prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predavanje o Marulićevoj Juditi

Učenicima koji sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2022. godine / International Mother Language Day 2022” autorice projekta Edite Kevro, MA iz JU Osnovne škole “Drežnica”, Mostar i suradnice Ivanke Tomić, Osnovne škole “Pavao Belas”, Brdovec predavanje i interaktivnu radionicu održala je doc. dr. sc. Silvija Ćurak s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Hrvatski je  sabor proglasio Godinu Marka Marulića koja traje od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine. Godina Marka Marulića obilježava se brojnim znanstvenim i kulturnim događanjima.

Profesorica je Ćurak upoznala učenike s biografijom Marka Marulića, osnovnim podatcima o Juditi, jezičnim obilježjima, prilagodbi Judite standardnom hrvatskom jeziku i Juditi danas. Profesorica je istaknula da je Marulić jedan od najpoznatijih europskih kršćanskih humanista koji je svjetsku slavu stekao religioznim moralističkim djelima napisanim latinskim jezikom koji su bili onodobni bestseleri prevedeni na mnoge svjetske jezike. Epom Judita Marulić je svojim sugrađanima Splićanima želio poručiti da se samo vjerom i hrabrošću mogu suprotstaviti moćnoj turskoj sili koja im je prijetila. Prošlo je 500 godina od objave Judite Marka Marulića, prve autorske knjige na hrvatskome jeziku zbog koje je Marulić nazvan Ocem Hrvatske Književnosti. Marulić je djelo dovršio 1501., a tiskano je 1521. godine u Veneciji.

Judita svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima. Kako bi Judita približila ponajprije učenicima i studentima, ali i svim govornicima hrvatskoga jezika, skupina znanstvenika s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prilagodila je Marulićev stari čakavski slabo razumljiv stih na suvremeni neutralni prozni hrvatski standardni jezik. Profesorica je usporedila jezik 16. stoljeća s današnjim standardnim jezikom te je upoznala učenike iz Republike Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije da je Hrvatska pošta tiskala prigodnu marku, da je tiskan kalendar za 2022. godinu s motivima iz Judite koje su nacrtali učenici  Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, da su studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku osmislile Glagoljadu koja sadrži 28 glagoljičnih čokoladnih slova, pored svakog je kartica s latiničnim pandanom. Glagoljaška azbuka otisnuta je i na unutrašnjoj strani poklopca. U Glagoljadi se nalazi i letak, točnije ilustrirani strip Judita, skraćena verzija epa Marka Marulića u 6 libra, da se na hrvatskoj novčanici od 500 kuna nalazi lik Marka Marulića. Ideja projekta je da učenici pripadnici različitih kultura zajedno obilježe Međunarodni dan materinskoga jezika 2022. godine kroz radionice i predavanja eminentnih stručnjaka i znanstvenika s fakulteta i instituta.