preskoči na sadržaj

Sva bogatstva jabuke

Autor: Robert Majetić
Redovita konzumacija jabuka blagotvorno utječe na naše zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima jabuka zaslužuje titulu kraljice među voćem, a visoko mjesto među prehrambenim namirnicama potvrđuju i nutricionisti koji svakome preporučuju 30 do 40 kilograma godišnje.

Iako se od oko 8000 poznatih sorti pojedine jabuke po sastavu ponešto razlikuju, može se reći da 100 g jabuke sadrži otprilike 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C te vitamini B grupe, a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima - bakar i mangan.

Visokim sadržajem vode jabuka utažuje žeđ i nadoknađuje tekućinu, a ugljikohidratima glukohom, fruktozom i saharozom opskrbljuje organizam energijom, sprječavajući umor i gubitak koncentracije.

Jabuka povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav te pomaže kod sprječavanja začepljenja krvnih žila, smanjujući rizik tromboze. Zbog sadržaja pektina i tanina djeluje na sniženje kolesterola i triglicerida, a isto tako djeluje i sprječavanje nastanka ateroskleroze. Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprječavanju karijesa, istodobno jačajući zubno meso i održavajući usnu floru. Ona se također preporučuje i u prehrani kod bolesti žuči, debelog crijeva te vrijeda na želucu.

Jabuka se najčešće konzumira sirova (oguljena ili neoguljena), što je i najzdravije, ali se također može i kuhati, peći, sušiti i prerađivati u sok. Preporučuje se kao samostalan obrok jer tako prolazi kroz želudac za dvadesetak minuta, pa se sve hranjive tvari izuzetno brzo resorbiraju. To je dobro znati jer ukoliko se jabuka uzima s drugom hranom, ona će se zadržati u želucu i do nekoliko sati te će doći do fermentacije i gubitka većine vrijednih sastojaka.

Usprkos svim njenim vrijednostima, jabuka u našoj prehrani ne zauzima mjesto koje zaslužuje. Podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje konzumira samo 16,5 kilograma jabuka po osobi. Stoga vam preporučujemo da već od danas promijenite svoje prehrambene navike te da redovito konzumirate ovo zdravo i dragocjeno voće.
| 15. 2. 2008. u 00:00 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Bijela vrana

Jesu li djeca doista 'mala' ili odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno? U razgovorima s neobičnom djecom, „bijelim vranama“, Mladen Kušec u svojim emisijama...

1887. - rođen Marc Chagall, francuski slikar ruskog porijekla. pravim...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr