prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Job Shadowing Island

Dio projektnog tima Osnovne škole Jagode Truhelke iz Osijeka je sudjelovao u provedbi job shadowing mobilnosti u Reykjaviku (Island).

Ova aktivnost promatranja nastave je provedena kao dio Erasmus+ KA1 projekta „Creativity of Modern Learning“ u suradnji s partnerskom osnovnom školom iz Reykjavika, Selásskóli. Irena Bando, školska knjižničarka i koordinatorica projekta, Ana Vukojević, školska pedagoginja, te Vedrana Čerina, učiteljica Engleskog jezika, su imale priliku iz prve ruke učiti o islandskom obrazovnom sustavu.

Tijekom boravka u Reykjaviku organiziran je i posjet djelatnica škole Odjelu za obrazovanje i mlade grada Reykjavika. Govoreći o obrazovnim politikama Reykjavika, predstavnici Odjela navode da obrazovni sustav treba djeci i mladima omogućiti da ostvare svoje snove, kako bi jednoga dana i sami mogli pozitivno utjecati na društvo i okoliš. Ovakav pristup, gdje se u središte odgoja i obrazovanja smještaju zdravlje učenika, razvoj kreativnosti, pismenosti, društvenih vještina, te osnaživanje učenika, svakako je vidljiv i u praksi, odnosno u školskoj svakodnevici. Također smo posjetili Centar za kreativnost i obrazovnu tehnologiju – Mixtúra.

Kao osobitost islandskog osnovnoškolskog obrazovanja istaknuti treba provođenje timskog i tematskog podučavanja, njegovanje osjećaja zajedništva među učenicima, te promicanje suradničkog učenja. Naime, učenici upisani u osnovnu školu u istu generaciju se ne dijele po razrednim odjelima, nego im se, ovisno o broju učenika u generaciji, dodjeljuje po dva ili više učitelja koji će u razredu (to jest, u generaciji) predavati. Nastava se ne organizira prvenstveno po školskim predmetima, nego po nastavnim temama koje se obrađuju po nekoliko dana ili nekoliko tjedana, a u kojima se isprepliće više nastavnih predmeta. Rad na pojedinoj temi često uključuje i rad na praktičnom problemskom zadatku, kroz koji učenici imaju priliku razvijati kreativno mišljenje, motoričke vještine, vještine suradničkog učenja, itd.

Usmjerenost na individualni rad učenika ili rad u skupinama tijekom nastave je vidljiva već iz uređenja učionica, s jasno odijeljenim zonama. Predavačka nastava kojoj je učitelj u središtu je svedena na minimum. Kao zanimljivost izdvojiti treba i kutak za druženje prisutan u svakoj učionici, u kojem započinje i završava nastavni dan, okupljanjem te razgovorom učenika i učitelja.

Tijekom posjeta Selásskóli, jedna od tema koju su učenici 4. razreda obrađivali bili su Vikinzi, a kroz temu su se ostvarivali ishodi različitih školskih predmeta (Islandski jezik, Društvene znanosti, Likovna kultura, Tehnička kultura, Tekstil). U završnoj etapi ove teme učenici su radili na praktičnom zadatku: skicirali su obrise na papiru te laserskim rezačem iz kartona izrezivali likove Vikinga, kojima su zatim ocrtavali prepoznatljiva obilježja, izrađivali odjeću, uporabne predmete, oruđe, oružje.

Glavni ciljevi job shadowinga bili su istraživanje novih pristupa i metoda učenja u prirodi, mentalnog zdravlja, promicanja čitanja, učinkovite upotrebe ICT-a i razvoja motoričkih vještina. Tijekom job shadowinga imali su priliku posjetiti Odjel za obrazovanje u Reykjavíku, kao i tri osnovne škole: Ingunnarskóli, Vesturbæjarskóli i Selásskóli. Dodatno, posjetili su Mixtúra, Centar za kreativnost i obrazovnu tehnologiju.