prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Rič h srcu” ili Dani europske baštine 2021.

Tijekom rujna i listopada obilježeni su Dani europske baštine projektom “Rič h srcu” u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, Udruzi Ivan Perkovac iz Šenkovca i Knjižnici Ante Kovačić iz Zaprešića radionicama, izložbama i recitalom.

Pod geslom “Baština za sve!” projektom Učeničke zadruge Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, Udruge Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje kulturne baštine iz Šenkovca i Gradske knjižnice Ante Kovačić iz Zaprešića tijekom rujna i listopada obilježeni su Dani europske baštine. U brošuri Kulture i medija Republike Hrvatske povodom Dana europske baštine u 2021. godini nalazi se i zajednički projekt Rič h srcu spomenutih organizacija.

Projekt je tekao u nekoliko faza. U Učeničkoj zadruzi Ban i njezinoj Keramičkoj sekciji održane su radionice pod mentorstvom prof. Zdravke Kramarić u kojima su se izrađivala srca od keramike s odabranim narodnim poslovicama donjosutlanskih govora (Bok daj sreču!, Saki je gazda h svojoj hiži!, Sigdi je lipo, al doma je najlipše!, Samo se jemput živi!, Kaj mora bit, mora bit!, Vudri brigu na vesele!, Srce nigdar ne laže!…), glazirana su autentičnim motivima i bojama folkorne tradicije hrvatskih licitara, ispečena i opremljena za izložbu. Učenici su također iz Rječnika donjosutlanske kajkavske ikavice birali zanimljive riječi toga dijalekta i zapisivali ih na keramička srca te prigodno oslikavali.

Učenici Sekcije za humanitarni rad pod mentorstvom prof. Zvonimire Špoljar izradili su popis narodnih poslovica iz zbornika: Donjosutlanski govor i običaji odakle je svaki učenik odabrao natpis za svoje srce. Fotografije oslikanih srca zatim su stavljali na Canva plakate koji su bili obogaćeni prijevodima na njemački i engleski jezik nastalim u okviru Sekcije za poticanje višejezičnosti škole pod mentorstvom prof. Helge Kraljik i prof. Željke Brezni. Poseban su doprinos plakatima i QR kodovi s glasom učenika kajkavskog ikavca koji čita svaku poslovicu posebno, a učenici su i glasali za najljepše srce. Sve faze rada učenici su fotografirali te prikazali i kratkim filmom povodom Dana jezika.

Tijekom listopada u Gradskoj knjižnici Ante Kovačić, pod mentorstvom prof. Marija Bartolić, postavljena je istoimena izložba Rič h srcu u Galeriji u izlogu zajedno s publikacijama Udruge Ivan Perkovac. Deplijan za izložbu predstavljen je i na Facebook stranici knjižnice. Završna faza projekta okupila je sve sudionike u Udruzi Ivan Perkovac u Šenkovcu na izložbu i recital Moja rič h srcu autorice Zdravke Kramarić popraćene recitacijama suvremenih pjesnika kajkavske ikavice pod mentorstvom Jasne Horvat, mag. prim. educ.

Očekivani rezultati ovoga projekta prihvaćanje je dijalekta kao prve i najvažnije odrednice identiteta te spoznaja kako je njegovo korištenje u svakodnevnom životu najvažnija garancija njegove opstojnosti, a zajedništvo i suradnja triju ustanova u ovom projektu nudi uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine (učenici srednjoškolci, voditelji, članovi Udruge, Zadruge, mještani Zaprešića i općine Brdovec…) da dožive kulturnu baštinu, stvaraju potaknuti njome, čuvaju je i predstavljaju kao dio vlastita identiteta, ali i zaloga za budućnost.