preskoči na sadržaj

Eduakcija uz izložbu Gilbert & George JACK FREAK PICTURES

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i British Council predstavili su izložbu Gilbert & George Jack Freak Pictures. GILBERT I GEORGE među najuglednijim su i najutjecajnijim umjetnicima današnjice. Njihove slike, formatom monumentalne, nezaobilazno su mjesto umjetnosti 20. i 21. stoljeća, a nalaze se u zbirkama najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija.


Slavni britanski umjetnici izlažu prvi put u Zagrebu i cijeloj regiji najnoviju seriju slika pod nazivom JACK FREAK PICTURES. Riječ je o 60-ak slika na kojima se bave univerzalnim temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac. Ciklus JACK FREAK PICTURES fascinantna je posveta svjetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag).

GILBERT I GEORGE uvijek su provokativni ali, kako sami kažu, oni stvaraju “umjetnost za sve”. Izravno se obraćaju najširem krugu posjetitelja, ali zalažu se za odgovornu umjetnost koja ne daje gotove odgovore nego pobuđuje pitanja.

Više o samoj izložbi moguće je saznati na http://www.msu.hr.

Vezano uz izložbu, Pedagoški odjel Muzeja suvremene umjetnosti kreiralo je program od niza edukativnih radionica pod nazivom Eduakcija.

Donosimo informacije o svim programima Eduakcije koji će se odvijati do rujna 2010. godine.

 

1. ciklus: ODLIČJA ZA SVE!  

Ciklus kreativnih radionica „Odličja za sve“ potaknut je umjetničkim kredom Gilberta i Georgea iz 1969, koji glasi „Umjetnost za sve“. Njihovu ideju o demokratičnosti umjetnosti povezali smo uz kraj školske godine i zapitali se: kome pripadaju svjedodžbe i pohvale?

U duhu slavnog britanskog dvojca, koji ističe individualnost, hrabrost i beskompromisnost kao najvažnije odlike ljudskoga duha, a na njihovim slikama iz ciklusa Jack Freak Pictures pojavljuju se brojne medalje različitih sadržaja i povoda, ciklusom radionica Odličja za sve! želimo poslati poruku kako su svi učenici zaslužili odličja, ukoliko ne za odlične ocjene, onda bez sumnje za prijateljsku riječ, nesebičnost, privrženost, hrabrost, domišljatost, pružanje ruke pomoći, ustupanje mjesta u tramvaju, dijeljenje sendviča s drugima... U prostoru Školice, odličja će izrađivati sami učenici i učenice za svoje kolegice i kolege, modelirajući i oslikavajući medalje, iscrtavajući poruke i upisujući „zasluge“ koje im pripisuju i za koje ih simbolično nagrađuju jedinstvenom medaljom ili plaketom.

Školica, 11. 6.-30. 6. 2010.
Subota i nedjelja: od 16 do 18 sati
Dob: od 8 do 19 godina
Autorica: Nada Beroš, viša kustosica
Voditeljica: Ksenija Filipović, akademska slikarica

 

2. ciklus radionica: MOJ KVART – MOJ PLANET

Ciklus radionica s temom „Moj kvart – moj planet“ nastao je u suradnji s Centrima za kulturu grada Zagreba. Baš poput Gilberta i Georgea, koji više od četrdeset godina istražuju, dokumentiraju i interpretiraju na svojim golemim slikama londonsku četvrt East End, s mnogo stvarnih detalja iz života tog specifičnog kvarta, mladi polaznici radionica pozvani su da uz stručne voditelje radionica detaljno istraže svoj kvart, opišu njegove specifičnosti, zabilježe poneka „čudna“ mjesta, anegdote, iscrtaju ili oslikaju njegova najzanimljivija ili najtajanstvenija mjesta... pokažu po čemu je njihov kvart za njih zapravo mali planet sa svojim jedinstvenim zakonima i vrtnjom!  

Rezultati radionica bit će predstavljeni izložbom u Školici MSU-a

Vrijeme održavanja 19. 6.-11. 7. 2010.
Subota i nedjelja: od 16 do 18 sati
Dob: od 8 do 28 godina
Mjesto održavanja: centri za kulturu grada Zagreba i Školica MSU-a
Autorica: Nada Beroš, viša kustosica
Suradnja: voditelji centara za kulturu grada Zagreba  

Koordinacija: Marijeta Karlović i Vladimir Tatomir, Udruga Kontraakcija
Izložba radova Školica: 4. 9.-12. 9. 2010.

 

3. ciklus: BUDI SVOJ! BUDI SVOJA!

„Uz struju“

Radionica tematizira probleme nezadovoljstva i buntovništva današnjih, ali i svih tinejdžera, a kao uvod u temu poslužit će posjet izložbi Gilberta i Georgea. Nakon razgledavanja izložbe, razvit ćemo diskusiju: Što je to što tišti Gilberta i Georgea? Protiv čega dižu svoj glas? Na koji način britanski dvojac izražava svoj bunt? Kako se njihovo nemirenje s društvom i njegovim normama može čitati u našoj sredini? Što u toj pobuni ima lokalne korijene, a što se može smatrati globalnim? Što pripada generacijskom iskazu, a što je općenito prepoznatljiv iskaz bunta i neslaganja? Ima li sličnosti između mladenačke pobune i umjetničkog bunta? Zašto su uvijek i jedni i drugi „uz struju“? Suočeni s brojnim problemima koji su zajednički britanskom i hrvatskom društvu, a osobito se tiču mlađeg naraštaja – poput problema nasilja među mladima, huliganstva na nogometnim stadionima, diskriminacije i izolacije – mladi će polaznici radionice osmisliti vlastite slogane i agitacijske poruke, iscrtati i ispisati ih na plakatima, transparentima i letcima, te ih iznijeti izvan Muzeja, uključivši se među prolaznike u susjednom trgovačkom centru.

Školica i prostor ulice;  subota, 7. 8., od 16 do 18 sati
Dob: od 13 do 19 godina
Autorica i voditeljica: Petra Ružić, prof. likovne kulture

„Moja zastava“

S mladim sudionicima radionice, nakon posjeta izložbi Gilberta i Georgea Jack Freak Pictures, razgovarat ćemo o simbolima, znakovima, logotipima, brandovima kojima smo svaki dan okruženi. Sve oko nas marketinški je pomno osmišljeno i posredovano kroz različite medijske oblike – plakate, ulične natpise, novine, TV.... Koje značenje ima nacionalna zastava u tom moru znakova? Od kolaž papira izrađivat ćemo zastave koje mogu predočiti naša stajališta i razmišljanja. Pod kojim bojama želimo djelovati? Koje vrijednosti njegujemo? Koje si ideale u životu postavljamo? Čemu težimo? Stvorit ćemo zastave koje odražavaju naša razmišljanja o svijetu u kojem bismo željeli živjeti.

Školica, 13. 6. 2010. i 20. 6. 2010., od 16 do 18 sati
Dob: od 10 do 15 godina
Autorica i voditeljica: Petra Ružić, prof. likovne kulture

„Tko sam? Odakle sam? Kamo idem?“

Radionica se bavi karakterističnim pitanjima odrastanja i formiranja identiteta u mladih osoba. Danas se često govori o višestrukim identitetima koji nas obilježavaju: osobni, rodni, spolni, kulturni, nacionalni, vjerski, vizualni i mnogi drugi identiteti. Ta će se pitanja pokušati potaknuti i kroz razgovor o izložbi Jack Freak Pictures.

Tko su Gilbert i George? Tko sam ja i po čemu se razlikujem od drugih? Kako je povezano ono kako se osjećamo s onime što izražavamo prema okolini? Što sam do sada u životu ostvario/ostvarila? Kamo želim ići? Kako zamišljam svoju budućnost? Kako sebe doživljavamo, a kako nas doživljavaju drugi? Svaki polaznik radionice napisat će na komadu papira rečenicu/e o tome kako ga doživljavaju njegovi prijatelji. Na drugom komadu napisat će vlastite projekcije o svojoj budućnosti. Iz tih će se različitih rečenica posložiti tekstualno-likovni mozaik sastavljen od želja, realnosti i maštarija, tvoreći vječito promjenjivu sliku nas samih.

