prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vulkanska planina Erebus i otok Zavadovskij

Posljednju potragu za prirodnim znamenitostima širom svijeta u ovoj godini završavamo na najhladnijem i jedinom nenaseljenom kontinentu svijeta – bijeloj i surovoj Antarktici. Prva antarktička prirodna znamenitost s kojom ćemo se upoznati je najjužniji aktivni vulkan svijeta, veličanstveni Erebus. Nakon Erebusa poučnu avanturu nastavljamo na malenom otoku po imenu Zavadovskij koji se svakog proljeća pretvara u jednu od najvećih kolonija pingvina na svijetu. Pozivamo vas na još jedno poučno putovanje širom svijeta i zahvaljujemo vam što ste nas i ove godine pratili sa zanimanjem!

Vulkanska planina Erebus

Vulkanska planina ErebusVeličanstvena vulkanska planina Erebus (eng. Mount Erebus) najjužniji je aktivni vulkan svijeta i drugi najviši antarktički vulkan. Smjestio se nedaleko obale Antarktike, na Rossovom otoku kojeg su uz Erebus oblikovala još tri vulkana. Preciznije, pored još uvijek aktivnog i najvišeg Erebusa (3794 m) Rossov otok se sastoji od još tri ugasla vulkana od kojih izdvajamo samo drugi po veličini – ugasli vulkan Terror (3230 m). Smješten na najhladnijem i najsurovijem kontinentu svijeta  vulkan Erebus je poseban primjer kreativnosti prirode koja je na ovom mjestu, kao rijetko gdje na svijetu, spojila suprotne elemente leda i lave u jedinstvenu prirodnu pojavu. Važno je dodati da se na južnom dijelu Rossova otoka danas nalazi američki istraživački centarVulkanska planina Erebus na karti McMurdo koji okuplja najveću zajednicu ljudi na Antarktici. Iako se nalazi na malenom otoku površine manje od 2,5 tisuća km², vulkan Erebus je šesta najviša otočna planinu svijeta.

Rossov otok i vulkan Erebus otkrio je britanski pomorac i istraživač James Clark Ross 1841. godine tijekom potrage za južnim magnetskim polom. Zanimljivo je istaknuti da je već za vrijeme svog prvog susreta s otokom kapetan Ross svjedočio erupciji vulkana kojega je nazvao 'Erebus'. Vulkanu je dao ime po jednom od svoja dva broda, dok je spomenuti drugi po veličini ugasli vulkan na otoku nazvao 'Terror' po svom drugom brodu. Cijeli otok kasnije je dobio ime u čast spomenutog istraživača. Vezano uz odabir imena za dvije najviše vulkanske planine na otoku, može se pretpostaviti da su se imena dva spomenuta broda  Krater vulkana Erebusaslikovito poklopila i sa surovim antarktičkim pejzažom s kojim se ovdje susreo kapetan Ross. Naime, u grčkoj mitologiji Erebus je mračno područje podzemnog svijeta kojim prolaze mrtvi nakon smrti, dok riječ 'terror' u prijevodu s engleskog znači 'užas'.

Erebus je geološki vrlo značajan ne samo iz razloga što je trenutno najaktivniji vulkan na Antarktici, već i zato što se ispod njegova vrha, unutar kratera, nalazi jedno od pet trajnih jezera lave na svijetu. Nadalje, Erebus ima poseban znanstveni značaj jer njegova slaba, ali konstantna vulkanska aktivnost omogućava kontinuirana vulkanološka istraživanja koja su započela 1972. godine i jošVulkan Erebus_zaleđeni stupovi pare uvijek traju. U ovom kontekstu izdvajamo istraživanje iz 1992. godine tijekom kojeg je pomoću istraživačkog robota djelomično uspješno istražena unutrašnjost kratera vulkana. Također, sa svrhom da dođu do novih spoznaja znanstvenici su tijekom 2007. i 2008. godine oko vulkana instalirali mnoštvo seizmografa za mjerenje podzemnih sila i seizmičkih valova.

Vulkan Erebus_unutrašnost krateraGovoreći o geološkoj važnosti Erebusa treba spomenuti i to da je on dio Tihooceanskog vatrenog pojasa koji vulkanima okružuje tihooceansku obalu. Na vrh oboda Erebusa prvi puta su se popeli istraživači 1908., nakon čega je vrh samostalno osvojen tek 1985. godine. Samim vrhom vulkana dominiraju neuobičajeni oblici od kojih svakako valja izdvojiti zaleđene stupova pare koji djeluju poput ogromnih smrznutih dimnjaka. Povremena vulkanska aktivnost Erebusa uključuje podizanje i spuštanje jezera lave unutar kratera te uglavnom manje eksplozije koje izbacuju komade lave oko ruba kratera. Zanimljivo je istaknuti da se nedaleko spomenutog istraživačkog centra McMurdo još i danas nalaze trošne barake prvih istraživača Antarktike s početka 20. stoljeća. Sigurni smo da će daljnja proučavanja ovog jedinstvenog prirodnog fenomena doprinijeti novim i vrijednim geološkim spoznajama.

vrh

Otok Zavadovskij

Otok ZavadovskijZavadovskij je nenaseljen otok vulkanskog podrijetla koji se smjestio 1800 kilometara istočno od Antarktičkog poluotoka. Iako je ovaj otok većim dijelom godine pust i beživotan, ono što ga čini posebno zanimljivim je činjenica da se svake godine pretvara u jednu od najvećih kolonija pingvina na svijetu. Točnije, svakog proljeća na otok dolazi oko milijun parova uglavnom ogrličastih pingvina koji se ovdje dolaze gnijezditi u vulkanskom pepelu. Zavadoskij je samo jedan od otokaOtok Zavadovskij na karti arhipelaga britanskog prekomorskog područja Južna Georgija i otočja Južni Sandwich. Otkrio ga je 1891. godine ruski pomorac i istraživač Fabian Gottlieb von Bellingshausen te mu je dao ime 'Zavadovskij' po prezimenu kapetana svog broda.

