Kako prepoznati GMO?

Američki nutricionist Jayson Calton prvenstveno savjetuje izbjegavanje GMO proizvoda kupovinom svježih, organski uzgojenih namirnica, te preporučuje oprez pri kupnji mlijeka i mesa od životinja hranjenih GMO kukuruzom i sojom.

Ujedno upućuje na koji način prepoznati GMO namirnice:

  • Potrebno je na ambalaži ili deklaraciji pronaći broj naziva PLU (Product Lookup Number).
  • Proizvodi koji su označeni PLU brojem od četiri znamenke koje počinju s 3 ili 4 nisu GMO podrijetla, ali su kod uzgoja korištene kemikalije i pesticidi.
  • Proizvodi označeni brojem od pet znamenki koje počinju s 8, su GMO usjevi.
  • Proizvodi označeni brojem od pet znamenki koje počinju s 9, su potpuno organski uzgojeni, bez genetskih modifikacija, kemikalija i pesticida.
  • Voće i povrće koje se rijetko genetski modificira: ananas, avokado, dinja, grašak, grejp, kivi, kupus, lubenice, mango, plavi patlidžan, slatki krumpir i šparoga.

Voće i povrće koje se često genetski modificira: borovnice, breskve, celer, grožđe, jagode, kelj, krastavci, krumpir, kukuruz, naranče, nektarine, paprike, ljute papričice, špinat, tikvice i višnje.

* Dobra je vijest da u Hrvatskoj ne postoje proizvođači GMO sjemena, a hrvatski sjemenari i oplemenjivači, poput većine europskih kolega, na sve načine pokušavaju sačuvati tradicionalni način uzgoja. Od 2007. godine, u Hrvatskoj se hrana redovito kontrolira na prisutnost GMO-a, posebno ona koja u Hrvatsku dolazi iz zemalja izvan Europske unije, npr. iz Indije i Kine.

Članak je izvorno objavljen na Lukinom portalu za djecu i obitelj.

Fotografija je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net/ (autor: chawalitpix).