prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

E-knjige (prvi dio)

Povijest knjige stara je više od 7 000 godina. U tome vremenu knjiga je mijenjala svoj oblik, ovisno o materijalu od kojeg je izrađivana te o načinu pisanja i umnožavanja tog materijala. Prije 45 godina u Illinoisu „rođena“ je e-knjiga kada je Michael Hart prepisao Deklaracije nezavisnosti koja nije bila zaštićena autorskim pravima, želeći je poslati e-mailom. Sustav je odbacio tu operaciju kako ga tolika količina podataka ne bi srušila. No, Hart je smislio rješenje. Korisnicima je ponudio preuzimanje Deklaracije. Američka Deklaracija nezavisnosti tako je postala prva svjetska e-knjiga.

Što je to e-knjige i zašto je postale popularna? U iduća dva nastavka upoznat ćemo vas s e-knjigom. U prvom nastavku koji slijedi možete saznati definiciju e-knjige, malo više o povijesti nastanka i razvoja e-knjige te koji sve tipovi e-knjiga postoje danas i koje formate podržavaju.

U idućem nastavku ćemo upriličiti sučeljavanje tiskane i digitalne knjige navodeći u tekstu njihove prednosti i nedostatke. Drugi nastavak ujedno donosi opis čitača e-knjiga.

Što je e-knjiga?

E-knjiga (na engleskom e-book, također poznata i pod nazivima eBook te digitalna knjiga) je vrsta digitalne publikacije koja se sastoji od teksta, slika i drugih multimedijalnih sadržaja, te ju je kao takvu moguće čitati na za to predviđenim e-čitačima. Međutim, osim specijaliziranih e-čitača, e-knjige je moguće čitati i na nekim drugim elektroničkim uređajima poput kompjutera, tableta i svih pametnih telefona.

The Oxford Dictionary of English definira e-knjigu kao elektroničku verziju printane knjige, no to nije u potpunosti točno. Naime, one mogu postojati bez svog ekvivalenta u tiskanom obliku. Naime, mnoge e-knjige postoje samo u digitalnom formatu bez tiskane verzije.

U članku Elektronske knjige, »Vijenac«, br. 130, predstavljen je koncept e-knjige kao elektronskog zapisa sadržaja knjige koji se može čitati na osobnom računalu pomoću programa ili pomoću posebnog uređaja.

Za e-knjige možemo reći i da su dokumenti određenog formata.

Povijest e-knjige

Početke e-knjige možemo pronaći 1971. godine. Te godine je Michael Hart, student Sveučilišta u Illinoisu počeo raditi na Projektu Gutenberg kojem je cilj bio da pisana djela koja su spadala pod javno dobro tj. nisu bila zaštićena autorskim pravima učini dostupnim svima i to u elektroničkom obliku. Gutenberg je tako postao prvi pružatelj informacija na Internetu i prva digitalna knjižnica na svijetu, a Michael Hart je digitalizirao prvih 100 knjiga. Porastom popularnosti Interneta, sredinom 1990-tih godina, projekt je dobio snažan poticaj i poprimio međunarodne razmjere.

Hart je i dalje utipkavao i skenirao knjige, ali sada uz pomoć desetaka, a kasnije i stotina volontera iz mnogih zemalja. Broj e-knjiga rastao je od 1000 knjiga u kolovozu 1997., preko 15000 knjiga u siječnju 2005. a danas 2015. godine broji preko 50 tisuća e-knjiga dostupnih za slobodno preuzimanje. U siječnju 2004. godine projekt se proširio preko Atlantika stvaranjem podružnice Project Gutenberg Europe.