Zanimljivo je istaknuti da se von Bellingshausen divio putovanjima i otkrićima britanskog moreplovca Jamesa Cooka koji je 1775. godine otkrio grupu otočja Sandwich, ali i ne sve otoke ovog arhipelaga. Zavadovskij je maleni otok promjera oko 5 kilometara čijom zapadnom stranom dominira vulkanska planina po imenu Asphyxsia, dok se istočna strana otoka može opisati kao niska ravna Otok Zavadovskij_pingvini površina od lave. Spomenuti vulkanski stožac Asphyxsia predstavlja najvišu točku otoka koja se uzdiže 551 metar iznad razine more. Njegovo ime slikovito označava „nedostatak zraka“ na otoku budući da zagušljiv dim i vulkanske pare izmiješane sa smradom izlučevina što ih ostavljaju pingvini mogu uistinu biti nepodnošljivi za posjetitelje.

U nekim izvorima vulkanska planina Asphyxsia naziva se i planina Curry, prema argentinskom vojniku koji je izgubio život u jednoj pomorskoj bitci u Južnoj Americi tijekom prve polovice 19. stoljeća. Vezano uz geološku aktivnost otoka zabilježeno je da je von Bellingshausen već kod prvog susreta s otokom 1819. godine svjedočio erupciji Asphyxsie. Od tada do danas zabilježene su brojne vulkanske aktivnosti na otoku. Tome u prilog ide i činjenica da je sredinom 2012. godineOtok Zavadovskij na poštanskoj marki došlo do posljednje vulkanske erupcije na otoku, iako njena jačina nije poznata. Također, ono što dodatno svjedočio o vulkanskoj aktivnosti je činjenica da se polovica otoka sastoji od materijala nastalog pod utjecajem vulkanskih erupcija.

Otok Zavadovskij iz zrakaKao što je već spomenuto, ono što ovaj inače pust i beživotan otok oživi svakog proljeća je dolazak milijun parova uglavnom ogrličastih pingvina koji se ovdje dolaze gnijezditi u vulkanskom pepelu. Ogrličasti pingvini su dobili naziv po crnoj liniji koja im se proteže ispod brade i koja nalikuje na crnu ogrlicu. Pored ogrličastih, na otoku se pojavljuju i zlatouhi pingvini posebni po žutim čupercima na glavi. Zanimljivo je zamijetiti da se broj ogrličastih pingvina na otoku povećava. To može biti povezano sa smanjenjem broja kitova usana koji se kao i ogrličasti pingvini hrane račićima. Iz ovog razloga može se naslutiti da s povećanjem broja račića raste i broj ogrličastih pingvina. Iako zabačen, nepristupačan i beživotan, otok Zavadovskij svjedoči o tome da i takva mjesta imaju itekako važnu ulogu pri održavanju određenih ekosustava našeg planeta.

vrh

Korištena literatura:

Borovac, I. (Ur.). (2004). Sva čuda svijeta: Vodič kroz najveće prirodne ljepote (prevela s engleskog Tamara Levak Potrebica). Mozaik knjiga, Zagreb.

Izvori:

http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=1900-02=
http://www.volcanolive.com/erebus.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Erebus
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mount_Erebus
http://scienceblogs.com/eruptions/2009/07/31/volcano-profile-mt-erebus/
http://erebus.nmt.edu/index.php/general-information
http://www.peakware.com/peaks.html?pk=77
http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=1900-13=
http://www.volcanodiscovery.com/zavodovski/news/8508/New-volcano-eruption-in-the-South-Sandwich-Islands-at-Mt-Curry-Zavodovski-Island.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Asphyxia
http://en.wikipedia.org/wiki/Zavodovski_Island
http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2012/05/02/number-52-mount-asphyxia-volcano-erupts-in-sandwich-islands-group/
http://volcano.oregonstate.edu/vwdocs/volc_images/south_america/zavodovski.html
http://www.geographic.org/geographic_names/antname.php?uni=16921&fid=antgeo_126

Fotografije u tekstu su preuzete s:

http://volcano-club.blogspot.com/2011/02/volcano-of-week-12-mount-erebus.html
http://sciencythoughts.blogspot.com/2011/07/new-submarine-volcanoes-discovered-in.html
http://erebus.nmt.edu/index.php/general-information
http://emorfes.com/2010/11/29/10-geological-oddities/
http://www.tumblr.com/tagged/mount%20erebus
http://travel-n-travel.blogspot.com/2011/04/mount-erebus.html
http://scienceblogs.com/eruptions/2009/07/31/volcano-profile-mt-erebus/
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Zavodovski_Island_ISS016.jpg
http://www.chillhour.com/9-most-secluded-islands
http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2012/05/02/number-52-mount-asphyxia-volcano-erupts-in-sandwich-islands-group/
http://alontherun.blog.163.com/blog/static/14787202009112731921697/
http://www.iomoon.com/zavod.html

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.