2014-05-29 11:42:14

CARNet omogućio prijenos konferencije o seksualnom nasilju u oružanom sukobu

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet osigurala je prijenos uživo konferencije „Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti“ koje se od 29. do 30. svibnja 2014. godine održava u Gliptoteci (Medvedgradska 2) u Zagrebu. Prijenos je dostupan na CARNetovom Media on demand portalu na adresi http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=3468, a u raspravu se može uključiti i na Twitteru putem oznake #ACTforVICTIMS.

Ministarstvo branitelja uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP), a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića organizira dvodnevnu regionalnu konferenciju pod nazivom „Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti“. Okupljenima će se na početku obratiti Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Predrag Matić, ministar branitelja, Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova i Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj.

Sudionici konferencije uključuju vladine dužnosnike i aktiviste civilnog društva iz drugih zemalja jugoistočne Europe koje su sudjelovale u oružanom sukobu tijekom 1990-ih. Među visokim dužnosnicima koji će se obratiti na konferenciji je i Elizabeth Rehn, bivša finska ministrica obrane koja je služila posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji tijekom 1990-ih; Dubravka Šimonović, hrvatska veleposlanica pri međunarodnim organizacijama u Beču i bivša predsjednica UN-ovog Odbora za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena; i Gordana Sobol, zastupnica u Hrvatskog saboru koja je poznata po zagoravanju ravnopravnosti spolova.

Konferencija će biti otvorena snimljenom video izjavom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Glavni cilj konferencije je potaknuti vlade i javnost diljem jugoistočne Europe na rješavanje položaja žrtava seksualnog nasilja u oružanim sukobima. To uključuje priznanje, podršku i reparacije za žrtve bez sudske presude i ponovne traumatizacije žrtava. Posebna pažnja posvetit će se vrstama i načinima financiranja reparacija kao i dobrim praksama iz drugih zemalja. Za kraj će biti riječi regionalnim iskustvima o ovoj problematici koja će biti predstavljena na nadolazećem globalnom summitu o prevenciji seksualnog nasilja u oružanim sukobima koji će se održati u Londonu od 10. do 13. lipnja 2014.

Više o događanju saznajte na adresi http://goo.gl/Rfr2gy.


www.skole.hr