prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hotel za kukce

Na sam spomen riječi kukac ili buba, mnogi će se naježiti i nadati se da neće tako skoro vidjeti niti jednog od njih. No, ako saznate nešto više o ovoj najbrojnijoj i najrazličitijoj skupini životinja, zasigurno ćete ostati fascinirani njihovom poviješću i njihovom važnom ulogom u ekosustavu.

Kukci su živjeli na našem planetu u vrijeme kada na njemu još nije bilo ljudi. Kroz nekoliko milijuna godina razvoja i prilagođavanja različitim ekstremnim klimatskim promjenama kroz koje je Zemlja prolazila, kukci su postali apsolutni vladari gotovo svakog kutka na ovome svijetu.

Neosporna je činjenica da kukci u vrtu mogu predstavljati veliki problem i noćnu moru svakog vrtlara. No srećom, u svaki vrt mogu zalutati i u njemu se nastaniti i mnoge vrste korisnih kukaca. Oni pomažu u oprašivanju i razmnožavanju biljaka. Važni su predatori nepoželjnih vrsta kukaca koji oštećuju vrtno bilje hraneći se njihovim plodovima i listovima ili prenoseći razne vrste parazitarnih i zaraznih bolesti.

Neke vrste žive u tlu i kopaju tunele, te na taj način rahle zemlju i čine ju kvalitetnijom. hotel za kukceU posljednjih nekoliko godina razvila se svijest poljoprivrednika o štetnosti upotrebe pesticida u svrhu uništavanja nametnika i sve većoj važnosti prisutnosti korisnih kukaca u vrtovima.

Postoji nekoliko metoda kako privući korisne kukce u svaki vrt, no jedna od najzanimljivijih i najpopularnijih metoda zasigurno je ona kojom ovim sitnim stvorenjima omogućimo sklonište i siguran krov nad glavom izradom hotela za kukce. Tokom ljeta hotel će kukcima omogućiti stanište za život i razmnožavanje i tako povećati njihovu brojnost u vrtu.

Stvoreno stanište će vlasnicima vrta pomoći da kukce okupe na jednom mjestu i tako ih lakše promatraju. U vrijeme hladnijeg doba godine, hotel će kukcima pružiti idealan zaklon i skrovište od niskih temperatura i za njih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Izgradnja hotela je prilično jednostavna, potrebno je napraviti drvenu konstrukciju (koja izgledom najčešće podsjeća na policu s krovom). Bitno je konstrukciju sigurno i fiksno zabiti u tlo i čvrsto povezati s vodoravnim policama koje će služiti kao etaže samog hotela. hotel za kukceNajnižu policu treba uzdignuti nekoliko centimetara od tla, a ispod nje postaviti par starih dasaka ili ostataka drveta. Na tom mjestu svoj će zaklon i novi dom pronaći neke vrste kukaca koje žive na tlu. Osnovno je kukcima omogućiti niz mikro staništa na zaklonjenom mjestu.

Za glavnu konstrukciju mogu se koristiti i obične drvene palete koje se naslažu jedna na drugu, a prostori između njih se ispune različitim šupljikavim materijalima u koje se kukci mogu zavlačiti (bitno je da su palete stabilne i dobro pričvršćene jedna na drugu).

Stare cigle s rupama, krhotine termo cigli, drveni blokovi u kojima se izbuše rupe različitih promjera, grane trstike, suncokreta i bambusa koje imaju šupljikave i tunelaste grane, slama i lišće, kora drveta i manji drveni blokovi, češeri, ovčja vuna, užad, prerezane plastične boce, nekorištene tegle za biljke, gume, samo su neki od materijala kojima se može ispuniti hotel za kukce.

Što je raznolikijim materijalima hotel ispunjen, to će više vrsta kukaca u njemu pronaći novo mjesto za život. Jedna od bitnijih stavaka kod izrade hotela je krov. Najbolje je da se napravi od čvrstog materijala, postavi malo ukoso i da bude duži od prednje strane hotela za desetak centimetara. U tom slučaju će omogućiti da se kiša ne slijeva po etažama hotela i da sam hotel ostane suh.

Kada je hotel za kukce izgrađen, potrebno ga je smjestiti na idealno mjesto u vrtu. hotel za kukceNajbolje ga je postaviti na čistini (ne na mjestu u vrtu gdje je posađeno i raste mnogo biljnih vrsta, ili u blizini većeg grmlja) ili na drvo koje je u polusjeni (kod izrade manjih hotela). Preporučuje se okrenuti ga prema jugoistoku ili jugozapadu, nikako prema sjeveru ili jugu.

Hotel okrenut na sjevernu stranu vrta neće privući kukce zbog premalene količine svjetla, dok će onaj okrenut na jug ljeti odbijati kukce zbog stalne izloženosti direktnom suncu i previsokoj temperaturi.
Treba paziti da hotel nije smješten na mjestu koje je jako vjetrovito. Isto tako, mokar i konstantno vlažan hotel ostat će nenaseljen.

Nakon što je hotel izgrađen i postavljen na idealno mjesto u vrtu potrebno je pričekati neko vrijeme (najčešće nekoliko tjedana) kako bi ga novi stanovnici počeli naseljavati. Bubamare, različite vrste paukova, solitarne pčele osolike muhe, ose, razvojni oblici leptira, uholaže, babure i mnoge druge vrste kukaca u hotelu će pronaći svoj novi dom.

Danas se izrađuju hoteli za kukce različitih veličina, oblika i s raznim materijalima. Neki od njih izgledaju toliko impresivno da su prekrasna dekoracija u vrtovima diljem svijeta. No, ono što je bitno u ovoj priči je njihova funkcija; novi će stanovnici hotela biti prvi red obrane svakog vrta od prirodnih neprijatelja.

 

Autor teksta:

Marko Tomašek, dr. vet. med.

Izvori: