prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba „Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest“

Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s HT muzejom, organizira tematsku izložbu pod nazivom „Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest“. Izložba je namijenjena svim društvenim i dobnim skupinama, a otvara se 29. veljače u Tehničkom muzeju.

Izložba prikazuje različite tehnike prijenosa informacija prisutne na tlu Hrvatske od antike do danas: od glasnika pješaka i konjanika rimskog „cursusa publicusa“, preko čuvenih dubrovačkih ranonovovjekovnih glasnika i optičkog telegrafa Claudea Chappea, do primjene elektromagnetskog brzojava koji je na prijelomu 19. stoljeća simbolično označio početak modernih telekomunikacija. Nadalje, predstavljaju se podtipovi telegrafije u 19. i 20. stoljeću i to: Hughesov slovotiskajući telegraf, Baudotov telegraf, teleprinteri i kao vrhunac razvoja telegrafije – fototelegraf, koji je služio za prijenos fotografija na daljinu.

Opširnije

Autori/kustosi: Goran Rajič, viši kustos (TMNT), Vesna Lipovac, viši kustos (HT muzej)

Izložbeni prostor na katu Muzeja, u sklopu stalnog postava
Radno vrijeme: utorak-petak: 09 – 17; subota-nedjelja: 09 – 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.
Ulaznica za stalni postav vrijedi i za izložbu.