preskoči na sadržaj

Antioksidansi

Autor: Jasminka Maravić
Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Antioksidansi usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik od nastajanja ateroskleroze, štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju rizik od malignih bolesti.

Pomažu u suzbijanju rasta tumora, u detoksikaciji kancerogenih tvari, usporavaju napredovanje Alzheimerove bolesti, štite od procesa odumiranja makule (žute pjege u oku), pomažu u obrani od štetnih posljedica duhanskog dima.

Suvremeni način života, pušenje, lijekovi i loše zdravstvene navike povećavaju količinu slobodnih radikala i razinu oksidativnog stresa, koji se nalazi u podlozi brojnih bolesti i poremećaja. Oksidativni stres može biti uzrok mnogih bolesti, ateroskleroze, malignih bolesti, osteoporoze, neurodegenerativnih bolesti, dermatoloških bolesti, reumatoidnog artritisa, Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, katarakte i preuranjenog starenja.

Kako bismo umanjili utjecaj slobodnih radikala i mogućnost pojave navedenih bolesti dobro je konzumirati što više hrane bogate antioksidansima.

Antioksidansi i njihovo djelovanje

Allium sativum - bijeli luk sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, a najznačajniji aktivni sastojak je alicin. Širi krvne žile, snižava razinu LDL kolesterola u plazmi, a povećava koncentraciju HDL kolesterola.

Astaksantin - karotenoid koji se stvara u algama (Hematococcus pluvialis), a hranom ga dobivaju ribe (losos), školjkaši i rakovi. Ima 550 puta snažnije djelovanje od vitamina E i 10 puta snažnije djelovanje od beta-karotena.

Cink - znaci manjka cinka su zastoj u rastu, gubitak kose, zakasnjelo spolno sazrijevanje, impotencija, očne i kožne lezije (oštećenja) i gubitak apetita. Bogati izvori cinka su prije svega orašasti plodovi i razne sjemenke (orah, bučine sjemenke), pivski kvasac te integralne žitarice, najviše zob. Meso, osobito peradi, je također dobar izvor cinka. Nadalje, to su školjke kamenice, rakovi, jetra, govedina, morski plodovi, meso peradi, cjelovite žitarice, tofu, mahunarke, proso.

Ginko biloba - najstarija biljka na Zemlji koja se u medicini koristi već stoljećima. Zbog visoke koncentracije različitih flavonoida (kvercetin, kempterol) ima jak antioksidativni učinak. Poboljšava memoriju, djeluje antidepresivno, anksiolitično i protiv migrene, sprječava nastajanje tromboze, regulira povišen krvni tlak, ubrzava cijeljenje rana i smanjuje posljedice tromboflebitisa.

Betakaroten - djeluje na slobodne radikale kisika i može inhibirati peroksidaciju lipida. Prevenira nastajanje malignih tumora pluća i kože. Nalazi se u šarenom voću i povrću.

Flavonoidi - poznato je oko 4000 do 5000 vrsta. U tijelu aktivni nazivaju se bioflavonoidi. Nalaze se u kori voća i povrća, zelenom i crnom čaju, čokoladi, vinu i bobičastom voću. Znanstveno dokazana djelovanja flavonoida su zaštitno djelovanje na jetru, inhibicija oksidacije masnoća, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje, regeneracija kože i sluznica te protutumorsko djelovanje.

Likopen - karotenoid koji se nalazi u opni rajčice. Smanjuje mogućnost oboljenja od raka prostate i pojavu tumora želuca. Kožu štiti od UV zraka i priprema je za sunce. Ima četiri puta veće antioksidativno djelovanje od beta-karotena. Sadrže ga kečap, gusta juha od rajčice, pizza, lubenice i ružičasti grejp.

Lutein - karotenoid koji ima važnu ulogu u antioksidantnoj zaštiti očiju, i najviše se nakuplja u žutoj pjegi u oku i očnoj leći. Sprječava oksidaciju i razgradnju lipida kože, te pojačava njezinu vlažnost i elastičnost. Nalazi se u žutom lišću i cvijeću.

Melatonin - sintetizira se iz aminokiseline triptofana u pinealnoj žlijezdi mozga. Naziva se hormon sna i hormon mraka jer se njegovo stvaranje prekida svjetlom. Jak je antioksidans koji lako prolazi staničnu membranu i krvno-moždanu barijeru. Istraživanja upućuju na to da stanice raka najsporije rastu tijekom noći, kad je i razina melatonina najviša. Jedno je istraživanje pokazalo da žene koje rade noću imaju veću učestalost raka dojke i raka debelog crijeva, a slijepe osobe imaju manju učestalost raka dojke od osoba koje dobro vide.

Polifenoli - grupa su u vodi topivih biljnih pigmenata, a to su katehini, flavonoidi, resveratol i antocianidini. Izvor polifenola je maslinovo ulje.

Selen - štiti stanice i tkiva od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Važan je za stvaranje glutation peroksidaze, koja je glavni antioksidans kod ljudi. Smanjuje rizik od nastajanja srčanih bolesti, povećava broj spermatozoida i ubrzava zacjeljivanje rana. Sadrže ga plodovi mora, jetra, pšenične klice, tuna, luk, rajčice, brokula, češnjak i smeđa riža.

Sylimarin - flavonoid izoliran iz biljke sikavice (Silybum marianum). Ima jako antioksidativno djelovanje. Prevenira oštećenje jetre uzrokovano alkoholom i drugim toksinima.

Vitamin A (retinol) - važan je za zdravlje i ljepotu kože. Sadrže ga riblje ulje, mrkva, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi.

Vitamin E (tokoferol) - štiti od ateroskleroze, ubrzava zacjeljivanje rana i sprječava prerano starenje kože. Sadrže ga pšenične klice, soja, biljna ulja, šparoge, špinat, žitarice, žumanjak, sjemenke, bademi.

Vitamin C (askorbinska kiselina) - ima važnu ulogu u stvaranju kolagena, snižava kolesterol u krvi i jača obrambeni sustav. Najbogatiji su izvor vitamina C raznoliko voće i povrće, prije svega agrumi (naranče, mandarine, limun), šipak, višnja, crni ribiz, lisnato povrće, kupus, krumpir, paprika i dr.




 
| 24. 7. 2007. u 00:00 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Glazbena kutijica

Jeste li se ikada zapitali koliko se priča skriva u glazbi i njenim skladateljima? U serijalu pod nazivom Glazbena kutijica otkrivamo zanimljive i poučne priče o poznatim...

612. pr. Kr. - na današnji su dan, uz pomoć Medejaca, Elamaca i...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr