prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sport and Nature a Great and Healthy Adventure – u Poljskoj

Učenici i učitelji OŠ Matije Gupca Gornja Stubica boravili su od 4. do 11.10.2014. u Poljskoj na petom susretu timova u sklopu Comenius Sporture (Sport and Nature a Great and Healthy Adventure) projekta. Projektu Sporture osnovna je namjena oživjeti tradicijske igre kao sredstvo međusobne interkulturalne komunikacije.  Zatim poticati zdrave navike kao što su boravak u prirodi i zdrava prehrana, razvijati kulturnu osviještenost učenika i senzibilizirati ih za susrete s drugim kulturama i običajima te za upoznavanje vlastitih, razvijati smisao za inicijativu i poduzetništvo, komunicirati na stranom jeziku i upoznati razlike u obrazovnim sistemima zemalja partnera.

Domaćini petog susreta bili su učenici i učitelji Javne gimnazije u Boratynu. Naime, u Poljskoj je drugačiji sistem školovanja i đaci već s 10 godina biraju srednju školu. Domaćini su pripremili zanimljiv i sadržajan program kako bi gosti u kratkih tjedan dana što bolje upoznali njihovu školu, mjesto i domovinu. Ukratko rečeno, Comenius Sporture tim OŠ Matije Gupca Gornja Stubica u sastavu Antonio Boroša, Filip Hren, Magdalena Vrđuka i učiteljice Gordana Janđel, Ines Krušelj-Vidas potvrđuje da im je bilo jako lijepo. Vidjeli su gradić Jaroslaw koji je blizu škole domaćina, posjetili čuveni rudnik soli Wieliczka, prošetali prekrasnim poviješću bogatim gradom Krakowom, planinarili u nacionalnom parku Bieszczadzki na tromeđi Poljske, Slovačke i Ukrajine i ludo se zabavili u adrenalinskom parku u mjestu Radawa. U školi su učenici uživali u sportskim aktivnostima na novoizgrađenim školskim sportskim terenima, igrali tradicijske igre, ali i održali uspješnu prezentaciju o lokalnom sportu u Gornjoj Stubici, prikazali tradicijsku igru i tradicijski ples, što je bila zadana tema za ovaj susret. Puno druženja s novim prijateljima, uvježbavanje komunikacije (ne samo na engleskom koji je službeni jezik projekta ili na poljskom u kućama domaćina gdje su đaci spavali već su se učile i poneke španjolske, nizozemske, njemačke i slovenske riječi), isprobavanja poljskih specijaliteta i tjedan dana je brzo prošlo.
 
Sljedeći susret već je zakazan u Gornjoj Stubici u ožujku 2015. godine. Gornjostubičance čeka puno posla, ali se vesele ponovnom susretu i druženju s prijateljima iz Comenius Sporture projekta u kojem sudjeluju zahvaljujući potpori Europske unije posredovanoj putem Agencije za mobilnost i programe EU. 
 
Osnovnoj školi Matije Gupca iz Gornje Stubice partneri su učenici i učitelji iz škola: Opća srednja škola Mavikent Durali Yazici Ortaokulu iz Antalye u Turskoj, Opća srednja škola IES Sierra Luna iz Los Barriosa u Španjolskoj, Osnovna šola Križevci pri Ljutomeru u Sloveniji, Opća srednja škola RSG Wiringherlant iz Wieringerwerfa u Nizozemskoj, Opća srednja škola Österreichischer Austauschdienst iz Beča u Austriji, Opća srednja škola Publiczne Gimnazjum w Boratynie iz grada Chłopice u Poljskoj.