prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kip Krista Otkupitelja i Cueva de las Manos – “Špilja dlanova”

Novu poučnu potragu za znamenitostima izrađenim ljudskom rukom na području Južne Amerike nastavljamo u Brazilu i Argentini. Prva od dvije znamenitosti koju ćemo u ovom članku predstaviti je zadivljujući kip Krista Otkupitelja koji bdije iznad brazilskog grada Rio de Janeira. Nakon Brazila selimo se u Argentinu gdje ćemo se upoznati sa špiljom po španjolskom nazivu „Cueva de las Manos“, čije ime otkriva da se u njoj nalazi mnoštvo otisnutih ljudskih dlanova iz pretpovijesnih vremena. Pozivamo vas da nam se pridružite na još jednoj šetnji širom svijeta!

Kip Krista Otkupitelja

Kip Krista Otkupitelja je impozantan kip s likom Isusa Krista koji s brda Corcovado – na visini iznad 700 metara – bdije nad brazilskom gradom Rio de Janeirom. Upravo zbog svoje ljepote, dimenzija i dominantnog položaja nad jednim od najljepših zaljeva na svijetu – visoko iznad mora, otoka, brda i velegrada skladno uklopljenih u jedinstvenu cjelinu – kip Krista Otkupitelja danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Rio de Janeira i Brazila. Ovaj gotovo 40 metara visok i 30 metara širok te 635 tona težak spomenik je najveći kip na svijetu izgrađen u art deco stilu, te je ujedno i peti najveći kip s likom Isusa na svijetu. Prvotna ideja o gradnji kipa začeta je sredinom 19. stoljeća. Unatoč tome, ista zamisao je ponovno oživljena tek 1921. g., to jest, godinu dana uoči obilježavanja stote godišnjice neovisnosti Brazila od Portugala (1822. g.) – na što se spomenikom željelo podsjetiti.   

Nakon što je 1922. godine oko 20 tisuća građana potpisalo peticiju kojom su od tadašnjeg brazilskog predsjednika Pessoe tražili odobrenje za gradnju spomenika, realizacija kipa je službeno započela postavljanjem kamena temeljca iste godine. Zanimljivo je istaknuti da su se u to vrijeme mnoge vjerske skupine bunile protiv gradnje kipa iz razloga što bi spomenik isključivo predstavljao simbol rimokatoličanstva. Također, neki su držali da je gradnja kipa općenito nepotrebna te da bi takav kip bio estetski neukusan. Prije no što je određen konačni dizajn skulpture, ponuđena dizajnerska rješenja su se odnosila na jednostavan prikaz križa te na više verzija lika Isusa koji ili drži samo križ, ili križ i globus, ili drži križ i blagoslivlja desnom rukom. Za izgradnju konačne verziju kipa od armiranog betona i steatita (meke metamorfne stijene) među najzaslužnijima su bili dizajner Heitor da Silva Costa i francuski kipar Paul Landowski koji je izradio dijelove kipa u Francuskoj.        

Izrada, izgradnja i postavljanje kipa na brdo Corcovado trajala je od 1926. do 1931. godine kada je kip konačno dovršen i otvoren. Valja spomenuti da su za vrijeme postavljanja kipa radnici i građevinski materijal dopremljeni do mjesta gradnje putem željeznice. Također, zanimljivo je istaknuti da činjenicu što za vrijeme izgradnje i postavljanja kipa nitko od radnika nije poginuo mnogi objašnjavaju kao čudo. Zbog izloženosti jakom vjetru i kiši, kip je nakon izgradnje morao biti više puta bio renoviran. Tako je povodom posjeta pape Ivana Pavla II. Brazilu 1980. godine skulptura temeljito očišćena, a 2008. g. nakon oštećenja izazvanog električnom olujom uspješno obnovljena. Konačno, nedavne 2010. godine kip je nanovo renoviran. Pored održavanja i renoviranja, oko platforme na kojoj je postavljen kip dodane su stube i dizala 2003. godine, kako bi se posjetiteljima olakšao pristup skulpturi.

Na žalost posjetitelja, unutrašnjost kipa – koja od podnožja do glave broji 500 stepenica – nije otvorena za javnost, već je dostupna samo stručnjacima koji se bave njegovim održavanjem. Pošto je kip s vremenom prerastao u simbol grada i ne čudi činjenica da je na 75. obljetnicu postavljanja kipa 2006. godine, ispod skulpture otvorena kapela koju danas koriste brojni rimokatolici povodom krštenja i vjenčanja. Isto tako, važno je istaknuti da je zbog svoje jedinstvenosti kip 2007. godine proglašen jednim od Sedam novih svjetskih čuda. Posjetiteljima se kao najljepše vrijeme za posjetu kipu preporuča sumrak ili večer iz razloga što tada posebno dolazi do izražaja pogled na osvijetljeni Rio de Janeiro. Na Uskrs i Božić kip tradicionalno broji najviše posjetitelja. Nema sumnje da će kip Krista Otkupitelja kao uistinu posebna građevinska i umjetnička znamenitost novije ljudske povijesti još dugo nastaviti privlačiti mnoštvo znatiželjnika iz cijelog svijeta.

vrh

Cueva de las Manos – „Špilja dlanova“

Cueva de las Manos ili u slobodnom prijevodu sa španjolskog „špilja dlanova“ je špilja smještena u dolini rijeke Pinturas na argentinskom dijelu južnoameričke regije Patagonije. Ono po čemu je ova špilja posebna su brojne pretpovijesne slike koje se kriju u njenoj unutrašnjosti od kojih se najpoznatije odnose na otisnute dlanove po kojima je špilja i dobila ime. No pored otisnutih dlanova, u špilji se nalaze i slike koje prikazuju motive lova, zatim životinje tipične za ovo podneblje, te razne geometrijske oblike. Važno je istaknuti da najstarije od spomenutih slika datiraju i do više od 9 tisuća godina. Iako je špilja do danas ostala manje poznata široj javnosti i turistima jer se nalazi na izoliranom i teško dostupnom dijelu Patagonije, zanimljivo je da je iz istog razloga ostala vrlo dobro očuvana. U ovom pogledu je još bitno dodati da su prva ozbiljna istraživanja špilje provedena tek tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Znanstvenici pretpostavljaju da je ova 24 metara duboka i 10 metara visoka špilja, s 15 metara širokim ulazom, bila nastanjena sve do 7. stoljeća nove ere. Njeni stanovnici su najvjerojatnije bili preci domorodačkog južnoameričkog naroda Tehuelchea. Također, nakon provedenih istraživanja utvrđeno je da „špilja dlanova“ predstavlja jedan od najvažnijih lokaliteta na kojem su obitavale najranije sakupljače i lovačke ljudske zajednice u Južnoj Americi. Važno je istaknuti da je sama pećina smještena usred izrazito slikovitog pejzaža kojim dominira rijeka Pinturas koja protječe istoimenim dubokim kanjonom. Od spomenutih oslikanih motiva u špilji su posebno zanimljive brojne slike koje prikazuju razne tehnike lova, poput hvatanja životinja u zasjedi, te napada ljudi na životinje raznim oružjima. Sve slike su naslikane koristeći prirodne pigmente iz minerala kojima su dobivene crvena, bijela, crna i crvene boja.

Najčešće slike dlanova su napravljene na način da se uglavnom dlan lijeve ruke koristio kao šablona prislonjena na stijenu, na koju se pomoću posebnog alata za raspuhavanje izrađenog od kosti, desnom rukom i puhanjem raspršila boja. Iz ovog razloga u špilji dominiraju lijevi dlanovi. Također, dlanovi naslikani ovom tehnikom datiraju u period od oko 550. godine prije Krista. S druge strane u špilji postoje i slike dlanova koje su napravljene običnim otiskom obojenog dlana na stijenu, no one su rjeđe te datiraju u period od oko 180. godine prije Krista. Iako se pouzdano ne zna razlog zašto su u špilji otisnute na stotine dlanova, pretpostavlja se – zbog toga što su otisnuti dlanovi uglavnom manjih dimenzija – da je tu bila riječ o ritualu inicijacije domorodačkih dječaka, koji su otiskom dlana na svetu špilju označili svoj ulazak u svijet odraslih. 

