prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
planine
Festival knjiga i planina “Brdo knjiga”

Festival knjiga i planina “Brdo knjiga”

“Brdo knjiga”, prvi hrvatski i regionalni festival planinama inspirirane književnosti, održat će se od 12. do 15. svibnja u Samoboru i okolnom gorju a nudi bogat program književnih promocija, izleta, predavanja, radionica i drugih sadržaja za sve ljubitelje knjiga i planina.

11. prosinca – Međunarodni dan planina

11. prosinca – Međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina obilježava se od 2003. godine s ciljem upoznavanja šire javnosti s planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima. Ovogodišnji Međunarodni dan planina posvećen je planinama i šumama. Cilj mu je povećati svijest javnosti o važnosti planinskih šuma te uloge koju one imaju kao i njihovog utjecaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

11. prosinca – Međunarodni dan planina

Mount McKinley i Velika plava rupa

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci upoznavanje s prirodnim znamenitostima Sjeverne i Srednje Amerike nastavljamo na Aljaski i srednjeameričkoj državi Belize. Na Aljaski ćemo se prvo upoznati s najvišim vrhom Sjeverne Amerike – moćnim Mount McKinleyem – kojeg domoroci zbog njegove veličanstvene pojave nazivaju Denali ili 'velika planina'. Nakon Aljaske putovanje nastavljamo u državi Belize gdje ćemo saznati više o Velikoj plavoj rupi smještenoj pod morem – koja čini dio Koraljnog grebena Belizea, i koja predstavlja izazov za ronioce iz cijelog svijeta. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ovoj poučnoj avanturi!

11. prosinca – Međunarodni dan planina

Kapadokija i planina Fuji

Potragu za prirodnim znamenitostima širom svijeta nakon Europe nastavljamo u Aziji. Od brojnih prirodnih ljepota kojima obiluje azijski kontinent odlučili smo vam prvo predstaviti čarobnu tursku regiju Kapadokiju, koja obiluje vanzemaljskim stožastim brdima čiju su unutrašnjosti i podzemlje od davnina nastanjivale ljudske zajednice. Druga prirodna znamenitost s kojom ćemo se upoznati u ovom članku je planina Fuji – vulkan i najviša planina „zemlje izlazećeg sunca“ koja Japancima predstavlja svetu planinu i izvor vječne umjetničke inspiracije. Drago nam je da nas nastavljate pratiti i na ovoj poučnoj avanturi širom svijeta!

11. prosinca – Međunarodni dan planina

Planina Rushmore i CN toranj

Nakon Afrike upoznavanje sa znamenitostima koje su izgradili ljudi širom svijeta nastavljamo u Sjevernoj Americi. Od uistinu velikog broja čudesnih ljudskih tvorevina na sjeverno-američkom kopnu za vas smo u ovom članku odabrali planinu Rushmore (eng. Mount Rushmore) – monumentalnu skulpturu isklesanu na istoimenoj planini u Južnoj Dakoti koja prikazuje četiri glave bivših predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, te CN toranj (eng. CN Tower) – impresivan komunikacijsko-promatrački toranj u kanadskom gradu Torontu, koji je sve do donedavno bio najviša građevina i najviši toranj na svijetu. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ovom putovanju širom svijeta!

11. prosinca – Međunarodni dan planina

Nastanak planina

Planine su nekoć bile zagonetna i tajanstvena mjesta, no u posljednje vrijeme suvremena je teorija tektonike ploča objasnila najveći dio misterija o njihovu nastanku. Neke su planine nastale djelovanjem vulkana, a neke vrlo jakim bočnim pritiskom koji je naborao ravne slojeve stijena. Planine nalazimo na područjima nestabilnosti, duž rubova krutih ploča što tvore Zemljinu koru.