prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako do dobrih rezultata na ispitu?

Ponekad je teško ostati staložen i smiren usred ispita. S obzirom na količinu stresa i gradiva, lako je zaboraviti neke osnovne, a vrlo korisne stvari.  Stoga vam donosimo savjete koji će vam pomoći da ostanete staloženi tijekom ispita i što bolje ga riješite.

U 8 koraka do dobrih rezultata na ispitu:

 

1. Prije nego što počnete rješavati zadatke, pročitajte cijeli ispit

Vrlo je korisno pročitati cijeli ispit prije nego ga počnete rješavati. Tako se dobro stječe dojam o pitanjima te predodžba o tome kako što uspješnije rasporediti vrijeme koje vam je na raspolaganju.
 

2. Pažljivo birajte

Nakon što ste na početku pročitali sva pitanja i stekli dojam o njima, korisno je odvojiti još koju minutu kako biste procijenili za koja ste pitanja najbolje pripremljeni i na koja možete najbolje odgovoriti. Brzopleta procjena i nesistematično odgovaranje na pitanja može vas koštati ocjene.
 

3. Prije pisanja prvo promislite odgovor

Ispitivači tvrde da je vrijeme uloženo u planiranje odgovora važan faktor uspješnog odgovaranja. Dobar plan i promišljeni odgovori dobar su put ka boljoj ocjeni. Ponekad je korisno podcrtati ključne riječi u pitanju te zabilježiti koliko bodova pitanje nosi. Ovo može poslužiti kao vodič za to koliko vremena utrošiti na pojedino pitanje.
 

4. Precizni podaci i jasni argumenti

Dobro je podsjetiti se i provjeriti jesu li svi nužni argumenti, detalji i podaci (godine, imena, nazivi i sl.) navedeni u odgovoru. Naime, nerijetko se u pisanju podužih odgovora zaborave ovi ključni elementi.
 

5. Pišite uredno

Potrudite se da rukopis bude čitak i uredan. Valja zapamtiti da profesori čitaju i ocjenjuju stotine ispita – sigurno im ne želite dati razloga da ti daju nižu ocjenu samo zato što je ono što ste napisali nečitko.
 

6. Pratite vrijeme

Vodite računa o vremenu tijekom ispita. Vrlo je korisno već na samom početku znati, odnosno planirati, koliko ćete vremena potrošiti na svakom pitanju te se držati tog rasporeda do kraja ispita.
 

7. Odgovorite na sva pitanja

Ovo sigurno zvuči vrlo jednostavno i jasno, ali mnogo je učenika koji ne pročitaju sve upute i pitanja ili temeljito provjere zadnju stranicu ispita, što također može utjecati na bodove i ocjenu.
 

8. Iskoristite ponavljanje pred ispit

Sigurno ćete s učiteljima i nastavnicima proći kroz gradivo prije samog ispita. Iako vrlo vjerojatno nećete dobiti ista pitanja tijekom ispita, ono što je naučeno kroz vježbu i ponavljanje vrlo je korisno. Jednako su tako korisne i poučne greške koje su učinjene tijekom tog vježbanja i pripremanja.

 

 

Preneseno s BBC Schools –Student Life:
http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/revisionandskills/exams/planning_your_way_to_an_a_grade.shtml