prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na današnji dan

23.2.2024.

1947. – osnovana Međunarodna organizacija za standardizaciju, odgovorna za industrijske i komercijalne ISO standarde širom svijeta. Iako se ISO definira kao nevladina organizacija, njegova sposobnost postavljanja standarda koji često postanu zakoni, bilo kroz međunarodne ugovore ili kroz nacionalne standarde, ga čini moćnijim od većine nevladinih organizacija. U praksi, ISO se ponaša kao konzorcij usko povezan sa vladama. Od jeseni 2006., postoji 158 članova od kojih svaki predstavlja jednu zemlju

1945. – fotograf Joe Rosenthal na Iwo Jimi snimio je poznatu fotografiju Podizanje zastave koja je nakon nekoliko godina osvojila Pulitzerovu nagradu. Ta je slika kasnije reproducirana kao U.S. Marine Corps War Memorial.

1878. – rođen Kazimir Severinovič Maljevič, ukrajinski i ruski slikar, teoretičar umjetnosti i jedan od glavnih predstavnika ukrajinske i ruske avangarde. Nakon ranijih eksperimenata s raznim modernističkim stilovima uključujući i kubizam i futurizam, Maljevič je počeo raditi na apstraktnim, neobjektnim geometrijskim nijansama, osnivajući time pokret znan kao suprematizam. Vjerojatno njegova najpoznatija supermatistička djela su Crni kvadrat i Bijelo na bijelomu. Kazimir Maljevič umro je 15. svibnja 1935. godine u Sankt Peterburgu.

1836. – na današnji dan u San Antaniju u Teksasu počela je opsada Alama. Meksički predsjednik Antonio Lopez de Santa Anna pred malenu misiju u koju se sklonilo do 260 Teksašana, doveo je vojsku od oko 1.500 pješaka i konjanika. Do kraja opsade, koja je završila 6. ožujka padom tvrđave, ubijeni su gotovo svi branitelji među kojima su bili Davy Crockett i James Bowie, a meksički gubici popeli su se na 600 mrtvih i ranjenih.

1685. – rođen Georg Friedrich Händel, njemački skladatelj, poznat po svojim oratorijima i operama. Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je oratorij Mesija koji je nastao prema tekstovima iz Biblije kralja Jakova. Od njegovih instrumentalnih djela najznačajnija su Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet. Umro je 14. travnja 1759. godine u Londonu. Grobnica mu se danas nalazi u Pjesničkom kutku Westminsterske opatije.