preskoči na sadržaj

Zdrava prehrana ne uključuje samo „što“ jesti, nego i „kako“

Svi znaju da zdrava prehrana treba biti bogata voćem i povrćem i sadržavati što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo. 


 


„Tjelesni je metabolizam usporediv s kaminom“, kaže njemački nutricionist Heiko Griguhn. „Treba ga redovito puniti kako bi dobro radio“. Preporučuje da se jede često, pet do sedam puta dnevno. 

Ljudi koji žele izgubiti na težini često griješe jer jedu rijetko i neredovito, kaže Griguhn. Nakon dugog razdoblja bez hrane, tijelo počinje čuvati energiju tako što sagorijeva manje kalorija. Uz to, ako pregladnite vjerojatno ćete posegnuti za brzom hranom ili slatkišima. „Zato je bolje češće 'prezalogajiti', ali i to učinite mudro. Male su porcije povrća ili drugih laganih obroka između doručka, ručka i večere sasvim u redu“, objasnio je.

Ne iznenađuje, međutim, što su mišljenja o optimalnoj učestalosti obroka različita. Neki su ljudi uvjereni da im pomaže povremeni post, drugi pak vole klasična tri obroka na dan. Nedvojbeno je da se za održavanje zdrave tjelesne težine u organizam ne smije unijeti više kalorija nego što ih se potroši. 

Zdrava prehrana ne uključuje samo "što" jesti, nego i "kako". 

Apetit i sitost regulira mozak, točnije hipofiza, kaže nutricionistkinja Birgit Schramm. Tijelo otpušta kemijske glasnike koji mozgu govore da je hrane bilo dovoljno. „Sporo jedenje olakšava mozgu da pokupi signal o osjećaju sitosti koji mu organizam šalje“, objašnjava Schramm. Halapljivost za stolom čini suprotno. „Žvakanje je priprema za probavu“, dodaje Schramm. „Komadići hrane trebaju se razgraditi u želucu i tankom crijevu. Nije svejedno gutate li velike komade ili ih prije dobro prožvačete“.

Stručnjaci savjetuju da se svaki komad hrane žvače 15 do 30 puta. Za to, naravno, morate imati vremena. Zato Schramm preporučuje 15 do 20 minuta za ručak, odnosno pet do osam minuta za sendvič. Uz jelo je važno piti i dovoljno tekućine. „To stimulira proizvodnju probavnih sokova“, kaže nutricionistkinja Manuela Martin.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.

| 4. 10. 2018. u 08:29 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Salzburg

Donosimo vam prezentaciju Petre Maravić, učenice 7. razreda Osnovne škole Ivana Brlić-Mažuranić, PŠ Drežnica o austrijskom gradu Salzburgu. Prezentacija je napravljena na satu...

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Jezik i predrasude

Emisija u kojoj raspoloženi hrvatski lingvisti analiziraju našu jezičnu svakodnevicu, otkrivaju zanimljivosti o živim jezicima i nestalim kulturama, istražuju...

1840. - rođen Auguste Rodin, francuski kipar, jedan od najvećih...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr