prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osječki HNK pomaže maturantima u ponavljanju gradiva za državnu maturu

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u četvrtak 14. svibnja 2020. godine predstavljen je projekt “HNK u Osijeku za maturante”, koji bi maturantima trebao pomoći u ponavljanju gradiva iz književnosti za državnu maturu. 

Riječ je o kazališno-virtualnom premijernom programu koji treba pomoći maturantima u ponavljanju gradiva iz zadanog materijala književnih djela iz Hrvatskog jezika i književnosti kako bi se pripremili za taj dio državne mature.

Projekt su pripremili glumci dramskog ansambla u suradnji s profesorima i maturantima iz osječkih srednjih škola, za što su dobili potporu od Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Glumci osječkoga dramskog ansambla dočaravat će zadana djela i oživljavati likove iz književnih djela te kao vrsni znalci pisane riječi govoriti o autoru, o djelu i samim ulogama koje tumače. Svjesni poteškoća s kojima se susreću učenici u raznolikim književnim djelima te dramskim tekstovima, iz osječkog HNK poručuju kako im je želja upravo za njih oživjeti zadane ulomke te im tako približiti sadržaj i omogućiti razumijevanje”.

Neka od djela iz kojih tumače likove su Sofoklova “Antigona”, Kafkin “Preobražaj”, Krležini “Gospoda Glembayevi”, Ibsenova “Nora” i druga koja su na redovnom popisu lektire za maturu.

Tatjana Roth, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport ustvrdila je kako je ovaj projekt osječkog HNK veliki doprinos održavanju života i kulture u ovim teškim vremenima. “Na ovaj način glumci dramskog ansambla su maturantima približili sadržaj zadanih književnih djela i omogućili im da ta djela dožive na jedan potpuno novi način. HNK je dokazao da, iako ne radi, to ne znači da ne živi i ne stvara, kao i da njegovi glumci doista žive za svoju publiku”, rekla je Roth.

Mirta Faktor, profesorica Hrvatskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi i jedna od sudionica projekta dodala je kako imaju povratne informacije od maturanata koji im zahvaljuju na realizaciji projekta te ističu kako će im on pomoći u pripremi za državnu maturu.

 

Više informacija potražite na Facebook stranici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.