Još par crtica iz povijesti…

Godine 1981. puštena je na tržište prva e-knjiga (rječnik). Pravi uspjeh elektroničkih knjiga dogodio se 1998. godine kada je održan prvi sajam elektroničkih knjiga u Gaithersburgu u Američkoj saveznoj državi Maryland. Na ovom događaju predstavljene su serije normi i regulativa koje su pridonijele standardizaciji elektronskog izdavaštva. Godinu poslije HTML i XML formati postavljeni su kao standardna vrsta zapisa za elektroničke knjige. Veliki doprinos razvoju e-knjiga dogodio se 2001. godine kada je poznato djelo Stephena Kinga „Riding the bullet“ objavljeno ekskluzivno na Internetu u obliku e-knjige. Od tada su se pojavile brojne elektronske izdavačke kuće i online knjižnice.

Vratimo se u sadašnjost i upoznajmo se s vrstama e-knjiga koje danas postoje.

Dvije su glavne vrste e-knjiga koje onda podržavaju različite formate.

Standardne e-knjige koje se još nazivaju „reflowable“ i „fluidne“  najčešća su vrsta e-knjiga i pogodne su za publikacije koje uglavnom sadrže tekst i imaju relativno jednostavan izgled stranice.
Dva najčešća formata standardne e-knjiga su:

  • mobi za Amazon Kindle (kindle)
  • ePUB za Apple’s iPad and iPhone, B&N’s Nook, Kobo, Google Play and OverDrive.

Prednosti standardne e-knjige su široka mogućnost distribucije te prihvatljiv format za većinu platformi i uređaja. Jedna od prednosti je i to što čitatelji mogu kontrolirati način prikaza teksta. Izrada i distribucija takvih e-knjiga nije skupa. Nedostatci su pak to što podržava samo jednostavan izgled stranice. To što čitatelj kontrolira veličinu teksta, font i razmak, je i nedostatak jer se tako količina vidljivog sadržaja razlikuje od uređaja do uređaja i od osobe do osobe. Ograničena je i nemogućnost korištenja posebnih fontova.

Unaprijed definirani izgled stranice te mogućnost obogaćivanju teksta s multimedijalnim dodacima poput videa, zvuka i slike karakteristika je vrste e-knjige koja se naziva „Fixed-layout eBook“ ili “enhanced eBook”. One su namijenjene za publikacije kojima je izgled stranice složeniji od jednog stupca teksta ili kod kojih postoji potreba da se definira točan položaj sadržaja koji ujedno treba biti i fiksni.
Najčešći formati takve e-knjige su:

  • KF8 i  Kindle Textbook Creator za Amazon Kindle uređaje
  • ePUB3 za Apple, Google and Kobo
  • PagePerfect i NOOK Kids za Barnes & Noble.

Prednost takve e-knjige je mogućnost apsolutne kontrole i definiranja izgleda stranice što uključuje: sadržaj prikazan u više stupaca, postavljanje teksta iznad slike, bojanje pozadine, a uključuje i odličnu podršku za primjenu raznih fontova. 

Nedostatci  su: ograničeni mogućnosti distribucije jer knjige nisu pogodne za sve uređaje ili aplikacije zbog specifičnih stilova, veća veličina datoteke te skuplja izrada i posatvljanje u usporedbi sa standardnim e-knjigama.

Čitajte nas opet za tjedan dana…

Izvori:

http://www.guidingtech.com/9661/difference-between-epub-mobi-azw-pdf-ebook-formats/
http://www.ebookpartnership.com/services/ebook-conversion/format-standard-fixed-layout/
http://ebookarchitects.com/learn-about-ebooks/formats/
https://help.streetlib.com/hc/en-us/articles/200728422-Everything-you-need-to-know-about-the-Fixed-Layout
http://www.oxforddictionaries.com/us/definition/american_english/e-book
http://materijali.grf.unizg.hr/media/Elektronicka%20knjiga.pdf
http://www.gutenbergnews.org/ 
https://hr.wikipedia.org/wiki/E-knjiga
http://www.ziher.hr/kako-doci-do-besplatnih-e-knjiga/
http://eprints.grf.unizg.hr/2211/1/DB395_Roscic_Mili.pdf
https://ricountuniri.wordpress.com/2014/05/06/uvod-u-e-knjige/
http://www.kgz.hr/default.aspx?id=5189