Školica, subota, 24. 7. 2010., od 16 do 18 sati
Dob: 13 do 19 godina
Autorica i voditeljica: Petra Ružić, prof. likovne kulture

„Kaleidoskop“

Živimo u svijetu različitosti. Svaki dan susrećemo ljude različite vjere, rase, obrazovanja, nacionalnosti ili seksualne orijentacije i stoga je iznimno važno u što ranijoj dobi usvojiti pojam tolerancije i ponašati se snošljivo spram drugih i drukčijih. Njegovati i razmjenjivati ideje o mogućnosti suživota u miru, a ne u mržnji. Ljudi u našoj okolini različito se odijevaju, slušaju različitu glazbu, žive u različitim kućanstvima, govore različitim dijalektima i jezicima, razmišljaju različito. Kroz komunikaciju s drugima upravo možemo bolje shvatiti sebe, obogatiti svoj život i postati bolje osobe. U ovoj ćemo radionici pokušati izraziti životne raznolikosti kroz kaleidoskopsku sliku svijeta u kolažu, koristeći se novinama, časopisima i drugim slikovnim materijalom.

Školica, nedjelja, 8. 8. 2010., od 16 do 18 sati
Dob: od 10 do 15 godina  
Autorica i voditeljica: Petra Ružić, prof. likovne kulture

„A sad na ples!“

Razgovarat ćemo o različitim glazbenim stilovima. Slušati kompilaciju sastavljenu od različitih glazbenih stilova (etno, punk, rock, jazz, techno, house, hip hop). Svatko odabire jednu pjesmu i radi plakat koji prikazuje Gilberta i Georgea kako plešu uz tu glazbu. Simboli, ugođaj, ozračje i ikonografija prikazani na plakatu nastojat će izraziti svjetonazor vezan za određeni glazbeni stil.

Školica, nedjelja, 1. 8. 2010., od 16 do 18 sati
Dob: od 11 do 19 godina  
Voditeljice: Petra Ružić, prof. likovne kulture i Nina Jukić, dipl, muzikologinja

 

4. ciklus: MODNE RADIONICE

„Kada odijelo postaje poruka?“

Gilbert i George izravno se obraćaju vrijednostima pojedinačnog i društvenog identiteta. Glavni motiv njihovih slika oni su sami, uvijek prikazani i odjeveni u odijelo – klasično muško odijelo, koje je svojevrstan stereotip za Britanca. Gilbert i George upravo odijelom vizualno koketiraju s građanskom klasom i njezinim poimanjem normalnosti. Svoju umjetničku „ekscentričnost“ i „divlji“ izraz kao da žele sakriti u tom bezličnom, anonimnom odijelu.

Forma klasičnog muškog odijela vrlo je zahvalna za umjetničke intervencije, stoga ne čudi što slavni Britanski dvojac na slikama intervenira na tim odijelima raznim aplikacijama, promjenom boje, uzorka, kroja, na duhovit i ironičan način komentirajući aktualna zbivanja u zemlji i svijetu.

Izlaganje uz slajdove, u trajanju od 45 min, kao i posjet izložbi, prvi je dio radionice.

Nastavak radionice u nedjelju ima praktično-kreativni karakter, a polaznici će se, uz pomoć voditeljice, likovno izraziti kroz modne skice-prijedloge. U okviru radionice zamišljen je i mali modni performans, u kojem će polaznici intervenirati na već postojeće muško odijelo, zapravo dva odijela napravljena od papira, kako bi uspostavili simetriju tako važnu u radu Gilberta i Georgea, odaslavši na taj način svoju poruku o svijetu koji ih okružuje.

Školica: subota, 10. 7. 2010., od 16 do 18 sati;
nedjelja, 11. 7. 2010.,  od 16 do 18 sati
Dob: od 15 godina nadalje
Autorica i voditeljica: Lidija Fištrek, modna dizajnerica

 

5. ciklus: RADIONICE KOLAŽA

„Privatno = javno“

U radu Gilberta i Georgea, kao i u umjetničkoj praksi mnogih suvremenih umjetnica i umjetnika, privatno postaje javno. Polaznici radionica na sličan će način tretirati svoju privatnost: donijet će sa sobom neke privatne dokumente, fotografije, pisma, svjedodžbe koje će potom u Muzeju kopirati, montirati i komponirati s različitim „javnim“ materijalom, novinskim izrescima, fotografijama, služeći se kompozicijskim načelima Gilberta i Georgea: simetrijom, dodavanjem, gomilanjem, zrcaljenjem, distorzijama i sl. Izabrani radovi bit će potom izloženi na izložbi u Školici.

