prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Opis korisničkog sučelja

Nakon prijave u Portal škole.hr, kao sljedeći korak dolazite na korisničko sučelje. Sučelje se sastoji od izbornika i opcija. Možete se služiti:

1. Gornjom trakom izbornika koja sadrži:

a. općenite informacije o WordPress platformi – gdje možete pristupiti dodatnim informacijama o WordPress platformi pomoću kojih, ako želite, možete proširiti svoje znanje i poznavanje rada na platformi.

b. poveznicu na Nadzornu ploču

c. opcija “+ Novo“ za stvaranje nove Objave (Vijesti) ili unos nove datoteke u Zbirku medija

d. pristup korisničkom profilu i za korisničku odjavu

2. Bočnom trakom izbornika koja sadrži:

a. Nadzornu ploču

b. Objave

c. Medij

d. Profil

e. Gumb za zatvaranje izbornika

 3. Glavnim dijelom za prikaz i unos sadržaja koji omogućuje pristupanje:

 a. početnom sučelju (nadzornoj ploči) ili

nadzorna ploča-početno sučelje

b. jednoj od ponuđenih (i odabranih) opcija bočne trake izbornika: objave, medij, profil ili opcije zatvori izbornik.

bočno sučelje

Nadzorna ploča

Nadzorna ploča je središnje mjesto WordPress sučelja – alat za brzi pristup opcijama: upravljanje objavama, zbirkama medija i upravljanje profilom

Pristupa joj se iz gornje trake izbornika, na način da mišem pređete preko natpisa Portal za škole. Potom će se ispod natpisa pojaviti područje Nadzorna ploča na koje je potrebno kliknuti mišem. Izlazak iz Nadzorne ploče i povratak na naslovnicu je omogućen ponovnim klikom na natpis Portal za škole. Nadzorna ploča je i početna stranica administracije, na kojoj je moguće vidjeti obavijesti administratora, a moguće je i pristupiti opciji Pomoć. Opcija Pomoć olakšava snalaženje na WordPress nadzornoj ploči. Objašnjava pojmove poput Pregleda, Navigacije, Razmještaja i Sadržaja. 

Objave

Objave su opcija koju ćete najviše koristiti. Objave služe za izradu, objavu i izmjenu vaših vijesti.

Opcija Sve objave omogućuje pregled i pretraživanje svih ranijih objava na Portalu škole.hr po naslovu, autorima, kategorijama, oznakama i datumu objave. Pretragu možete izvršiti na način da u polje za pretraživanje (nalazi se pri vrhu stranice Objava) upišete jedan od poznatih kriterija po kojima želite pronaći objavu i kliknete na Pretraži objave

Odabirom Svih i Objavljenih možete pristupiti popisu svih ranije objavljenih vijesti na Portalu, dok s odabirom Moj možete pristupiti popisu vijesti koje ste Vi objavili. Skica je vaša vijest koju niste još poslali uredništvu na recenziju, i koju i dalje možete uređivati (detaljnije u Slanje vijesti).

objava vijesti portal primjer

Medij

Medij (media) koristi se za upravljanje medijskim datotekama (slike, dokumenti, glazbene datoteke…) koje možete dodati u vijest. Medijska zbirka (library) sadrži prikaz svih medijskih datoteka u sustavu.

Što se tiče dodavanja slika s računala, molimo vas da obratite pozornost da slike budu manje od 1 MB. Svakako unesite Alternativni tekst (opišite što slika predstavlja: npr. učenici). 

Profil 

Klikom na ‘Profil‘ u bočnom izborniku ili ‘Uredi profil’ u gornjem izborniku omogućuje se pristupanje opciji uređivanja profila pomoću koje možete prilagoditi osobne opcije profila, kao i pogledati i izmijeniti vaše korisničke podatke. Ukoliko uočite da su neka polja prazna, a znate te podatke ili pak WordPress traži podatke (označene (*) zvjedicom) molimo da iste popunite kako bi bili što optimalniji korisnik platforme. Nakon što ste unijeli promjene, kliknite Ažuriraj profil.