prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mount McKinley i Velika plava rupa

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci upoznavanje s prirodnim znamenitostima Sjeverne i Srednje Amerike nastavljamo na Aljaski i srednjeameričkoj državi Belize. Na Aljaski ćemo se prvo upoznati s najvišim vrhom Sjeverne Amerike – moćnim Mount McKinleyem – kojeg domoroci zbog njegove veličanstvene pojave nazivaju Denali ili 'velika planina'. Nakon Aljaske putovanje nastavljamo u državi Belize gdje ćemo saznati više o Velikoj plavoj rupi smještenoj pod morem – koja čini dio Koraljnog grebena Belizea, i koja predstavlja izazov za ronioce iz cijelog svijeta. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ovoj poučnoj avanturi!

Mount McKinley

Mount McKinleyMount McKinley ili Denali – kako planinu nazivaju domoroci – najviši je vrh Sjeverne Amerike, visok gotovo 6200 metara, i treći najviši vrh svijeta. Planina je smještena na jugu 49. države SAD-a – Aljaske, unutar pitoresknog Nacionalnog parka Denali koji obiluje nepreglednim prirodnim prostranstvima koja pored snježnih planinskih vrhova krase brojna jezera, rijeke i ledenjaci. Važno je dodati da planina ima dva glavna vrha: južni koji je viši, i sjeverni niži, s kojih se slijeva ukupno pet velikih ledenjaka. Iako je planina dobila naziv po američkom predsjedniku Williamu McKinleyu (koji je obnašaKarta Aljaske i Nacionalnog parka Denalio ovu dužnost u razdoblju od 1897. do 1901.), njen izvorni naziv Denali – što znači velika ili veličanstvena planina – i danas uglavnom koriste stanovnici Aljaske. Ovdje je zanimljivo spomenuti da je za vrijeme ruske vladavine nad Aljaskom (od 1733. do 1867.) planina nosila ruski naziv 'Bulshaia Gora' što također znači 'velika planina'.

Ponajviše zbog Mount McKinleya ali i ostalih prirodnih ljepota, kao i zbog jedinstvene flore i faune, Nacionalni park Denali godišnje posjeti preko milijun posjetitelja iz cijelog svijeta.  Sjevernoamerički domorodački narod Athabaskan prvi je nastanjivao područja u podnožju planine i unutar današnjeg Nacionalnog parka o čemu svjedoče brojni pronađeni arheološki dokazi. Na širem području Mount McKinley - crtežkoje okružuje planinu pronađene su i kosti izumrlih velikih sisavaca poput bizona, jelena i mamuta koji su ovdje obitavali u vrijeme kada su prostranstva oko planine uglavnom bila prekrivena travnjacima. Iako se pretpostavlja da su ruski istraživači bili prisutni na Aljaski već od 17. stoljeća, zabilježeno je da su prvi Europljani došli u susret s Mount McKinley tek krajem 18. stoljeća.

Vezano uz povijest ovog područja važno je dodati da je početkom 20. stoljeća tijekom 'zlatne groznice' potraga za zlatom i boljim životom ovdje privukla mnoštvo ljudi. Međutim oni su se ovdje zadržali nMedvjed u Nacionalnom parku Denaliakratko jer su u vrlo kratkom roku iscrpljene sve količine zlata. Unatoč nekolicini neuspjelih pokušaja, vrh Mount McKinleya je osvojen tek 1913. godine. Pored potrebe za zaštitom prirode, upravo je planinarenje bilo jedan od dodatnih razloga da se 1917. godine šire području oko planine proglasni nacionalnim parkom. Unatoč opasnostima, danas mnogi planinari uspješno osvajaju planinu koristeći dobro provjerene i sigurne rute, za što im je potrebno od oko 2 do 4 tjedna. Zanimljivo je spomenuti da je na planini instalirana jedna od rijetkih meteoroloških stanica na svijetu na visini od gotovo 6000 metara koja se koristi u znanstvene svrhe.   

Mount McKinleyBudući da se Mount McKinley nalazi u blizini Arktičkog polarnog kruga za ovo područje je karakteristično da gotovo pola godine, tijekom jeseni i zime, traje polarni dan – kada Sunce nikada posve ne zalazi, a drugi dio godine, tijekom proljeća i ljeta, polarna noć – kada sunce ne izlazi iznad horizonta. Također, ovdje su zime hladne i duge, proljeća su kraća, ljeta kišna, a početkom jeseni zbog niskih temperatura moguć je i snijeg. Od biljnih vrsta u okolici planine uspijevaju samo niske i manje biljke arktičke tundre poput lišajeva, mahovine i gljiva koje uspijevaju preživjeti u ovim nemilosrdnim uvjetima. Isto tako, upravo zbog surovih životnih uvjeta u okolici planine obitavaju životinje koje su se uspjele prilagoditi dugim zimama kao što su medvjedi, vukovi i losovi, ali i brojne vrste ptica. Zbog vrlo dobre povezanosti, infrastrukture i sadržaja unutar Nacionalnog parka Denali, sigurni smo da će veličanstvena prisutnost Mount McKinleya još dugo nastaviti privlačiti zaljubljenike u istinske ljepote prirode.

vrh

Velika plava rupa

Velika plava rupa iz zrakaGledano iz ptičje perspektive Velika plava rupa izgleda poput savršene modre kružnice uronjene u Karipsko more. Kao što i sam naziv ovog čudesnog prirodnog fenomena daje naslutiti, riječ je o podmorskoj rupi promjera od preko 300 metara i dubinom od 124 metra. Rupa je smještena na udaljenosti od oko 100 kilometara od obale srednjoameričke države Belize te se nalazi u središnjem dijelu prstenastog koraljnog otočja Lighthouse Reef (hrv. greben svjetionika). Važno je dodati da su i rupa i spomenuto koraljno otočje zapravo sVelika plava rupa na kartiamo dio većeg Koraljnog grebena Belizea, koji je zbog svog jedinstvenog ekosustava 1996. godine uvršten na UNESCO-v popis zaštićene svjetske prirodne baštine. Otkako je 1970-tih legendarni francuski istraživač Jacques-Yves Cousteau istražio rupu ona je postala poznata širom svijeta.

