prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Braća Seljan – hrvatski istraživači

Veliki hrvatski istraživači i pustolovi Mirko i Stevo Seljan, koji su umrli u prvoj polovici prošlog stoljeća, imaju svoju mrežnu stranicu “Istraživanja braće Seljan”.

No, prije nego vam predstavimo mrežnu stranicu kratko ćemo vas upoznati sa zanimljivostima vezanim uz braću Seljan te njihovim životnim putom ili bolje rečeno pustolovnim putem.

Braća koja su prošla tisuće kilometara kroz opasna i dotad neistražena područja život započinju u Karlovcu. Mirko se rodio 1871. godine, četiri godine prije svog brata Steve, s kojim će podijeliti strast za istraživanjem. Nakon završenih gimnazija, Mirko odlazi na odsluženje vojnog roka u Rumunjsku, a Stevo u Pulu. Mirko se potom zapošljava kao mjernik, a Stevo se vraća u Karlovac i u obližnjoj Metlici radi kao apotekarski pomoćnik. Mirko je pak u Budimpešti, gdje sudjeluje na regulaciji Dunava, a potom i u Petrogradu, gdje regulira Nevu. U tadašnjoj ruskoj prijestolnici se aktivno bavi atletikom. Gotovo nevjerojatno, ali 1898. godine u roku sto dana pješači od Petrograda do Pariza, što je udaljenost od oko 2 800 kilometara.
Nakon toga se braća sastaju u Karlovcu i 23. siječnja 1899. godine odlaze na „put oko svieta pješkom“.

Prvo su krenuli u Afriku. Seljani putuju preko Egipta, Sudana, Jemena, Đibutija i Somalije u Abesiniju, danas Etiopiju. Ondje će se zbližiti s etiopskim carom Menelikom II. i pristupiti etiopskoj vojsci, gdje djeluju kao časnici i vojni instruktori. Zadobivaju sve veće Menelikovo povjerenje, koji ih ubrzo imenuje upraviteljima pokrajina između rijeke Omo i jezera Turkana. Izrađuju karte, organiziraju melioracijske radove, izgradnju cesta i mostova i bilježe običaje tamošnjeg naroda. S najvišim etiopskim odlikovanjima 1902. godine vraćaju se u Europu i u zapadnim tiskovinama iznose svoja iskustva, a u Hrvatskoj su održali i niz predavanja.

Već u travnju 1903. uputili su se u Južnu Ameriku. Otputovali su preko Lisabona u veliku luku Buenos Aires. Pred braćom su stajali nepregledni pampasi, goleme i neistražene rijeke, prašume s indijanskim narodima koji nikada nisu vidjeli bijelce, ruševine drevnih američkih civilizacija. Nakon dolaska osnovali su poduzeće – znanstvenu misiju Mision Cientifica Croata Mirko y Stevo Seljan. Htjeli su istražiti Južnu Ameriku, od obale Atlantika do Pacifika, makar im je na putu stajala moćna prirodna barijera – Ande s vječnim snijegom, gudurama i klisurama. Vlasti ih angažiraju za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Istražuju potencijalne prometne pravce za povezivanje istoka i zapada Argentine, kako bi se gusto naseljena područja blizu atlantske obale prometnicama povezala s rijetko naseljenim i zabačenim područjima oko rijeke Parane i s krajevima brazilske države Mato Grosso. Uz hidrografske i geografske zadatke, Seljani su se bavili etnografijom i istraživanjem preostalih potomaka indijanskih starosjedioca.
Nakon posjete južnom Peruu i Boliviji, braća su se uputila u SAD, gdje su s hrvatskim iseljenicima osnovala tvrtku The American Peruvian Corporation. U lipnju 1912. godine vratili su se u Peru. U Peruu su s vladom sklopili ugovor o izgradnji puta koji bi spajao bogata nizinska područja s obalom zbog čega Mirko kreće s ekspedicijom na put kroz Peru te umire u prašumi vjerojatno u svibnju 1913. godine. Stevo je nakon bratove smrti nastavio putovati i istraživati rude, živio je i osnovao obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje je i umro 1936. godine.

Nadamo se da smo vas ovim kratkim opisom života braće Seljan zainteresirali za istraživanje njihovog pustolovnog puta. Svim zainteresiranim čitateljima preporučujemo mrežne stranice Etnografskog muzej u Zagrebu posvećene Mirku i Stevi Seljanu.

Građa je na mrežnim stranicama predstavljena kroz četiri rubrike. U svakoj od tih rubrika nude se sadržaji koji svjedoče o istraživačkom i životnom putu braće Seljan. U rubrici zbirka moguće je tako pronaći prikaz predmeta, fotografije i rukopise, a rubrika izvori nudi knjige, članke i ostalu literaturu. Ako posjetite rubriku zabava možete ispuniti kviz znanja, odigrati memory i pročitati strip Andrije Maurovića o braći Seljan. Posebno zanimljiv dio su interaktivne karte koje iscrtavanju putove braće Seljan s opisima njihovih ekspedicija i dodatnim materijalima.

Krenite u istraživanje putovima braće Seljan!

Izvori: