prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako prepoznati opasne madeže?

S povećavanim izlaganjem kože suncu povećava se opasnost od promjene na madežima koje mogu dovesti do melanoma – zloćudnog tumora kože koji često ima koban ishod.

Madeži su tek nakupina pigmentiranih stanica različitih nijansi – od onih boje kože pa sve do onih sasvim crnih. Neki su izdignuti od površine kože, iz nekih rastu dlačice, ali niti jedno od navedenog nije zdravstveni problem.

Na što treba obratiti pozornost?

Za lakše prepoznavanje promjena u madežu dobro je poznavati ABCDE pravila koja predstavljaju akronime engleskih riječi od koji svaka označava promjenu na koži na koju treba obratiti posebnu pažnju.

A – Asimetrija – madež je obično nepravilnog i asimetričnog oblika, a benigni su više pravilnijeg oblika.

B – Border – tipični nekancerogeni madeži su pravilnih linija na svojim rubovima tj. rubovi su jasno drukčije pigmentacije od ostatka kože, dok je kod malignih teže odrediti rubove madeža.

C – Color ili boja – prisutnost više od jedne boje (smeđa, svjetlo/tamno smeđa, crna…) – neravnomjerna raspodjela boja može biti upozorenje na melanom, dok su benigni madeži najčešće jednobojni.

D – Dijametar – dijametar madeža je veći od 5mm.

E – Evolucija – nedavne promjene izgleda, veličine ili boje smatraju se najvažnijim faktorom prepoznavanja opasnih melanoma (ako vam se madež u bilo kojem faktoru promijenio, obavezno potražite mišljenje dermatologa).

Obično, sve promjene za koje se sumnja na melanom su asimetrične i nepravilnih rubova. Što se boje tiče, takve promjene su ili jako crne ili crno-smeđe nejednolikog intenziteta, ponekad čak i sivkaste boje. Melanomi obično nastaju u promjenama većim od 5 mm, a znak za alarm predstavlja i pojava uzdignuća unutar madeža.

Melanom u ranoj fazi može se prepoznati na redovitim pregledima madeža kod dermatologa, a pregledi se danas vrše digitalnim dermatoskopom, koji pruža uvid u strukturu madeža, distribuciju i izgled pigmenta, vaskularizaciju, tj. uvid u sve strukture koje ne možemo vidjeti golim okom. Ako se prepozna na vrijeme, u najranijoj fazi, melanom je izlječiv. Operativni zahvat provodi se pod lokalnom anestezijom. Šavovi koji zatvaraju ranu moraju stajati 8-14 dana nakon operacije, ovisno o dijelu tijela na koje se nalaze. Članovi obitelji osobe koja je operirala melanom, također imaju veći rizik od pojave istog, stoga svi koji su u bližem krvnom srodstvu moraju se podvrgnuti pregledu madeža.

Članak i fotografija su izvorno objavljeni na portalu e-kako.