Ono što je dodatno doprinijelo njenoj popularnosti je upravo Cousteauova tvrdnja da Velika plava rupa spada među jedno od najboljih deset mjesta na svijetu za ronjenje i proučavanje podVelika plava rupa iz zrakamorskog svijeta. Rupa je prvotno oblikovana još tijekom posljednjeg ledenog doba, kada je razina mora bila puno niža no danas. S podizanjem razine mora prvotni vapnenački špiljski sustav je potopljen što je dovelo do formiranja danas prepoznatljive rupe pod morem čiji proces oblikovanja traje već oko 150 tisuća godina. Zanimljivo je spomenuti da je do ovih spoznaja o rupi, koje su tijekom istraživanja provedenih 1997. godine potvrđene, prvi došao Cousteau sa svojom ekspedicijom tijekom 1970-tih na poznatom brodu Calypso. Također, proces Cousteauova istraživanja rupe zabilježen je u njegovoj televizijskoj seriji „Podvodni svijet Jacques-Yves Cousteau“ koja je dodatno doprinijela popularnosti Velike plave rupe.
Unutrašnjost Velike plave rupe
Pored podataka o nastanku i jedinstvenoj geološkoj strukturi rupe, za koju se pretpostavlja da je najveći primjer ovakvog prirodnog fenomena na svijetu, istraživači su otkrili i njen zanimljiv morski svijet bogat raznim vrstama velikih riba. Upravo zbog ljepote rupe koja djeluje poput ukrašene galerije stalaktita i stalagmita koju nastanjuju ili samo posjećuju uglavnom veće ribe, ona je danas postala omiljeno mCrtež unutrašnjosti Velike plave rupejesto za proučavanje ili samo uživanje u tajnama podmorja za ronioce iz cijelog svijeta. Budući da u blizini rupe nema većeg kopna, posjetiocima je omogućeno da se tijekom jednodnevnog izleta i pod vodstvom lokalnih stručnjaka upoznaju s njenim prostranstvima koja prvenstveno otkrivaju mnogo o Zemljinoj prošlosti.

Iako je rupa kao dio Koraljnog grebena Belizea tek 1996. godine uvrštena na UNESCO-v popis zaštićene svjetske prirodne baštine, na ovaj način je ipak pravovremeno spriječena moguća devastacija ovog podmorskog blaga. Iz istog razloga, kako bi se rupa zaštitila zbog sve češćih posjeta turista, danas se turistički brodovi moraju usidriti na točno određenim lokacijama. Pored ronjenja posjetiocima koji nisu spremni zaroniti u morske dubine danas se nudi i razgledavanje cijelog prstenastog koraljnog otočja, uključujući i Veliku plavu rupu, putem turističkih aviona. Kao najveći primjer podmorske rupe na svijetu koja otkriva mnoge tajne o Zemljinoj prošlosti sigurni smo da će Velika plava rupa još dugo nastaviti privlačiti znatiželjnike iz cijelog svijeta.

vrh

Izvori:

http://www.peakware.com/peaks.html?pk=174
http://climbing.about.com/od/thesevensummits/a/Denali-Highest-Mountain-In-North-America.htm
http://www.nps.gov/dena/index.htm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mount_McKinley
http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_McKinley
http://sevennaturalwonders.org/north-america/mount-mckinley/
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/354958/Mount-McKinley
http://sevennaturalwonders.org/north-america/great-blue-hole/
http://www.belizeaudubon.org/protected_areas/blue-hole-natural-monument.html
http://www.wondermondo.com/Countries/NA/Belize/Belize/GreatBlueHole.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Blue_Hole
http://hr.wikipedia.org/wiki/Velika_Plava_Rupa
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/59532/Belize-Barrier-Reef
http://whc.unesco.org/en/list/764
http://ambergriscaye.com/pages/town/greatbluehole.html

Fotografije u tekstu su preuzete s:

http://www.bugbog.com/gallery/alaska-pictures-usa/alaska-pictures-usa.html
http://pictzz.blogspot.com/2008/08/20-natural-wonders-of-world.html
http://grandcanyon.free.fr/images/parc2/original/Mount%20McKinley,%20Denali%20National%20Park,%20Alaska.html
http://www.philippegatta.fr/denali2.htm
http://mountainsportss.blogspot.com/p/training-and-workouts.html
http://world-visits.blogspot.com/2012/04/visit-to-denali-national-park-in-alaska.html
http://alaskaexpert.blogspot.com/2010/08/montana-camper-killed-and-eaten.html
http://www.lindbladalaska.com/itineraries/exploring-alaskas-coastal-wilderness/
http://alexs-corner.blogspot.com/2011/09/change-for-fall.html
http://www.allbestbeaches.com/north_america/belize/great_blue_hole/
http://forum.vibizportal.com/showthread.php?t=5827
http://rumshopryan.com/2010/08/27/worlds-largest-blue-hole-belize-diving/

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.