preskoči na sadržaj

Pravilo pet sekundi - je li sigurno jesti hranu koja padne na pod?

Tko od nas nije podignuo hranu koja je pala na pod, puhnuo u nju i pretpostavio da je sigurna za jelo? Mnogi od nas primjenjuju staro pseudoznanstveno pravilo od pet sekundi gdje sami sebe uvjeravamo da smo sigurni ako hrana samo trenutno bude na podu. Stajalište da hrana nije kontaminirana ako je jako brzo podignemo, postoji već godinama – ali nije bilo dokazano.


Sada su znanstvenici istražili tu teoriju kako bi otkrili je li je to činjenica ili fikcija. Pet vrsta hrane je testirano na Manchester Metropolitan Universityju kako bi se vidjelo je li pravilo o pet sekundi pouzdano.

Znanstvenici su bacili kruh sa džemom, kuhanu tjesteninu, šunku, čajne kekse i suho voće na pod i ostavili ih tamo u intervalima od 3, 5 ili 10 sekunda. Ova hrana je izabrana jer je ljudi često jedu i u sebi sadrži različite razine vode, što je ključni faktor u rastu bakterija tri sekunde prije nego što ih podignemo s poda.

Nakon istraživanja, hranu su pregledali kako bi se uvjerili je li štetna bakterija s poda prešla na nju. Istraživanje je otkrilo da je sigurnije jesti hranu s velikim udjelom soli ili šećera jer štetne bakterije tamo ne mogu preživjeti. Jedenje prerađene hrane koja je pala na pod ima najmanje rizika jer sadrži najviše razine soli ili šećera.

Šunka, koja ima dosta soli, kruh sa šećerom i džem su dobro prošli na testu. Kada su podignuti s poda nakon tri sekunde, pokazali su mali rast bakterija. S druge strane, suho voće i kuhana tjestenina su nakon tri sekunde pokazali prisutnost  klebsielle – bakterije koja bi mogla prouzrokovati velik broj bolesti kao što su upala pluća, infekcija mokraćnog kanala, trovanja krvi ili probleme s mekim tkivom.

Keksi su se pokazali kao sigurna hrana za jelo nakon 3, 5 ili 10 sekunda jer imaju mali udio vode. MMU znanstvenica Kathy Lees je rekla: „Nisu pronađeni specifični organizmi na keksima jer imaju nisku razinu vode i nisku sposobnost adhezije.“

„Šunka je prerađeno meso konzervirano sa solima i nitratima koji sprječavaju rast većine bakterija. Kuhana tjestenina je imala neznatno povećan broj kvaščevih gljivica nakon 5 sekunda i jako niske razine klebsiellle nakon 3, 5 ili 10 sekunda.“ U suhom voću je također otkrivena klebsiella nakon 5 ili 10 sekunda, a broj kvaščevih gljivica je bio tolik da se nije mogao izmjeriti.

„U kruhu i džemu nije zabilježen rast bakterija što se može povezati s velikom razinom šećera u džemu koja ne podržava rast bakterija.“ Ovaj tim sa sveučilišta koji je proveo istraživanje za Viledine stručnjake u čišćenju, također je testirao i dječje lutke nakon što su pale na pod i tako otkrio rast E.coli.

„Mi savjetujemo da smanjite rizik i redovito metenjem održavate podove čistima“. „Metla se treba mijenjati svaka tri mjeseca.“ „Idealno bi bilo mesti podove jednom dnevno, ipak trećina Britanaca to radi jednom tjedno.“ Sve studije su pokazale da su ljudi primjenjivali pravilo o tri sekunde samo kod kuće, a ne izvan nje.

 

Članak je prenesen s portala Znanost.com.

| 22. 4. 2013. u 11:55 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Salzburg

Donosimo vam prezentaciju Petre Maravić, učenice 7. razreda Osnovne škole Ivana Brlić-Mažuranić, PŠ Drežnica o austrijskom gradu Salzburgu. Prezentacija je napravljena na satu...

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Jezik i predrasude

Emisija u kojoj raspoloženi hrvatski lingvisti analiziraju našu jezičnu svakodnevicu, otkrivaju zanimljivosti o živim jezicima i nestalim kulturama, istražuju...

1608. - Matija II. Habsburški okrunjen za hrvatsko-ugarskog...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr