prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europeana i njena dobrobit za obrazovne aktivnosti

Europeana je vjerojatno najambiciozniji europski kulturni projekt i pouzdan izvor relevantnih i provjerenih informacija iz područja kulturne baštine. Platforma Europeana pokrenuta je s ciljem da se na jednom mjestu objedine digitalizirani sadržaji iz europskih muzeja, galerija, knjižnica i arhiva kako bi postojeći bogati europski baštinski sadržaji, raspršeni po web stranicama muzeja, knjižnica i arhiva, lakše pronašli put do zainteresiranih korisnika.

Kada je 2008. godine portal pokrenut na njemu se moglo pronaći oko dva milijuna digitalnih objekata – knjiga, mapa, novina, časopisa, fotografija i audio vizualnog materijala, a 2013. godine količina na portalu dostupnog sadržaja premašila je 30 milijuna. Ovako brzom Europeaninom razvoju doprinosi više od 2300 partnera koji svoj kulturni sadržaj čine dostupnim putem Europeaninog portala. Oko 30 projekata koje financira Europska komisija trenutno u svom fokusu imaju Europeanu i doprinose razvoju specifičnog sadržaja na portalu ili pak razvoju specifičnih servisa za korisnike i softverskih alata koji omogućuju kulturnim institucijama da svoj sadržaj dostupnim putem Europeane.

Europeana je također i suradnička platforma za kulturne djelatnike koji se bave digitalnom baštinom. Mreža Europeane (Europeana Network) je ekspertna zajednica koja se trenutno sastoji od više od 800 kulturnih djelatnika iz muzeja, knjižnica, arhiva, znanosti i kulturnih industrija koji rade na projektima koji imaju za cilj unaprijediti pristup europskoj digitalnoj baštini. Mreža omogućuje dijalog te razmjenu informacija i znanja o temama bitnim za razvoj digitalne baštine poput pitanja vezanih uz agregaciju sadržaja, interoperabilnosti, autorskih prava ili pitanja komunikacije s krajnjim korisnicima. Portal namjenjen profesionalnim korisnicima – Europeana Professional – osigurava infrasturukturu i komunikacijski kanal za razmjenu znanja. Godišnji sastanci mreže, te različite radionice prilika su za susrete i razmjenu znanja, dok se kroz različite radne grupe članovi mreže mogu uključiti u rješavanje određenih pitanja u području digitalne baštine poput primjerice korisničkog sadržaja, javno-privatnog partnerstva ili različitih tehničkih pitanja.

Nakon petogodišnjeg razvoja u kojemu je fokus bio stavljen na agregaciju sadržaja, danas se napori Europeane usmjeruju na to da se dostupni sadržaj što šire koristi od strane raznih grupa korisnika, uključujući i obrazovnu zajednicu. Stoga se Europeana sve više re-pozicionira kao platforma kroz koju kulturna zajednica surađuje i razvija okružje koje omogućuje daljnje korištenje dostupnog sadržaja od strane kulturnih industrija ili za primjerice istraživačke, edukacijske ili turističke svrhe. Osim što se trude privući korisnike na portal, sve se veća pažnja usmjeruje na podizanje vidljivosti dostupnog sadržaja kroz omogućavanje da se dostupni sadržaj može ponovo koristiti na drugim platformama koji svojim ciljanim korisnicima prenose onaj dio sadržaja koji ih zanima i u primjerenom obliku (primjerice putem Wikipedije). Europeana API  jedan je od alata koji Europeana razvija kako bi omogućila ponovno korištenje podataka u aplikacijama ili uslugama razvijenim u području kulturnih industrija za različite vrste korisnika.

Projekti poput Europeana Creative i pripadajući Europeana Labs, koji stvaraju platforme u kojima partneri iz područja obrazovanja, turizma ili kulturnih industrija mogu pronaći sadržaj, tehnologiju i dokumentaciju koju mogu koristiti za razvoj novih aplikacija ili usluga, imaju za cilj osigurati da kulturni sadržaji budu široko korišteni te kroz bolji pristup baštini podupiru ekonomski rast. Razvijajući pilot aplikacije koje digitalnu baštinu približuju određenoj vrsti korisnika oni pokušavaju uspostaviti komunikaciju kako bi razumjeli potrebe korisnika i razvili odgovarajuće prototipove alata kojima se mogu služiti u svome radu. Projekt Europeana Creative uključuje partnere iz različitih područja kulture, obrazovanja i tehnologije te pokušava uključiti ciljane korisnike u proces planiranja i osmišljavanja svojih pilot projekata, uzimajući u obzir njihov način rada i potrebe u pripremi nastavnih aktivnosti te načine korištenja edukacijskih resursa.

Za obrazovne aktivnosti razvijeno je (ili je u razvoju) nekoliko aplikacija, digitalnih servisa i igara koje pokazuju potencijale za ponovo korištenje digitalne baštine dostupne putem Europeane u različitim digitalnim aplikacijama namijenjenim određenoj grupi korisnika:

  • Portal Historiana ima za cilj stimulirati ponovo korištenje digitalne baštine dostupne putem Europeane u nastavi povijesti. Učitelji povijesti tamo mogu naći izabrane i provjerene digitalne resurse (novine, mape, razglednice, postere, dnevnike, filmove, glazbu…) iz raznorodnih europskih zbirki, pretražive po lokaciji, vremenu, tipu izvora ili povijesnim osobama. Učitelji mogu iskoristiti dostupne resurse u svojim nastavnim aktivnostima ili sami razvijati svoje online aktivnosti temeljene na dostupnoj digitalnoj baštini. Ove godine, zbog obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, posebno je stavljen naglasak na tu temu, ali razvijaju se i resursi vezani uz druge ključne povijesne događaje.
     
