prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje 500. obljetnice smrti Leonarda da Vincija

Godine 2019. obilježava se 500. obljetnica smrti Leonarda da Vincija, znamenitoga slikara, kipara, arhitekta, inženjera, botaničara i glazbenika. U spomen na život i rad svestranoga umjetnika i znanstvenika arhivi, knjižnice, muzeji i srodne ustanove širom svijeta udružile su se u postavljanju niza izložbi i popratnih sadržaja koje posjetitelje, korisnike i turiste vode na putovanje renesansnom Europom te slave univerzalnoga čovjeka.

Polimat Leonardo da Vinci rođen je u Vinciju kraj Firence, 15. travnja 1452. godine te izuzev izuzetna doprinosa u umjetnosti, posebnu važnost bilježi u području anatomije, građevinarstva, proizvodnje oružja i urbanistike. Svojom se svestranošću, znanstvenim teorijima i umjetničkim inovacijama Leonardo uzdignuo iznad svojih suvremenika te je svojom neograničenom čežnjom za znanjem zapamćen kao jedan od najvećih umjetnika i mislilaca u povijesti čovječanstva. Umro je u blizini dvorca Cloux u Francuskoj, 2. svibnja 1519. godine.

Obilježavanje 500. obljetnice smrti svestranoga umjetnika i znanstvenika odvija se širom Italije, Francuske, Velike Britanije, Poljske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Od najvažnijih događanja ističe se jedna od najvećih retrospektiva radova Leonarda da Vincija koja će krajem listopada 2019. godine biti otvorena u pariškom Muzeju Louvre, koji u svojem fondu sadrži trećinu njegovih sačuvanih radova te u sklopu koje će posjetitelji imati mogućnost korištenja naprava za virtualnu realnost, kao i izložbe u Kraljevskoj palači u Torinu i firentinskoj Palači Strozzi posvećene likovnim opusima Leonarda i njegova učitelja Andree del Verocchia koje su otvorene do kraja srpnja 2019. godine. U Prirodoslovnom i tehničkom muzeju u Denveru do kolovoza 2019. otvorena je izložba posvećena Leonardovim tehničkim dosezima te će se u sklopu izložbe uz vjerne replike izuma moći pogledati i jedina repliku Mona Lise u 360 stupnjeva.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svoje korisnike ovom prilikom podsjeća na digitalnu bilježnicu Codex Arundel Leonarda da Vincija koju je Britanska knjižnica u suradnji s tvrtkom Microsoft digitalizirala te koja je u cijelosti s popratnim komentarima i objašnjenjima dostupna na mrežnom mjestu Britanske knjižnice, kao i na vrijedan projekt Nacionalne knjižnice Španjolske pod nazivom Interaktivni Leonardo koji omogućuje pristup digitaliziranim Madridskim kodeksima Leonarda Da Vincija.

Pojedinosti o Manifestaciji i programima.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.