Školica, subota, 31. 7. 2010.; subota, 28. 8. 2010.; nedjelja, 29. 8. 2010.; od 16 do 18 sati
Dob: od 10 nadalje
Autorica i voditeljica: Ksenija Filipović

 

6. ciklus: RADIONICE U POKRETU

„Red i anarhija“

U radionicama koje vodi profesorica i umjetnica Jelena Bračun kombinira se šetnja kroz izložbene dvorane, komentar o viđenome i interpretacija pojedinačnog umjetničkog djela – a sve se to zbiva kroz opušten razgovor u kojem svi sudionici ravnopravno sudjeluju. U radionici posvećenoj Gilbertu i Georgeu, pod nazivom „Red i anarhija“, obradit će se sljedeće teme: život kao umjetnost, od realizma do nadrealizma, konzervativni anarhisti.

Upoznajući se s nekoliko ključnih djela s izložbe, raspravljat će se o strogom vizualnom jeziku koji umjetnici koriste, kao i često puta teško dokučivoj simbolici. Pokušat će se rekreirati društveni i kulturni kontekst u kojem stvaraju, te nastojati uspostaviti relacije i poveznice s individualnim iskustvom polaznika radionice.

Prostor: Izložba Jeack Freack Pictures, subota, 4. 9. 2010.; od 16 do 18 sati
Dob: od 15 godina nadalje
Autorica i voditeljica: Jelena Bračun, profesorica likovne kulture

„Detalji i cjeline“

U nastavku radionice od subote, obradit će se tri teme: svijet Charlesa Dickensa oko nas, od ideje do realizacije, Art for All. Polaznici uz pomoć voditeljice interpretiraju nekoliko djela s izložbe Jack Freak Pictures, a zatim u prostoru Školice razvijaju koncept za grupni rad potaknut temama viđenima u radovima Gilberta i Georgea. Poznato je kako britanski dvojac iznimno precizno planira sve faze rada na izložbi, od ideje do realizacije djela. Djelo polaznika neće biti izvedeno, već je cilj da iskuse što sve prethodi izvedbi umjetničkog djela, te koliko je važno promišljanje svakog pojedinog detalja u procesu rada i kako oni utječu na veoma složenu sliku cjeline. I na kraju, ali ne manje važno, da polaznici shvatekako se izreka Art for All, umjetnost za sve, doista odnosi i na njih.

Prostor: Izložba Jeack Freack Pictures i Školica, nedjelja, 5. 9. 2010.; od 16 do 18 sati
Autorica i voditeljica: Jelena Bračun, profesorica likovne kulture

 

7. ciklus: FOTOGRAFSKE RADIONICE

„Ogledalo, ogledalce...“ 

Radionica će istraživati simetriju u prirodi, arhitekturi MSU-a, ali i našim licima i tijelima, koristeći se fenomenom zrcalne simetrije koju nalazimo u svijetu oko nas. Radionica je nadahnuta slikama Gilberta i Georga, koji u svojim recentnim radovima, služeći se digitalnom fotografijom, rabe upravo zrcalnu simetriju. Polaznici će osvijestiti mogućnosti otkrivanja simetrije i njezinu primjenu u stvaranju novih i začudnih fotografskih kompozicija.

Školica i susjedstvo MSU-a,  subota 28. 8. 2010.; od 16 do 18 sati
Radionica je namijenjena roditeljima i djeci, ljubiteljima fotografije.
Dob djece: od 8 do 15 godina.
Potrebno je imati digitalni fotoaparat.
Autorica: Leila Topić
Voditelji: Erika i Tomislav Šmider

 

G&G f-u-n-zine

Događanja na radionicama, kao i rezultati rada, bit će prezentirani u posebnoj samizdat publikaciji, G&G f-u-n-zinu, koji će urediti polaznici radionica pod uredničkim palicama Marijete Karlović, Vladimira Tatomira i Ive Divić. Publikacija će biti dostupna i na muzejskoj web stranici.

| 29. 6. 2010. u 15:27 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Bijela vrana

Jesu li djeca doista 'mala' ili odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno? U razgovorima s neobičnom djecom, „bijelim vranama“, Mladen Kušec u svojim emisijama...

1821. - rođen Charles Baudelaire, francuski pjesnik i kritičar. Iako u...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr