2008-02-06 00:00:00

Prvi park za pse u Hrvatskoj
Prvi park za pse u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, počinje se graditi u proljeće u novozagrebačkom naselju Trnsko, na travnjaku između Parka mladenaca, Alkarskog puta i parkirališta.
Psi će tako prvi put dobiti specijalno uređen i ograđen prostor s dva ulaza u kojem će se moći neometano igrati i pritom neće smetati ostalim posjetiteljima parka.

Gradnja i opremanje parka stajat će oko milijun kuna, a financirat će ga Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb - zapad uz pomoć Grada.

Ideja se razvila zbog činjenice da velik broj ljudi danas ima pse i zbog toga želimo omogućiti psima zaseban prostor u kojem oni neće smetati djeci niti ulaziti u dječja igrališta. Ovaj park je prvi takve vrste u Hrvatskoj, neka vrsta oglednog primjera, i ako ta ideja zaživi, a ja vjerujem da hoće, planiramo proširiti takve parkove po Zagrebu - rekao je Jadranko Baturić, predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb zapad, te dodao kako će park biti vrlo atraktivan i osvijetljen noću.

Osim pješčanika i fontana, u parku će biti postavljene i sprave za rekreativni trening pasa tipa Agility, kako bi park bio sadržajno bogatiji, kao i specijalne klupe za češljanje pasa.

Nit vodilja cijelog projekta jest da se taj projekt formirao upravo na toj lokaciji kako bi se Park mladenaca revitalizirao i oslobodio od pasa, a čim dovršimo s radom na parku za pse, planiramo urediti i okolni prostor - rekao je Duić te dodao kako će na ulazu i izlazu parka za pse na infopunktovima biti istaknut i kućni red s pravilima ponašanja za pse i njihove vlasnike.

Također, svaki vlasnik bit će dužan počistiti eventualni izmet svoga psa i odložiti ga u za to posebno predviđene sac-o-mat košarice za otpatke.

Vijest je preuzeta sa internetskih stranica Edukacijskog dječjeg centra Ariland.

www.skole.hr