Zbog izoliranosti i nepristupačnosti lokaliteta „špilja dlanova“ još uvijek nije na listi važnih destinacija na području Patagonije. Iz istog razloga ovdje još uvijek nije izgrađen centar za posjetitelje niti slična infrastruktura za posjetitelje. Jedina postavljena zaštita od uništavanja slika na špilji je ograda kojom se sprečava da posjetitelji diraju slike. No unatoč tome što je „špilja dlanova“ nerazvijen lokalitet u turističkom i komercijalnom pogledu, to ga upravo čini privlačnijim znatiželjnicima koji žele uživati u otkrivanju rane južnoameričke povijesti daleko od bilo kakve gužve, i usred netaknutog patagonijskog pejzaža. Zbog prepoznate iznimno velike kulturno-povijesne vrijednosti, te kako bi se lokalitet zaštitio za buduće generacije, „špilja dlanova“ je konačno 1999. godine postala dijelom UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine.

vrh

Korištena literatura:

Izvori:

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1435544/Christ-the-Redeemer
http://www.jutarnji.hr/najveci-art-deco-kip-na-svijetu/182721/
http://tourguiderio.com/tour-to-christ-the-redeemer-statue-on-corcovado-in-rio-de-janeiro-brazil/
http://www.traveladvisortips.com/top-10-christ-the-redeemer-statue-facts/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kip_Krista_Iskupitelja
http://en.wikipedia.org/wiki/Christ_the_Redeemer_%28statue%29
http://www.answers.com/topic/christ-the-redeemer-statue
http://www.worldgreatestsites.com/christ_the_redeemer.htm
http://www.answers.com/topic/cueva-de-las-manos
http://en.wikipedia.org/wiki/Cueva_de_las_Manos
http://www.moon.com/destinations/argentina/southern-patagonia/interior-santa-cruz-province/rn-40-north/cueva-de-las-manos
http://whc.unesco.org/pg_friendly_print.cfm?cid=31&id_site=936&
http://www.en.argentina.ar/_en/tourism/C149-the-cave-of-the-hands.php
http://www.unique-southamerica-travel-experience.com/hands-cave-and-pinturas-river-canyon.html
http://www.patagonia-argentina.com/i/andina/moreno/cuevadelasmanos.php
http://www.interpatagonia.com/paseos/cuevamanos_pmoreno/index_i.html

Fotografije u tekstu su preuzete s:

http://3.bp.blogspot.com/-qNt3LP5wRvU/TccsI6QEb4I/AAAAAAAAACQ/YzBfGub_jN4/s1600/christ-the-redeemer2.jpg
http://www.travel-visit-places.com/wp-content/uploads/Cave-of-the-Hands.sized_.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-KavVhvPLnu0/TZq3ZW4KQTI/AAAAAAAACtI/rj_lCwiPPhM/s1600/new-old-7-wonders-christ-redeemer-rio-janeiro-brazil_18303_600x450.jpg
http://m24digital.com/en/wp-content/uploads/2010/01/cristoredentor.jpg
http://www.allvoices.com/news/5621931-christ-statue-vandalised
http://www.copacabana.info/Christ-the-Redeemer-history.html
http://diabetessurvivorblog.com/wp-content/uploads/2011/09/Statue-of-Christ-the-Redeemer.jpg
http://magazinedelbuenayre.blogspot.com/2011/04/esto-paso-un-dia-de-abril.html
http://www.shetellworldtourism.com/national-park/cueva-de-las-manos
http://www.writers-free-reference.com/16caves.htm
http://downtheroad.org/southamerica/Photo/8Patagonia/6cave3.htm

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.