prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručni posjet obrazovnih stručnjaka s Islanda

Stručni posjet obrazovnih stručnjaka iz Reykjavika (Island) Osnovnoj školi Jagode Truhelke, Osijek (Hrvatska) održan je 23. ožujka 2023. godine.

Posjetitelji su bili predstavnici 3 škole iz Reykjavika (Island)- Selásskóli, Vesturbæjarskóli i Ingunnarskóli. Program se sastojao od izlaganja djelatnika OŠ Jagode Truhelke na temu STEM-a, Erasmus projekata i kreativne uporabe web alata. U izlaganjima su sudjelovali: dr.sc. Irena Bando, Vlatka Bosutić Cvijić, Vedrana Čerina, Sanja Merdić, Vesna Ovničević, Anamarija Buzgo, Iris Zorić, Višnja Cvek, Katarina Matančić Ćorković i Ana Vukojević.

Prvo izlaganje održala je Vedrana Čerina, nastavnica engleskog jezika, kojim je ukratko prikazala osobitosti osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj. Ona je predstavila povijest škole i organizaciju rada u školi te aktivnost i projekte koji se provode kao dio redovne nastave i izvan nje.

Kreativno korištenje aplikacija i web alata

Učiteljica engleskog i njemačkog jezika Iris Zorić prikazala je video na engleskom i njemačkom jeziku o našoj školi koji su učenici sami izradili. Učenici su pripremili prezentaciju na stranim jezicima o kreativnoj primjeni digitalnih alata u nastavi i o međunarodnim projektima i natjecanjima u kojima aktivno sudjeluju. Na kraju su gostima postavljali pitanja o školskom sustavu i životu na Islandu, a radionicu su završili pjevajući pjesmu o Islandu na engleskom jeziku.

Učiteljica fizike, tehničke kulture i informatike Višnja Cvek uz učiteljicu engleskog i njemačkog jezika Katarinu Čorković Matančić prikazali su primjenu STEM-a u nastavi. Pokazali su mogućnosti u području elektronike pomoću TinkerCad-a, računalnog crtanja primjenskim programom SweetHome3D, korištenje RoboPro software-a za programiranje, te mBlock programa za primjenu umjetne inteligencije.

Upoznavanje prirodnih znamenitosti Hrvatske i zdrave prehrane

Obilazeći školu posjetitelji su se upoznali s istraživačkim radom učenika s nastave prirode kod učiteljice biologije i kemije Vesnom Ovničević. Na turističkim štandovima učenici su predstavili hrvatske nacionalne parkove. Obilazak je završio u učionici kemije, gdje su posjetitelji degustirati zdrave obroke koje su učenici sami izradili na nastavi biologije s učiteljicom Sanjom Merdić.

         

Erasmus projekti i međunarodna suradnja

Među glavnim predstavnicima s Islanda bila je Rósa Harðardóttir ravnateljica Osnovne škole Selásskóli. S njom je naša škola u partnerskom odnosu u okviru Erasmus+, KA1  Krea(k)tivnost suvremenog učenja, koji se trenutno provodi u školi. Projekt obuhvaća teme aktivnog učenja na otvorenom (outdoor learning), razvoj fine motorike, mentalno zdravlje i kreativnu uporabu IKT. Projekt je predstavila Erasmus koordinatorica za školu dr.sc. Irena Bando predstavivši eTwinning Boat Game koje partnerske škole zajedno provode. Cij projekta je proizvesti plovilo od recikliranog materijala, koje će ploviti najmanje 300 metara. Također je predstavila višegodišnji eTwinning Igrajmo se glagoljicom2 , koji je za svoju kvalitetnu provedbu nagrađen s European Quality Label. U okviru predstavljanja projekta organizirana je kreativna radionica izrade straničnika za knjige, u kojoj su gosti trebali transliterirati glagoljički tekst na engleski te provjeriti točnost QR kodom.

STEM u hrvatskoj i drugim školama

U drugom djelu izlaganja gosti s Islanda su posjetili OŠ Fran Krsto Frankopan iz Osijeka. Tamo im je učitelj informatike i fizike Tomislav Pandurić predstavlo sustav STEM aktivnosti u hrvatskim školama te ORCA projekt. On je prikazao brojne STEM projekte u školi te radionicu 3D modeliranja.

   

 

Kulturološki dio i neformalno druženje

Na kraju edukativnog programa prof.dr.sc. Enrih Merdić (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju) predstavio je gostima značajke i zanimljivosti Kopačkog Rita te dvorca Tikveš.

       

U Tikvešu, malom selu u Kopačkom ritu, usred baranjske šume, učiteljica hrvatskog jezika Vlatka Bosutić Cvijić pripremila je gostima s Islanda originalno neformalno druženje. Tamo su imali priliku razmijeniti iskustva i specifičnosti svojih kultura i tradicija kroz organizirane aktivnosti: pripovijedanje uz vatru, predstavljanje pokretom, identitet u lirici. Upoznali su se i s lokalnim proizvodima od meda i pčelinjih proizvoda Eko-pčelarstva Gusak, kao i s gastro ponudom specifičnom za ovaj kraj.

Ovaj međunarodni susret organizirale su dr.sc. Irena Bando iz Hrvatske i Rósa Harðardóttir s Islanda.

Album fotografija