prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zaljev Ha Long i Mrtvo more

U novoj potrazi za prirodnim znamenitostima Azije predstavljamo vam zaljev Ha Long u Vijetnamu te Mrtvo more smješteno između Izraela i Jordana. Stoga ukoliko želite saznati više o vijetnamskom „zaljevu silazećeg zmaja“ – kojim dominira oko 2000 raštrkanih krških otočića, te ako se želite upoznati s najpoznatijim slanim jezerom na svijetu – Mrtvim morem, pozivamo vas da nam se pridružite i na ovoj poučnoj šetnji širom svijeta!

Zaljev Ha Long

Zaljev Ha Long Zaljev Ha Long, što u prijevodu znači „zaljev silazećeg zmaja“, predstavlja jedno od najljepših prirodnih znamenitosti Vijetnama te se ubraja među najčarobnije morske pejzaže svijeta. Smješten na sjeveroistoku Vijetnama, Ha Long zaljev je zapravo središnje mjesto šireg područja veličine veće od 1500 m² koje se sastoji od oko 2000 uglavnom vapnenačkih otoka i otočića raznih veličina i oblika. U samom središtu zaljeva, na području od oko 330 m², nalazi se najgušća količina od čak 775 razbacanih otočića i hridi. Proces stvaranja ovog jedinstvenog morskog krajolika kojim dominiraju vapnenački krševiti otoci trajao je više od 20 milijuna godina pod utjecajem vlažnih tropskih klimatskih uvjeta. Važno je istaknuti da je izuzetna geomorfološka raznolikost zaljeva utjecala na stvaranje raznolikih biosustava na njegovom području kao što su tropski zimzeleni, oceanski i priobalni biosustav.Karta Ha Long zaljeva

Zbog svoje iznimne ljepote zaljev je 1962. godine zaštićen na državnom nivou, a 1994. uvršten je i na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Povijesna istraživanja svjedoče o ljudskoj prisutnosti na području zaljeva još prije više desetaka tisuća godina. Također, još od neolita ovdje se razvijalo i izmjenjivalo više drevnih kultura. Nadalje, pronađeni brojni povijesni artefakti govore i o tome da su u zaljevu u prošlosti održali brojni događaji od velike važnosti za vijetnamsku povijest. Prema jednoj od legendi zaljev Ha Long je nastao u vrijeme formiranja vijetnamske države, kada su se Vijetnamci morali braniti protiv stranih osvajača. Kako bi im pomogli da se obrane, bogovi su im u zaštitu poslali obitelj zmajeva koji su bljuvali drago kamenje u more. Drago kamenje se Ribarsko naselje u Ha Long zaljevučarolijom pretvorilo u otoke i otočiće o koje su se sudarali neprijateljski brodovi do svog konačnog poraza. Nakon pobjede nad osvajačima zmajevi su se odlučili nastaniti u zaljevu koji je dobio ime po mjestu na koje je sletjela majka zmaj.

Većina otoka u zaljevu ukrašena je debelim tamnozelenim slojem tropske vegetacije, a visina im iznosi uglavnom od 50 do 100 metara. Zanimljivo je istaknuti da nekolicina otoka u svojoj unutrašnjosti krije i ogromne spilje, od kojih je najveća Hang Dau Go – koja se dijeli na tri veće prostorije te sadrži brojSpilja na otoku u Ha Long zaljevune stalaktite i stalagmite. Isto tako, nekolicina otoka u unutrašnjosti sadrži i više jezera. U zaljevu postoje samo dva veća trajno naseljena otoka – Tuan Chau i Cat Ba – koji pored hotela i plaža posjetiteljima nude brojne turističke sadržaje. Pored stanovnika na spomenutim otocima, u zaljevu živi i više od 1500 ljudi smještenih u četiri ribarska naselja koja se sastoje od plutajućih kuća. Zanimljivo je zamijetiti da je većini otoka i otočića lokalno stanovništvo nadjenulo imena prema izgledu na koji ih određeni otok podsjeća, pa su tako neka od imena otoka 'pijetlovi u borbi', 'krov' i 'slon'. Zbog prisutnosti raznolikih biosustava na području zaljeva ovdje obitava čak 14 biljnih endema te 60 endemskih životinjskih vrstHa Long zaljev - otocia.
 
