prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pretilost sve više pogađa djecu. Koja je uloga roditelja?

Sve više pozornosti usmjereno je na epidemiju pretilosti čija stopa raste značajno većom brzinom nego što uspijevamo naći rješenja koja bi pridonijela njenom usporavanju ili prevenciji.

Časopis The New England Journal of Medicine objavio je najnovije statističke podatke o populacijama s najvišom učestalošću pretilosti te kako je etnička pripadnost i socioekonomski status povezan s tom bolesti. Analiza podataka 3,8 milijuna djece vrtičke dobi, uzete 1998. i 1999. godine, pokazala je kako je 14 % američke djece pretilo već u vrtiću (5 godina starosti). Dosadašnje studije pokazale su da djeca koja su pretila već u vrtiću imaju 4 puta veći rizik da imaju prekomjernu tjelesnu masu i u odrasloj dobi. Nažalost, rezultati pokazuju kako se rizik samo povećava pa tako je 20.8 % djece pretilo s 14 godina. Najviša stopa pretilosti od 17 % uočena je u crnaca dok je u bijelaca rizik od pretilosti 10 %.

Studija je također pokazala kako je stopa pretilosti značajno veća u obiteljima s niskim u odnosu na obitelji s visokim socioekonomskim statusom.

Autori studije naglašavaju kako je potrebno smjernice i strategije za prevenciju pretilosti primjenjivati od malih nogu kako bi se postigao značajan rezultat.

Odnos roditelja s djecom ključan za pojavu pretilosti

Posao roditelja je jedan od najtežih i najkompleksnijih, a nedavno objavljeno američko istraživanje potvrdilo je kako emotivna stabilnost koju roditelji pružaju djeci ima značajan utjecaj na zdravlje potomka.

Studija je rađena na uzorku od 497 roditelja, s djecom od 2 do 3 godine starosti, pri čemu je ispunjen opširan upitnik o prirodi odnosa s vlastitim roditeljima te svojom djecom. Ispitanici su ocjenjivali odnos sa svojim roditeljima, način komunikacije s potomkom te detaljno pojasnili svoje reakcije u pojedinačnim situacijama. Dosadašnja istraživanja pokazala su da povećano vrijeme provedeno pred televizorom te smanjena komunikacija kao i rijetki zajednički obiteljski obroci dovode do povećanja rizika od pretilosti potomka u budućnosti. Sve ove situacije nastaju kao posljedica manjka vremena, organiziranosti roditelja, ali i zanemarivanja ili neobraćanja dovoljno pažnje na osjećaje djeteta.

Rezultati su pokazali kako su roditelji koji su učestalo proživljavali negativna iskustva sa svojim roditeljima nesigurniji po prirodi. Zbog toga često ne uvažavaju probleme ili kada su njihova djeca tužna. Čestim odbijanjem djece kada imaju emotivnih poteškoća, manjkom vremena provedenog razgovarajući ili za zajedničkim obrocima, pokazalo se, dovodi do povećanog rizika od pretilosti u potomka.

Autori objašnjavaju kako roditelji koji su nesigurniji su ujedno podložniji stresu zbog čega se često ne mogu nositi s problemima djece, teže se organiziraju, a djeca provode više vremena gledajući televiziju. Ističu kako je ključno osvijestiti roditelje o važnosti suočavanja s problemima djeteta te pružiti im praktične savjete kako to činiti s lakoćom.

Izvor: portal Vitamini.hr.