preskoči na sadržaj

Blitva

Blitva je lisnato zeleno povrće s debelom i hrskavom stabljikom. Ovisno o podvrsti, listovi blitve mogu biti glatki ili valoviti sa svjetlije obojenim žilicama koje prolaze kroz listove. S obzirom da blitva spada u istu porodicu zajedno sa špinatom i ciklom, dijeli i iste okuse. Ima gorčinu listova cikle i blagi slankasti okus listova špinata. Najrasprostranjenija je na mediteranskom području, pa i ne čudi činjenica da je već u 4. st. pr. Kr. o njoj pisao poznati grčki filozof Aristotel. U antičko doba i Grci i Rimljani cijenili su blitvu zbog njenih ljekovitih svojstava.


Ljekovitost

Blitva ima dobru kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

Konzumiranjem blitve u organizam se unose značajne količine vitamina K koji sprječava djelovanje stanica koje razaraju kosti. Zanimljiva činjenica je da se vitamin K pod utjecajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.

Blitva je i dobar izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Najpoznatija uloga ovog nutrijenta je zaštita vida, međutim služi i u zaštiti od oksidativnih oštećenja u organizmu koji mogu dovesti do raka. Istraživanja na Sveučilištu Kanzas u SAD-u utvrdila su da kancerogene tvari iz cigarete potiče redukciju vitamina A, a na osnovu rezultata zaključeno je da prehrana hranom bogatom vitaminom A objašnjava zašto neki dugogodišnji pušači ne obole od raka pluća.

Fitonutrijenti lutein i zeaksantin također štite oči na način da utječu na povećavanje koncentracije pigmenata što osigurava bolju zaštitu mrežnice.

Blitva osigurava nutrijente koji mogu povoljno regulirati visoki krvni tlak i povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

Neke od zdravstvenih studija o blitvi ispitivale su ljekovita svojstva lišća i korijenja koje nije doduše jestivo, i otkrile da blitva može učinkovito smanjiti pojavu raka probavnog trakta.

Članak objavljen u znanstvenom časopisu Neurology predlaže najmanje 3 obroka dnevno zelenog i žutog povrća jer se time može za 40% smanjiti gubitak mentalnih funkcija.

Kupovanje i čuvanje

Prilikom kupnje potrebno je obratiti pažnju da su listovi blitve izrazito zelene boje, a stabljika čvrste i hrskave strukture. Treba izbjegavati kupnju blitve čiji su listovi povenuli ili imaju promjene u boji, a stabljika je mekana sa znakovima kvarenja.

Blitva se treba potrošiti najkasnije do tri dana od kupnje, a čuva se u hladnjaku u plastičnoj vrećici.

 

Članak je izvorno objavljen na portalu Coolinarka.

Slika je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net. Autor: Grant Cochrane.

| 5. 7. 2019. u 09:24 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Sveti Nikola

Donosimo rad Matije Vukića, učenika 4. razreda Osnovne škole dr. Jure Turića. Matija je napisao pjesmu inspiriranu tjednom u kojem se slavi Sveti Nikola.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Znanjem do zdravlja

Kako živjeti zdravije i sretnije? Kako mnoge teškoće i bolesti spriječiti, a kako što uspješnije liječiti? Kako o svome zdravlju brinuti? Emisija Znanjem...

37. - rođen Neron, rimski car kojeg je godine 50. usvojio car Klaudije...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr