prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan reformacije u Sloveniji

Dan reformacije u svojoj domovini učenicima OŠ Sesvetska Sopnica predstavila je Janja Stariha, pripravnica u međunarodnom programu Erasmus+. Objasnila je zašto je ovaj dan državni blagdan u većinski katoličkoj zemlji.

31. listopada 1517. njemački je svećenik Martin Luther na vrata crkve u Wittenbergu objesio 95 teza, koje su govorile o promjeni (reformi) Katoličke crkve. Time je počeo pokret nazvan Reformacija, koji za Sloveniju ima izvanredno značenje. Jedan od njegovih zahtjeva bio je da vjernici mogu čitati Sveto pismo (Bibliju) na materinskom jeziku, što je utjecalo na književnost raznih jezika.

Tada su Slovenci dobili prvi slovensku knjigu, prvi pravopis i prvi prijevod Biblije. Bibliju je preveo Jurij Dalmatin. Rođen je u Krškom 1547. godine, umro je u Ljubljani 1589. godine, a ime dijeli s hrvatskim graditeljem šibenske katedrale.


Dalmatinov prijevod Svetog pisma na slovenski (wikimedia commons)

 

Središnja osoba Reformacije u Sloveniji bio je Primož Trubar, slovenski protestantski svećenik i pisac. Rodio se 9. lipnja 1508. u Rašici pri Velikih Laščah. Školovao se u Rijeci i Salzburgu. Godine 1550. napisao je prvu knjigu na slovenskom jeziku “Katekizam“. Za lakše čitanje uz njega je napisao “Abecednik“.


Primož Trubar na slovenskoj kovanici eura (www.evro.si)
Povodom 500-te godišnjice njegovog rođenja izdana je i prigodna kovanica od 2€ s njegovim likom, a bio je i na novčanici od deset tolara.

 

U vrijeme Reformacije napravljen je i prvi slovenski pravopis – “Zimske urice proste“, kojega je napisao protestantski jezikoslovac Adam Bohorič. Rođen je u Brestanici kraj Krškog 1520. godine, a umro je 1598. godine u Njemačkoj. Pravopis je napisan na latinskom jeziku i izdan 1584. u njemačkom gradu Wittenbergu. Bohorič je autor i prvog sustava zapisivanja slovenskoga jezika (specifičnih znakova), koji je po njemu nazvan bohoričica:


Bohoričica; danas slovenski jezik koristi znakove “č, “š“, “ž“, “dž“, kao i hrvatski. (wikimedia commons)

Najviše protestanata u Sloveniji ima u Prekmurju. Protestantski se svećenici smiju vjenčati i imati obitelj, a žene smiju biti svećenice.

Od 1992. godine Dan reformacije državni je blagdan u Sloveniji i neradni dan.

 

Janja Stariha