preskoči na sadržaj

Sva bogatstva jabuke

Autor: Robert Majetić
Redovita konzumacija jabuka blagotvorno utječe na naše zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima jabuka zaslužuje titulu kraljice među voćem, a visoko mjesto među prehrambenim namirnicama potvrđuju i nutricionisti koji svakome preporučuju 30 do 40 kilograma godišnje.

Iako se od oko 8000 poznatih sorti pojedine jabuke po sastavu ponešto razlikuju, može se reći da 100 g jabuke sadrži otprilike 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C te vitamini B grupe, a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima - bakar i mangan.

Visokim sadržajem vode jabuka utažuje žeđ i nadoknađuje tekućinu, a ugljikohidratima glukohom, fruktozom i saharozom opskrbljuje organizam energijom, sprječavajući umor i gubitak koncentracije.

Jabuka povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav te pomaže kod sprječavanja začepljenja krvnih žila, smanjujući rizik tromboze. Zbog sadržaja pektina i tanina djeluje na sniženje kolesterola i triglicerida, a isto tako djeluje i sprječavanje nastanka ateroskleroze. Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprječavanju karijesa, istodobno jačajući zubno meso i održavajući usnu floru. Ona se također preporučuje i u prehrani kod bolesti žuči, debelog crijeva te vrijeda na želucu.

Jabuka se najčešće konzumira sirova (oguljena ili neoguljena), što je i najzdravije, ali se također može i kuhati, peći, sušiti i prerađivati u sok. Preporučuje se kao samostalan obrok jer tako prolazi kroz želudac za dvadesetak minuta, pa se sve hranjive tvari izuzetno brzo resorbiraju. To je dobro znati jer ukoliko se jabuka uzima s drugom hranom, ona će se zadržati u želucu i do nekoliko sati te će doći do fermentacije i gubitka većine vrijednih sastojaka.

Usprkos svim njenim vrijednostima, jabuka u našoj prehrani ne zauzima mjesto koje zaslužuje. Podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje konzumira samo 16,5 kilograma jabuka po osobi. Stoga vam preporučujemo da već od danas promijenite svoje prehrambene navike te da redovito konzumirate ovo zdravo i dragocjeno voće.
| 15. 2. 2008. u 00:00 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Sunce

Zbirka haiku poezije Sunce, učenice Tene Faletar, sadrži nekoliko haiku pjesama, koje u prvome redu obrađuju teme iz prirode, odnosno prirodne pojave. No, Tena ih uspješno realizira i prikazuje kroz realnost, prolaznost...

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Bijela vrana

Jesu li djeca doista 'mala' ili odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno? U razgovorima s neobičnom djecom, „bijelim vranama“, Mladen Kušec u svojim emisijama...

1746. - rođen Francisco de Goya, slavni španjolski slikar i...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr