preskoči na sadržaj

Najzdravije zemlje na svijetu

Autor: Robert Majetić
Nedavno provedenim istraživanjima dokazano je da već i male promjene u načinu konzumiranja hrane mogu drastično utjecati na naše zdravlje.

Naime, činjenice pokazuju da zemlje čiji stanovnici prednjače zdravljem imaju nekoliko prehrambenih pravila i navika kojem ga duguju.

Prvo: plodovi i cijele žitarice

U mnogim je zemljama meso tek ukras ili dodatak hrani. Tako se na primjer u Kini hrana primarno sastoji od povrća, voća i cjelovitih žitarica, a isti je slučaj i s Grčkom. Nekoliko je ozbiljnih istraživanja pokazalo kako samo tri obroka dnevno voća, povrća i žitarica smanjuju rizik od moždanog udara, srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka.

Drugo: uživanje u hrani

Obrok u nekim zemljama ponekad traje i po nekoliko sati. Jedno od glavnih pravila hranjenja u Grčkoj je jesti polagano, svaki dan u isto vrijeme i u ugodnom ambijentu. Mediteranski narodi obrok koriste za druženje s prijateljima i obitelji te za jačanje veza s bližnjima. Sporo konzumiranje hrane sprječava prejedanje i potiče smirenost, čime se poboljšava probava. Tijelo puno kvalitetnije probavlja hranu ukoliko je smireno. Zemlje koje su najpoznatije po ovoj prehrambenoj navici su Italija, Španjolska, Francuska, Grčka i Japan. 

Treće: kontroliranje porcija

Istraživanja su pokazala da su porcije hrane u Francuskoj 25% manje od onih u Americi. Ista je studija pokazala i da su posude u kojima se prodaje jogurt u Philadelphiji 82% veće od onih u Parizu. U Japanu su porcije hrane također manje od porcija diljem Europe i Amerike. Japanci radije jedu iz malih zdjelica nego velikih tanjura. Zlatno pravilo prehrane tvrdi da bismo se trebali prestati hraniti kad smo oko 80% siti.

Četvrto: uvrstiti u prehranu neprocesuiranu, svježu hranu


Studije pokazuju da svježa hrana sadrži puno više vlakana, manje kalorija, masnoća i štetnih dodataka hrani, kao što su konzervansi. Konzumiranjem svježeg voća i povrća poboljšavamo probavu te unosimo više vitamina i minerala u organizam.

Peto: okus hrani daju začini

Bilje i začini daju hrani bolji okus, čine je privlačnijom i zdravijom. Začini su niskokalorični i najčešće uopće ne sadrže masnoće, a dobri su i za zdravlje. Nekoliko je znanstvenih studija pokazalo kako češnjak, ružmarin, cimet i slični začini čuvaju organizam od mnogih bolesti, te poboljšavaju probavu, prenosi CNN. Zemlje koje su najpoznatije po jako začinjenoj hrani su Indija, Kina i Tajland.
| 4. 10. 2007. u 00:00 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Sveti Nikola

Donosimo rad Matije Vukića, učenika 4. razreda Osnovne škole dr. Jure Turića. Matija je napisao pjesmu inspiriranu tjednom u kojem se slavi Sveti Nikola.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Putnici kroz vrijeme

Putnici kroz vrijeme: Od antike do barbike, od traktora do motike, nekad davno, davnije, što je bilo ranije? Prošlost su naše teme - Putnici kroz vrijeme,...

1788. - rođen George Gordon Byron, engleski književnik, liričar,...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr