2014-04-02 11:33:47

Kampanja "Čitaj mi!" danas slavi prvi rođendan

Danas, 2. travnja 2014. obilježava se prvi rođendan kampanje „Čitaj mi!“, a ujedno je to i Međunarodni dan dječje knjige, manifestacija kojom se želi ukazati na važnost dječje knjige te potaknuti i razviti ljubav prema čitanju.

Prilika je to i za prisjećanje na pokretanje prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja pod nazivom "Čitaj mi!".

U obilježavanje ovog datuma uključile su se mnogobrojne knjižnice, udruge, dječji vrtići, Društva Naša djeca i druge ustanove akcijom "Čitamo zajedno - zavičaj u našim srcima".

Događanja se mogu pratiti na internet stranicama kampanje "Čitaj mi!" na adresi https://www.citajmi.info/dogadanja/.

Glavna proslava rođendana održat će se u Dječjem vrtiću Cvrčak, Zapoljska 34 u Zagrebu, 4. travnja u 11 sati. Zajedno s djecom, odgojiteljicama, glumcima i glumicama, UNICEF-ovim ambasadorima dobre volje i knjižničarima predstavit će se aktivnosti kampanje kroz igrokaz "Čitaj mi!", autorice Josipe Franjić Radulović. Kroz veseli igrokaz posjetitelji će imati priliku prisjetiti se bajkaonica, pričaonica, čitanja naglas djeci na gradskim trgovima, u knjižnicama i bolnicama, putujućim slikovnicama u bibliobusima, nagradnog foto-natječaja i milenijske fotografije iz Dubrovnika.

Godinu dana kampanje u brojkama

223 događanja u kojima je sudjelovalo oko 10000 djece  i roditelja oko 120 narodnih i školskih knjižnica u kampanji 2231 lajkova, oko 500 objavljenih informacija na Facebook stranici "Čitaj mi!" 114 followera, 193 objavljena tweeta otvorenje malih knjižnica "Zbirčice", "Male libroteke", - pokretne knjižnice iz koje se kući posuđuju slikovnice u dječjim vrtićima u Zadru, Rijeci, Velikoj Gorici otvorenje knjižnica u pedijatrijskim ambulantama i Domovima zdravlja u Sisku, Prelogu, Bjelovaru, Koprivnici, Ozlju... predavanja za roditelje u Karlovcu, Zadru, Koprivnici, Bjelovaru, Vukovaru oko 1000 volontera 322 fotografija i video isječaka u nagradnom foto-natječaju prikupljeno oko 3000 slikovnica u velikoj akciji "Čitam, dam, sretan sam" za dječje odjele općih bolnica, dječje domove, domove zdravlja i pedijatrijske udruge, Crveni križ, dječje vrtiće, udruge.

Mašta knjižničara osmislila je Bajkaonice, Obiteljske pričaonice, čitanje priča na stranim jezicima, snimljena je milenijska fotografija, gradonačelnici su čitali u knjižnicama i na gradskim trgovima, Vile Čitančice djeci su darivale slikovnice, a na dječjim odjelima pojedinih bolnica i pedijatrijskih ordinacija otvoreni su kutići sa slikovnicama.

 


www.skole.hr