prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako čovjek vidi boje?

Boja je osobina predmeta koju čovjek percipira svojim očima (vidom) kad je predmet izložen svjetlu. Boje imaju različite valne dužine koje emitira izvor svjetla. One se mjere metrima a stara mjera je angstrem. Ljudsko oko primjećuje valne dužine od 4 x IO”7 m (ljubičasta) do 7 x IO*7 m (crvena). Svjetlosni valovi, za razliku od valova na vodi ili zvučnih valova, šire se i u zrakopraznom prostoru (vakuumu) koncentričnim gibanjem. Njihova temeljna osobina je frekvencija – broj valova u jedinici vremena, i amplituda – visina otklona.

Ako se prizmom koja skuplja zrake presiječe izvor bijele svjetlosti, nastaje neprekidan snop svjetla različitih boja. Sunčev spektar je svjetlosni snop sačinjen od boja: crvene, narančaste, žute, zelene, plave, modre (indigo) i ljubičaste.

O čemu ovisi boja predmeta?

Predmeti neke boje upijaju a druge odbijaju. Ljudsko oko primjećuje samo ove zadnje. Tijelo koje čovjek vidi kao crveno upilo je sve boje spektra, osim crvene koju je odbilo. Ako se tijelo vidi kao crno, znači da je upilo sve boje. Tijelo koje je bijelo, odbilo je sve boje.

Samo čovjek i mali broj životinja vide boje. Te životinje su primati, sisavci, leptiri, pčele, ribe, vodozemci, neki gmazovi i neke ptice. Kod čovjeka boju primaju osjetilna tjelešca u obliku stošca, smještena u mrežnici oka. Neki ljudi nemaju pojedina ili sva osjetilna tjelešca, pa ne mogu primijetiti neke ili većinu boja.

Postoje tri temeljne osobine boje. Prva je pigment, koji ovisi isključivo o valnoj dužini. Slijedi čistoća – koja ovisi o manjoj ili većoj količini bijelog svjetla pomiješanog s bojom, sjaj – koji ovisi o većoj ili manjoj sposobnosti obojane površine da odbije svjetlost. Modra, žuta i crvena su osnovne boje, jer miješajući ih možemo dobiti sve ostale. Ali ni jedna osnovna boja se ne može dobiti miješanjem ostalih boja.

U mračnoj prostoriji se u isto vrijeme pale tri projektora s različitim svjetlom: zelenim, crvenim i modro ljubičastim. Preklapanjem crvenih i ljubičastih zraka nastaju “crvenoljubičaste”. Crvene i zelene daju žute, a ljubičaste i zelene zrake daju plave. Gdje se sva tri svjetlosna snopa preklapaju, nastaju bijele zrake.

Sjena je tamna površina koju stvara neprozirno tijelo, zadržavajući zrake svjetlosnog izvora i sprječavajući njihov prolaz. Sjena je usko povezana sa svjetlom i može poprimiti različite boje svjetla od kojeg je stvorena. Ako se osvijetli neki predmet sa snopom bijelog svjetla, sjena u pozadini bit će crna. Međutim, ako se koristi snop crvenog svjetla, dobit će se sjena plave boje. Na isti će način snop zelenog svjetla dati sjenu svijetloljubičaste boje, a snop ljubičastog svjetla žutu sjenu. Ako se upale različito obojana svjetla u isto vrijeme, može se vidjeti da postoje sjene različitih boja i sjene dobivene preklapanjem različitih boja.

 

Tekst je prenesen s portala e-kako.