Na području zaljeva prevladava vlažna tropska klima s vrućim i vlažnim ljetima te suhim i hladnim zimama, a prosječna temperatura varira između 15 do 25 °C. Unatoč tome što je zaljev kao dio netaknute prirode zaštićen na državnom i međunarodnom nivou, pojava sve većeg broja turista narušava njegov ekosustav, zbog čega će ga u budućnosti trebati dodatno zaštititi. Pored svoje jedinstvene ljepote Ha Long zaljev zbog svojih jedinstvenih geomorfoloških specifičnosti ujedno predstavlja i rezervat za daljnja istraživanja vezana uz geološke i klimatske procese u kompleksnim prirodnim uvjetima. Konačno, važno je istaknuti da je iznimna ljepota zaljeva bila stoljećima inspiracija brojnim vijetnamskim umjetnicima i misliocima od kojih su mu neki posvetili samo misao ili stih, a neki i cijelu pripovijest. Iz istog razloga i ne čudi što je Ha Long zaljev 2011. godine proglašen za jedno od novih sedam svjetskih čuda svijeta što će sigurno pridonijeti njegovoj daljnjoj popularizaciji.

vrh

Mrtvo more

Mrtvo more iz zrakaMrtvo more, koje se još naziva More smrti, Slano more ili Lotovo more zapravo je najniže slano jezero na svijetu. Na istoku jezero graniči s Jordanom, a na zapadu s Izraelom i Zapadnom Obalom. Površina i obale Mrtvog mora nalaze se na oko 400 metara ispod razine mora, a njegova dubina također iznosi do oko 400 Mrtvo more na kartimetara. Jezero se prostire do oko 80 kilometara dužine, dok njegova širina iznosi do najviše 18 kilometara. Ovo najniže slano jezero na Zemlji leži na dnu doline rijeke Jordan, to jest, Jordanskog jarka, te ga uglavnom napaja rijeka Jordan. Mrtvo more je od davnina imalo veliku gospodarsku važnost jer osim što je bogato solju sadrži i brojne minerale koji se stoljećima primjenjuju u zdravstvu, kozmetici i poljoprivredi. Pored zdravstvenog turizma, Mrtvo more predstavlja i važan povijesni i biblijski lokalitet, zbog čega njegove obale godišnje posjeti oko milijun stranih gostiju.

Ovo naizgled vrlo beživotno jezero dijeli poluotok El Lisan (u prijevodu „jezik“) na dva glavna dijela. Preciznije, jezero se dijeli na sjeverni dublji i veći dio, te južni, koji je u prosjeku do 6 metara plitak, te je prepoznatljiv po stupovima soli koji su nastali tijekom procesa taloženja tijekom više od dva milijuna godina. Mrtvo more ističe se velikim stupnjem slanosti ili salinitetom, koji iznosi u prosjeku 28 ali može doseći do 33 %, što ga uvrštava među najslanija jezera svijeta. Glavni razlog velikom salinitetu je suha pMrtvo more - skupljanje soliustinjska klima te visoke temperature koje ljeti narastu i do 50 °C, zbog čega razina vode u jezeru nikada ne naraste, već naprotiv, isparava vrlo brzo. Nakon isparavanja u jezeru ostaju nakupljene naslage minerala, soli, pijeska i gline. Osim pustinjske klime snižavanju razine jezera su od 20. stoljeća pridonijele i klimatske promjene, te crpljenje vode u svrhu navodnjavanja iz rijeke Jordan i ostalih rijeka koje utječu u Mrtvo more, od strane Izraela i Jordana.

Zbog vrlo visokog saliniteta – koji je šest puta veći od saliniteta morske vode – u Mrtvom moru ne mogu preživjeti veći organizmi poput riba ili morskih biljaka. Unatoč toMrtvo more - plutanjem u ovom izrazito slanom jezeru ipak žive brojni jednostanični organizmi, poput bakterija, gljivica i halofita, to jest, biljki koje uspijevaju rasti u vodama visokog saliniteta. Ovdje je bitno dodati da je zbog visokog saliniteta Mrtvo more velike gustoće što omogućava kupaćima ugodno plutanje. No, unatoč čarima plutanja, kupanje u Mrtvom moru može biti i vrlo opasno zbog mogućeg gutanja slane vode. Važno je istaknuti da pored soli Mrtvo more obiluje mineralima kao što su magnezij, brom i potaša koji se koriste u zdravstvene i poljoprivredne svrhe. Zanimljivo je napomenuti da se bitumen, to jest derivat nafte sličan katranu, vađen iz Mrtvog mora prodavao Egipćanima za balzamiranje mumija. Također, šire područje Mrtvog mora razvilo se Mrtvo more - solaneu važno zdravstveno središte jer se pokazalo da nizina jezera, zatim suha klima i voda bogata mineralima utječu vrlo pozitivno na zdravlje.

Pored toga što je Mrtvo more stoljećima bilo od velike važnosti zbog proizvodnje soli i minerala, te nedavno i zbog prepoznatih zdravstvenih učinaka, bitno je spomenuti da jezero ima i veliku povijesnu važnost te da je više puta spominjano Mrtvo more - solu Bibliji. Možda najpoznatiji biblijski događaj uz koji se veže Mrtvo more je priča o uništenju Sodome i Gomore – za koje neki arheolozi smatraju da su se nalazili na jugu jezera – i Lotovoj ženi, koja je protivno božjoj zapovjedi pogledala nestajanje ovih gradova u sumporu i vatri, zbog čega je i sama pretvorena u sol. Vezano uz povijesnu važnost ovog područja, bitno je dodati da se na zapadnoj obali Mrtvog mora nalazi legendarna utvrda Masada u kojoj su se židovski pobunjenici 73 godine opirali Rimljanima. Iako Mrtvo more ima veliku ekonomsku, političku i povijesnu važnost, ono je 2006. godine zbog prijetnje isušivanjem proglašeno ugroženim jezerom. Iz ovog razloga, i Jordan i Izrael u skoroj budućnosti planiraju prokopati kanal od Crvenog do Mrtvog mora kako bi održali željenu razinu vode u jezeru i na taj način spriječili moguću ekološku katastrofu.

vrh

Korištena literatura:

Borovac, I. (Ur.). (2004). Sva čuda svijeta: Vodič kroz najveće prirodne ljepote (prevela s engleskog Tamara Levak Potrebica). Mozaik knjiga, Zagreb.

Goock, R. (1970). Sva čuda svijeta: Velike znamenitosti iz čitava svijeta od piramida do kozmodroma (prijevod Oto Šolc). Ur. Krušić, M. Mladinska knjiga, Ljubljana.

Izvori:

http://whc.unesco.org/en/list/672
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/250619/Ha-Long-Bay
http://hr.wikipedia.org/wiki/H%E1%BA%A1_Long,_zaljev
http://en.wikipedia.org/wiki/Ha_Long_Bay
http://www.halongbay-vietnam.com/
http://sevennaturalwonders.org/asia/ha-long-bay
http://www.vietnamonline.com/destination/ha-long-bay.html
http://www.geo.com.hr/putovanja-i-ekspedicije/mrtvo-more
http://www.atlastours.net/jordan/deadsea.html
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/154254/Dead-Sea
http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Sea
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mrtvo_more
http://www.extremescience.com/dead-sea.htm
http://www.sfbsc.com/20-dead-sea-facts

Fotografije u tekstu su preuzete s:

http://www.atlastours.net/jordan/deadsea.html
http://blog.hotelclub.com/ha-long-bay/
http://www.prlog.org/10239030-cruise-on-ha-long-bay-by-indochina-sails.jpg
http://vietnamtoursvip.com/halong-bay-one-day.html
http://halongbaycruises365.com/News/Gallery/1311_475_Beautiful-pictures-of-Halong-bay.htm
http://www.wetravel-vietnam.com/Tours/TourView.aspx?areaId=3&catId=10&itemId=52
http://www.trekearth.com/gallery/Asia/Vietnam/North_East/Quang_Ninh/Ha_Long/photo1096811.htm
http://www.guideoftravels.com/wp-content/uploads/2011/04/Dead-sea.jpg
http://www.allthesea.com/Dead-Sea.html
http://www.saltworks.us/bokek_deadseasalt.html
http://www.premier-cosmetics.com/products/dead-sea-salt-scrub.html
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Archaeology/Masada1.html
http://deadseageo.webs.com/geologicalsignificance.htm

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.