prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET-ovo natjecanje za nastavnike: Uho, grlo, DOS!

VAŽNO! Kako bismo zainteresiranim učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola omogućili prijavu na natjecanje “Uho, grlo, DOS”, rok je produljen do 24. ožujka 2024. godine.

Podsjećamo, svim učiteljima i nastavnicima koji pored svojih znanja i vještina žele osvojiti i titulu vrhunskog stručnjaka – primarijusa za “Uho, grlo, DOS” – nudimo mogućnost sudjelovanja u natjecanju u primjeni CARNETovih digitalnih obrazovnih sadržaja, koje se organizira u sklopu CARNET-ove konferencije za korisnike – CUC 2024, a namijenjeno je učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Natjecanjem se želi potaknuti korištenje CARNET-ovih digitalnih obrazovnih sadržaja, scenarija poučavanja i njihovu primjenu u nastavi te motiviranje na stjecanje digitalnih kompetencija korištenjem CARNET-ovih obrazovnih sadržaja (e-tečajeva i EduBlica). 

S obzirom da vaša grla svakodnevno prenose znanja u učeničke uši, osvajanje titule primarijusa za vas ne bi trebao biti nikakav problem!

 

Ali najprije provjera…

Ukoliko na sljedeća pitanja potvrdno odgovorite, na pravom ste mjestu i na dobrom putu da postanete primarijus za “Uho, grlo, DOS”: Želite li osmišljavati zanimljive nastavne aktivnosti? Želite li unaprijediti kvalitetu nastave te doprinjeti učinkovitijem postizanju ishoda učenja? Želite li potaknuti svoje učenike na aktivno učenje na inovativan i učinkovit način? Odlično! Još preostaje da vam otkrijemo jednostavan recept kako to sve i ostvariti. 

Recept

Ništa lakše, jednim klikom na Edutorij – repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja, pristupit ćete digitalnim sadržajima koji će vam pomoći u osmišljavanju zanimljivih nastavnih aktivnosti i osigurati inovativni pristup poučavanju. Na repozitoriju možete pronaći digitalne obrazovne sadržaje (DOS) bogate multimedijskim i interaktivnim elementima poput 3D modela, audio i videozapisa, simulacija, kvizova, interaktivnih videolekcija; zatim scenarije poučavanja koji vam nude kreativne ideje za primjenu digitalnih alata i sadržaja, te suvremenih pedagoških pristupa u nastavi i  u konačnici CARNET-ove obrazovne sadržaje (EduBlica) koji služe kao edukativna podrška za osnaživanje vaših digitalnih kompetencija. I to je to – prvi korak je odrađen! 

Kako biste se uključili u natjecanje, potrebno je osmisliti jednu nastavnu aktivnost u kojoj ćete primjeniti digitalni obrazovni sadržaj i/ili scenarij poučavanja te pokazati svoje kompetencije stečene korištenjem CARNET-ovih obrazovnih sadržaja (e-tečajeva i/ili EduBlica). 

nastavnicaNastavna aktivnost treba biti osmišljena tako da čini smislenu i zaokruženu cjelinu kojom se ostvaruju postavljeni ishodi. Pri osmišljavanju nastavne aktivnosti, proučite i iskoristite multimedijske i interaktivne digitalne sadržaje koji potiču aktivno učenje na inovativan, učinkovit, motivirajući i individualno prilagođen način.

Također, proučite i iskoristite ideje koje vam nude scenariji poučavanja koji sadrže aktivnosti čije je korištenje fleksibilno, koje su oblikovane kao varijacija na temu, aktivnosti u nizu ili samostalne aktivnosti, koje se mogu koristiti sve ili odabrati pojedine, ili pak samo njihove dijelove. 

Prilikom osmišljavanja nastavne aktivnosti budite svjesni svojih digitalnih kompetencija, kao i digitalnih kompetencija svojih učenika kako bi oni bili angažirani i aktivno sudjelovali tijekom nastavne aktivnosti.

Vjerujemo da vam inspiracije neće nedostajati, a kao dodatnu pomoć nudimo vam i Edukativni kutak u kojem možete pronaći mnoštvo korisnih informacija o CARNET-ovim digitalnim sadržajima te brojne preporuke. 

Prije nego što se upustite u avanturu natjecanja, svakako pročitajte i Pravila i Kriterije natjecanja!

Opis nastavne aktivnosti 

Nakon što ste uspješno proveli nastavnu aktivnost, sada ju je potrebno detaljno opisati (od 400 do 800 riječi). Iz opisa nastavne aktivnosti treba biti jasan način provođenja u nastavi te omogućuje li ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda i/ili očekivanja. Također, iz opisa treba biti jasno da su učenici stavljeni u središte nastavnoga procesa na način da u procesu učenja i poučavanja aktivno istražuju, promišljaju, kritički preispituju, komentiraju, zaključuju ili primjenjuju.

U opisu je potrebno navesti na koji način su primjenjeni digitalni sadržaji u nastavnoj aktivnosti te njihov doprinos ostvarivanju postavljenih odgojno-obrazovnih ishoda i/ili očekivanja. Ne zaboravite, digitalne tehnologije unutar nastavne aktivnosti nisu same sebi svrha, već su nastavna pomagala čija je uporaba implementirana na inovativan i svrhovit način.

Uz opis nastavne aktivnosti, potrebno je izraditi i kratki video (u trajanju od dvije do pet minuta) u kojem ćete prezentirati opis aktivnosti za provedbu sata te prikazati samu provedbu prijavljene aktivnosti u nastavi. Za izradu videa preporučamo, ali i dodatno vrednujemo, ukoliko iskoristite neki od digitalnih alata za izradu video sadržaja. Čestitamo, preostaje vam još jedan klik do prijave!

Kako do titule primarijusa

Prijaviti se mogu svi učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. 

Jedan prijavitelj se na natjecanje može prijaviti samo jednom i to s jednom nastavnom aktivnošću, a prijave se vrše putem Prijavnog obrasca.

Prijave su otvorene od 8. veljače do 24. ožujka 2024. godine.

Nagrade za najbolje

Primarijusi prva tri rada, s najviše dodijeljenih bodova prema Kriterijima za ocjenjivanje, osvajaju kotizaciju za sudjelovanje na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike – CUC 2024 koja će se održati od 17. do 19. travnja 2024. godine, pri čemu troškove smještaja i organiziranog prijevoza za sudionike konferencije, pokriva CARNET.

A pobjednicima smo osigurali i 15-minutno interaktivno izlaganje u sklopu CUC-a, na kojem će predstaviti svoje radove. 

Imena pobjednika i dobitnika nagrada bit će objavljena 28. ožujka 2024. godine na mrežnim stranicama Portala za škole.

Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za natjecanje, javite nam se putem e-adrese natjecanje@carnet.hr.

Sretno svim prijaviteljima! Priprema, pozor,…DOS!