Na današnji dan

26.7.2021.

1928. – rođen Stanley Kubrick, američki filmski redatelj  

1925. – umro Gottlob Frege, njemački matematičar i filozof, utemeljitelj matematičke logike. Njegovo djelo je ispoljilo fundamentalni i dalekosežeći utjecaj u filozofiji 20. stoljeća, osobito u zemljama engleskog govornog područja.

1894. – rođen Aldous Huxley, engleski liričar, dramatičar, romanopisac i esejist, kritičar suvremene civilizacije, protivnik rata i totalitarizma. Huxley je svoju književnu karijeru započeo kao pjesnik te je 1916. objavio svoju prvu knjigu stihova, kojom se priključio tzv. imaginistima. Sljedećih nekoliko godina bavio se književnim žurnalizmom, surađujući u raznim časopisima. Pisao je kazališne, likovne i glazbene kritike te književne prikaze i prigodne članke. Pošto se okušao kao pjesnik i pripovjedač, 1921. objavljuje svoj prvi roman “Cromovo žutilo” u kojem satirizira interese i modu svog vremena. Tijekom 1920-ih i ranih 1930-ih većinom je živio u Italiji i Francuskoj. U tom razdoblju napisao je romane koji su ga učinili slavnim – “Kontrapunkt”, u kojem prikazuje nihilistički karakter 20-ih godina 19-og stoljeća, i “Vrli novi svijet”, ironičnu viziju buduće utopije.

1875. – rođen Carl Gustav Jung, švicarski psiholog i psihijatar, osnivač tzv. analitičke psihologije. Poznat je po odvajanju od psihoanalize i uspostavljanju nove psihologije čije je osnovno obilježje tipologija duševnog života. Godine 1904. razradio je metodu testiranja koja je postala standardni postupak u otkrivanju “kompleksa”. Jungova psihologija dala je značajne rezultate u interpretaciji mitoloških i religijskih simbola. Njegova djela imaju snažan utjecaj u mnogim područjima kulturnog stvaralaštva. Carl Gustav Jung umro je 6. lipnja 1961. godine u Zürichu.

1856. – rođen George Bernard Shaw, irski dramatičar, romanopisac te glazbeni i kazališni kritičar. U Dublinu je učio za trgovačkog pomoćnika, a 1876. seli se u London. Bavio se i muzičkom i kazališnom kritikom, a 1925. je dobio Nobelovu nagradu. “Pygmalion”, ljubavno-lingvistička priča o profesoru Higginsu i Elizi Doolitle, vjerojatno je najpoznatiji komad G.B.Shawa, ali osim ove urnebesne komedije, pisao je i građanske drame u ibsenovskom duhu oštro kritizirajući lažni moral. Majstor jezičnog obrta i paradoksa.