prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival znanosti

Festival znanosti, 17. u nizu, održava se od 8. do 13. travnja 2019. godine, njegova tema su boje, a na niz pitanja o bojama, poput onih što su to uopće boje i kako ih vidimo, odgovara se na mnogim i raznovrsnim programima priređenima u 31 gradu i mjestu diljem Hrvatske.

Festival znanosti organizira se u Hrvatskoj od 2003. kako bi znanost približio javnosti i informirao je o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanju javne percepcije znanstvenika, te motivirao mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizatori su pet hrvatskih sveučilišta – u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

I ovogodišnji festival obilovat će različitim aktivnostima – predavanjima, radionicama, demonstracijama, druženjima s djecom i odraslima, prezentacijama, predstavama i izložbama na različitim lokacijama – od sveučilišta do muzeja i javnih mjesta radi uključivanja šire javnosti.

Ove godine slavi se i nekoliko važnih obljetnica – 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec, navršava se i 150 godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa je tako 2019. proglašena za međunarodnu godinu periodnoga sustava elemenata.

Među mnogim festivalskim aktivnostima su izložba i radionice “Plasticamente – plastična (noćna) mora”, što će se održati u Prirodoslovnome muzeju Dubrovnik gdje će biti izloženi interaktivni eksponati načinjeni od plastike. Procjenjuje se da oko 80 posto morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i aktivnosti s kopna, dok oko 20 posto otpada u moru završava kao rezultat neodgovornoga pomorskoga prometa i ribarstva.

Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 posto morskog otpada pluta na morskoj površini, dodatnih 15 posto ostaje u vodenome stupcu, a 70 posto nalazi se na morskome dnu. Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati tonu plastike na svake tri tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe.

Uz izložbu će se održati niz edukativnih radionica. Izložba će biti postavljena u sklopu ML-REPAIR projekta kojemu je cilj sprječavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskome moru.