prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Najveći gušter na svijetu

Komodo varan najveći je gušter na svijetu. Pripadnik je porodice varana čiji članovi nastanjuju Afriku, Aziju i Australiju. Iako je indonezijskim ribarima poznat već stoljećima, znanstvenici su ga otkrili tek 1912. godine.

Najveće guštere na svijetu nalazimo samo na maloj skupini indonezijskih otoka. Ti su otoci dio lanca koji povezuje Javu i Papuu Novu Gvineju, a ujedno su i veza između dva različita životinjska svijeta, indonezijskog i australskog. Otoke obrasta visoka gusta trava prošarana šumom.

Komodo varani nastanjuju rubna područja travnjaka i šuma. Odrasle jedinke dosegnu težinu od 140 kilograma i dužinu preko tri metra, od čega duljina repa iznosi tek polovinu ukupne dužine tijela. Po tome se oni razlikuju od srodnika kojima je rep dva i pol puta dulji od ukupne duljine tijela.

Veličina i oblik

Komodo varan ima golemu glavu i masivno tijelo s četiri snažne noge. Prsti su mu opremljeni velikim i oštrim kandžama za razdiranje i trganje, a tijelo je prekriveno okruglim pločicama. Jezik mu je dug i izrazito rašljast te podsjeća na zimski.

Mladi, tek izlegli gušter tamnosmeđe je boje te se doima gotovo crnim, sa žućkastim prstenovima. Žućkasti tonovi tijekom rasta nestaju, a cijeli gušter dobiva sivo-smeđu boju. On je moćan grabežljivac i ubit će i pojesti svaku životinju koju je u stanju nadjačati.

Uglavnom leži u skloništu ili sakriven u visokoj travi iz koje se iznenada baca na životinju u prolazu. Koze i svinje najčešće grabi za glavu ili vrat te ih trese dok im ne slomi kralježnicu ili dok se ne uguše. Komodo varan za samo 25 minuta ubije i pojede svinju od 20 kilograma. Ovaj proždrljivi gušter istovremeno je i strvinar pa će raskomadati i pojesti svaku uginulu životinju koju pronađe u okolini.

Parenje se kod ovih guštera odvija uglavnom u svibnju i lipnju a jaja polažu mjesec dana kasnije. Odgovarajuće mjesto za polaganje jaja ženka pronalazi na kosinama, u ratresitom mekom pijesku u kojem iskopa rupu duboku 60 do 70 centimetara. Leže uglavnom 18 do 24 bijelih izduženih jaja iz kojih se nakon 9 mjeseci izlegu mladi.

Mladunci su dugi oko 30 centimetara. U prvim danima života hrane se malim životinjama kao što su kukci, žabe, mlade ptice i manji sisavci. Kako rastu tako odabiru i veći plijen. Za nekoliko godina mladi varani postignu duljinu odraslih, ali će proći još dosta vremena dok steknu i odgovarajuću težinu. Komodo varani žive u prosjeku 50 godina.

Iako ima tek nekoliko prirodnih neprijatelja, dobro je oboružan krupnim, oštrim zubima, snažnim kandžama i moćnim repom. U prošlosti su hvatani za zoološke vrtove i privatne zbirke, a povelik broj je ubijen i prodan na kineskim tržnicama za potrebe tradicionalne kineske medicine. Danas je komodo varan zaštićena životinjska vrsta. Glavna prijetnja njihovu opstanku je uništenje okoliša, uglavnom zbog utjecaja čovjeka, ali i zbog prirodnih katastrofa.