prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prilagodba nastavnih materijala za slijepe i slabovidne učenike

“Digitalna knjiga po mjeri svakog učenika” naziv je projekta kojeg Centar UP2DATE provodi u partnerstvu s OŠ Dragutina Domjanića iz Sveti Ivan Zelina iI. gimnazijom Zagreb kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 151.637,00 kuna.

OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline i I. gimnazija Zagreb uključile su se u ovaj projekt kako bi osigurale jednake mogućnosti praćenja nastave za svoje učenike s oštećenjem vida što je osnovni uvjet za ravnopravno sudjelovanje u obrazovnom procesu. U realizaciju projekta škole su uključene tako da prikupljaju literaturu za daljnju obradu, kao savjetodavna podrška učenicima oštećenog vida te na aktivnostima pisanja izvještaja o provedbi projekta za pružatelja financijske podrške.

Popis prilagođene stručne literature za slijepe/slabovidne studente/učenike za akademsku godinu 2022./2023. nalazi se ovdje.

Za ovu školsku godinu prilagođeno je ukupno 30 knjiga. Neke su od njih digitalne, neke na uvećanom tisku, prema potrebi svakog učenika pojedinačno. “ – kaže voditeljica projekta, Marija Livajušić.

Fran P., jedan od učenika koji koristi prilagođenu literaturu kaže: Prvi put sam korisnik projekta „Digitalna knjiga po mjeri svakog učenika.“ Udžbenici koji su prilagođeni su jako dobri i Puno mi pomažu u učenju, a sve sam ih dobio putem emaila.“

U osam godina provedbe ovog projekta u Centru UP2DATE prilagođena su 642 naslova, a ovisno o dostupnim financijskim sredstvima, nastavit će se i dalje raditi na izjednačavanju mogućnosti za učenike i studente oštećenog vida.