  • Za područje prirodoslovlja trenutno se razvijaju dvije igre koje korisnike žele upoznati s prirodoslovljem na zanimljiv i interaktivan način. U njihovom razvoju sudjeluju prirodnoslovni muzeji i znanstvenici te nastavnici. Igra Adventure Game namjenjena je djeci starijoj od 12 godina, obiteljima ili studentima i bazira se na priči o tajni vezanoj uz Alexander von Humbolt-a, gdje igrač istražuje i otkriva zadane tragove. Druga igra – Memory Match  – je igra bazirana na sustavu jednakih karata koje, kada se ispravno povežu, otkrivaju više informacija o elementima na kartama.
     
  • VanGoYourself.com je aplikacija koja omogućuje rekreiranje scena poznatih umjetničkih slika, omogućujući korisnicima da sebe i svoje prijatelje pozicioniraju u kontekst osoba sa odabrane slike te time potiče ponovno otkrivanje klasičnih dijela likovne umjetnosti i smješta ih se u suvremeni kontekst. Posljednja večera (Leonardo DaVinci), Stvaranje Adama (Michelangelo Buenaroti), Mljekarica (Vermeer), itd. postaju 'osobne fotografije'. Ovaj projekt izazvao je veliki interes korisnika i medijsku pažnju čim je aplikacija objavljena (u svibnju ove godine). Iako ova aplikacija nije razvijena u svrhu obrazovnih aktivnosti, moguće ju je koristiti za poticanje interaktivnosti na satovima likovne kulture ili u izvan-nastavnim aktivnostima.

Općenito, Europeana, promišlja teme iz Europske kulturne baštine, umjetnosti i povijesti te potiče digitalizaciju određenih tematskih segmenata, kako bi europskim građanima što sveobuhvatnije predstavila europske kulturne resurse. Tako se digitalizirana baština iz British Library, Rijksmuseuma ili Louvrea tamo nalazi zajedno sa zbirkama iz malih europskih muzeja, arhiva i knjižnica.

Pojedini se projekti fokusiraju na određenu temu, vrstu sadržaja ili period te potiču digitalizaciju baštinskih resursa koji pripadaju u određenu temu ili period. U nekim od tih projekata sudjeluju i kulturne ustanove iz Hrvatske. Do sada su u Hrvatskoj na takav način digitalizirani umjetnički i baštinski sadržaji iz perioda suvremene umjetnosti  i secesije, starogrčki i starorimski zapisi, arhivsko gradivo, stare novine, razglednice i knjige itd.

Poseban naglasak Europeana je ove godine stavila na obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Kroz tri višegodišnja projekta digitaliziran je sadržaj iz tog perioda iz europskih knjižnica, muzeja i filmskih arhiva te je prikupljeno mnoštvo sadržaja dostupnih putem posebnog tematskog portala Europeana 1914-1918 – untold stories & official histories of WW1 (Europeana 1914-1918 – neispričane priče i službena povijest Prvog svjetskog rata). Na portalu su dostupni sadržaji iz mnoštva izvora: pisma, razglednice, dnevnici, fotografije, filmovi i drugi dokumenti dostupni su putem portala.

Iz mnoštva sadržaja moguće je dobiti uvid u specifične teme poput života u rovovima, žena u ratu, pojedinačnih frontova, itd. Portal pokušava korisnicima na jednom mjestu dati uvid u bogate zbirke dokumenata iz tog vremena te se korisnike potiče da otkriju, nauče, istraže, koriste i podjele sadržaj sa portala. Poziva ih se da istraže priče, snimke i povijesne materijale o Prvom svjetskom ratu, te doprinesu novi sadržaj iz njihovih vlastitih obiteljskih uspomena. S obzirom da se sadržaj na tematskom portalu može slobodno koristiti i dijeliti moguće ga je koristiti u nastavi.

S Europeanom na ovoj temi surađuju brojne europske knjižnice, muzeji i sveučilišta koji su također napravili tematske stranice vezane uz temu Prvog svjetskog rata. Na konferenciji Unlocking Sources: The First World War online & Europeana, koja je održana 30-31. siječnja u Berlinu, predstavljeni su različiti nacionalni online projekti kojima se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata. (Primjerice: British  Library, Kings College LondonUniversity of Oxford, University of Oxford, Narodna biblioteka Srbije, WW1 dentro la Grande Guerra, http://www.traces1914.eu, itd.).

Sadržaj dostupan putem Europeane predstavlja koristan edukacijski resurs, a sadržaj koji je dostupan pod licencom CC ili iz javne domene slobodno se može koristiti i ugrađivati u vlastite edukacijske aplikacije ili portale. Također sav dostupan sadržaj uvijek je povezan sa institucijom iz koje potječe pa je uvijek moguće provjeriti autentičnost pronađenog materijala. Europeana poziva korisnike da pronađeni sadržaj slobodno koriste, dijele i tako nauče još više voljeti europsku kulturu.
Za više informacija posjetite http://www.europeana.eu/ ili http://pro.europeana.eu/
 

Dr. sc. Aleksandra Uzelac, Institut za razvoj i međunarodne odnose