prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
oceani
Obale oceana (drugi dio)

Obale oceana (drugi dio)

I dok se plima i oseka kreću gore-dolje, morski se valovi razbijaju o obalu i povlače. Veće valove uzrokuju vjetrovi, koji pušu diljem svijeta. Razarački su pak valovi posljedica uragana i drugih olujnih vjetrova, koji nemilice šibaju morsku površinu. Najsnažniji razarački valovi uzrokovani su podmorskim potresima. Japanski naziv za val koji nastaje uslijed potresa je tsunami. Ako tsunami pogodi plitku vodu blizu obale, nastaje val visok i do 25 metara, koji kad udari o kopno uzrokuje štetu katastrofalnih razmjera.

Obale oceana (drugi dio)

Obale oceana (prvi dio)

Obale svjetskih mora neprestano se mijenjaju jer more radom valova s nekih dijelova kopna ispire materijal, a na druge ponovno nanosi. Razina mora također se tijekom geološke povijesti Zemlje mnogo puta mijenjala, uzrokujući još izraženije preinake oceanskih obala.