prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posjet učenika Osnovnoj školi Széchenyi u Mohaču

Učenici 4-tog, 5-tog i 6-tog razreda Osnovne škole “Dr. Franjo Tuđman” Beli Manastir, koji pohađaju nastavu Mađarskog jezika i kulture po modelu C 16-tog su veljače putovali u Mohač, u Republiku Mađarsku, u posjet Osnovnoj školi Széchenyi i na buše.

U devet sati ujutro stigli smo u školu. Dočekala nas je ravnateljica Osnovne škole Széchenyi, Cseténé Máy Zsuzsanna i učiteljice Bárácz Istvánné i Erdélyiné Jandrók Anita.

Nakon doručka otišli smo do Šokačke kuće. Jaksics György i Kunovszki János drvodjelja su nam pokazivali proces izrade maski.

Osnovu maske, koja je izrađena od bijele ili crvene vrbe, prvo dorađuju sa specijalnim sjekirama i oblikuju dlijetima. Otvore za oči i nos buše električnim bušilicama.

Osnova se maže svinjskom krvlju, što daje maski crvenu boju. Nakon toga je ukrašavaju drugim bojama te rogovima i ovčjim runom.

Nakon radionice izrade maski smo išli dalje u Muzej Kanizsai Dorottya, kroz koji nas je provela Bosnyák Éva Mirjana muzeolog.

Muzej buša

Muzej prikazuje etnološku i kulturnu povijest Hrvata, Srba i Slovenaca u Mađarskoj, te sadržava i zbirku predmeta mađarskog, židovskog, romskog i njemačkog naroda.

Poslije posjeta muzeju smo se vratili do škole na ručak u Centru za mlade, nakon čega smo pogledali nastup učenika četvrtih razreda na glavnom trgu.

S trga smo prošetali do Muzeja buša gdje smo simbolično ispratili zimu paleći je na lomači s umjetnom vatrom i vježbali virtualno veslanje na Dunavu. Vraćajući se do škole su nas povijale jankele s brašnom. Jankele su maskirane osobe obučene u dronjke i staru odjeću, noseći sa sobom male vreće brašna s kojima iz šale udaraju prolaznike.

U školi smo s domaćinima, učenicima četvrtog razreda razgledali divno obnovljenu zgradu škole i kušali slastice koje su nam pripremili.

Kasno poslijepodne smo se oprostili od naših domaćina i zahvalili im na divnom danu:

Köszönjük szépen a gyönyörű napot!