prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “T.O.O.L.S”

T.O.O.L.S. (Technology Opportunities as an Occasion for the Learning System) je Erasmus KA220 projekt strateškog partnerstva u kojem je jedan od članova konzorcija Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Koordinator dvogodišnjeg projekta koji traje od studenog 2021. godine je Istituto Professionale Alberghiero Turistico (Villa San Giovanni, Italija), a preostali partneri dolaze iz Španjolske (IESO Colonos, Gevora, Badajoz), Grčke (3rd Gymnasium of Elefsina), Srbije (Srednja stručna škola „Branko Radičević“, Ruma), Mađarske (Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium, Jászberény) i Rumunjske (Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Alba Iulia).

Upravo su rumunjski partneri bili domaćini Learning Teaching Training Activity (LTTA) aktivnosti partnera na projektu koji se održao od 5. do 10. veljače 2023. godine u lijepom povijesnom gradu Alba Iulia, nekada čak glavnom gradu regije Transilvanija.

Većina sadržaja ovog susreta bila je posvećena nastavku zajedničkog rada partnera na tri dokumenta od kojih su dva namijenjena profesionalnom razvoju strukovnih nastavnika (set alata – A toolkit, vodič T.O.O.L.S.), a jedan obrazovnim stručnjacima, pružateljima obrazovnih usluga i drugim dionicima obrazovnog sustava (preporuke za obrazovne politike).

Cilj cijeloga projekta je promjena praksi u strukovnom obrazovanju kako bi ono bilo modernije i više u skladu s današnjim vremenom, ali uz anticipiranje i budućih potreba gospodarstva i društva u cjelini. Takav se cilj može ostvariti jedino poticanjem inovativnih metoda poučavanja, osiguravanjem korištenja modernih tehnologija u školama i njenoj učinkovitoj upotrebi u procesima učenja i poučavanja.

Vrlo aktivan tim škole činili su nastavnice strukovnih predmeta Monika Škalec i Ruth Čretnik te pedagog Miroslav Miljković. Predstavljeni su primjeri dobrih praksi iz matičnih škola sudionika, nove tehnike i metode poučavanja te primjena digitalnih alata u strukovnom obrazovanju. Sudionici su se složili o važnosti dodatne popularizacije strukovnog obrazovanja u cijeloj Europi te moguće stvaranje mreže škola, učenika i nastavnika u svrhu što kvalitetnije i kreativnije nastave koje učenike priprema za potrebe tržišta rada. Upravo je razmjena iskustava i dobrih praksi značajno obilježje ovakvih međunarodnih susreta, a i ovoga je puta potvrđeno da su obrazovni profesionalci iz hrvatskih škola visoko cijenjeni sudionici Erasmus+ projekata.

Projektne aktivnosti završavaju u studenome 2023. godine, a posljednji susret članova konzorcija na projektu bit će održan u listopadu u mjestu Villa San Giovanni koje je smješteno u talijanskoj regiji Reggio Calabria.