2014-05-13 10:40:19

Edukacijska jutra u sklopu 8. Festivala tolerancije - JFF Zagreb

U zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, održat će se osmi po redu Festival tolerancije – Festival židovskog filma (JFF Zagreb), festival koji zagovara dijalog, toleranciju, multikulturnu različitost, mirni suživot pripadnika različitih nacionalnosti i religija. Ovogodišnji JFF Zagreb posvećen je 20. obljetnici Schindlerove liste, jednog od najboljih filmova svih vremena.

S namjerom dosezanja i edukacije što raznolikijih ciljanih skupina te prepoznavanja potreba zajednice u kojoj i u čiju korist djeluju, organizatori su Festival podijelili u nekoliko cjelina: filmski program, edukacijska jutra, glazbeni program, tematske izložbe, talent workshop, književne večeri, okrugli stol te kazališne predstave.

Edukacijska jutra

Iz bogatog programa izdvajamo edukacijska jutra namijenjena učenicima i studentima.

U sklopu tog dijela programa, 19. svibnja u 12 sati u Kinu Europa, Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje te govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Ovim predavanjem, Mirko Ilić već je gostovao na prošlogodišnjem izdanju Festivala, a zbog sjajnih reakcija prisutnih, kao i brojnih upita za njegovim ponavljanjem, “Simboli mržnje” održat će se i ove godine. Predavanje “Simboli mržnje” tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Ovim predavanjem Mirko Ilić gostovao je u Zagrebu (na stručnom predavanju), Sarajevu te Beogradu.http://festivaloftolerance.com/mirko-ilic-predavanje-simboli-mrznje/. Program je namijenjen učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima. Više informacija o predavanju dostupno je na http://festivaloftolerance.com/mirko-ilic-predavanje-simboli-mrznje/.

Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatoga životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Njegovo predavanje također će se održati u Kinu Europa, 21. svibnja u 12 sati. Kako bi društvo (a posebno mlade generacije) znalo o holokaustu i toj tragičnoj povijesti iz ljudske prošlosti, treba mu to znati i reći. Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Učenje i prisjećanje ne smiju prestati. Upravo ona moraju biti upozorenje budućim generacijama jer je to jedini način kako pomoći sprečavanju ponavljanja zločina. Poruka je to predavanja Branka Lustiga. Program je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola. Više informacija o predavanju dostupno je na http://festivaloftolerance.com/branko-lustig-predavanje-o-holokaustu/.

Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen pa su prijave obavezne, a moguće su putem online prijavnice dostupne na adresi http://festivaloftolerance.com/edukacijska-jutra/online-prijava-za-edukacijska-jutra/.

Sve druge važne informacije mogu se pronaći putem internetskim stranicama Edukacijskih jutara http://festivaloftolerance.com/edukacijska-jutra/opcenito/ ili ih je moguće zatražiti putem kontakta:

Luka Rinčić
e-mail: Luka.rincic@jff-zagreb.hr
tel: 01/ 4813 658 :mob: 091/ 4813 667


www.skole.hr