prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Šuplja crkva zaodjenuta u svečano ruho

U Solinu, gradu prebogate kulturne i povijesne baštine u subotu, 8. listopada 2022. godine, na prostoru krunidbene bazilike sv. Petra i Mojsija, u narodu poznatijem pod nazivom Šuplja crkva, svečano obilježeni važni datumi vezani za događanja koja su obilježila dio starokršćanske povijesti.

Svečanost se odvijala u organizaciji Grada Solina – Koordinacijskog odbora Grad Solin prijatelj djece, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika – Split, Povijesne postrojbe “Kliški uskoci”, Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon”, a u suradnji s povijesnim postrojbama Vitezovi kralja Zvonimira (Knin), Vitezova Vranskih (Pakoštane), Praetoriani Croatorum (Klis – Split) i osnovnih škola OŠ don Lovre Katić, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslava Paraća, OŠ kralja Zvonimira te Dječjeg vrtića Škrinjica – DV Cvrčak Solin.

Spomenutog su datuma obilježena tri događaj iz povijesne lepeze bogatog opusa. Redom su to godišnjica ukopa kraljice Jelene, 8. listopada 976., krunidba kralja Dmitra Zvonimira, 8. listopada 1076. te Dana neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 1991. ujedno i Dana Hrvatskoga sabora, u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Šuplja crkva nastale je u 11.stoljeću. Lokalitet Šuplja crkva nalazi se na desnoj obali Jadra, sjeveroistočno od Gospina otoka, između ceste koja vodi do vrela rijeke, tvornice cementa Majdan i rijeke Jadro – starokršćanskog Jordana. Na lokalitetu se nalaze ostaci srednjovjekovne crkve sagrađene na ostacima ranokršćanske bazilike. Natpis na oltarnoj pregradi “Sveti Petre, primi dar časnog Mojsije, sluge tvoga”, kazuje kako je crkva bila posvećena svetom Petru i Mojsiju. Na crtežu iz 1571. u zadarskom arhivu ova crkva još ima zvonik i zidove. Zato ju je narod i nazvao “šuplja crkva”.

U bazilici sv. Petra i Mojsija u Solinu, 8. listopada 1076., papin izaslanik opat Gebizon okrunio je Dmitra Zvonimira za kralja Hrvatske i Dalmacije. Tom prilikom Gebizon mu je predao krunu uz znakove kraljevske vlasti – žezlo i mač te od pape blagoslovljenu zastavu sv. Petra, kao znak svečeve zaštite. Kralj je tada papinom izaslaniku predao Zvonimirovu zakletvu.

Iz povijesnih izvora doznaje se da je pravo ime kraljice Jelene bilo Helena te da potječe iz zadarske plemićke obitelji. Bila je zaštitnica siročadi i udovica. 8. listopada uklesan je na sarkofag kao dan ukopa Jelene Slavne. Iskopavajući novootkrivenu starohrvatsku crkvu don Frane Bulić je u njezinu predvorju našao stotinjak kamenih ulomaka sa slovima pisanim rimskom kapitalom te odmah ustvrdio da se radi o razbijenom sarkofagu kraljice Jelene. Nadgrobni natpis kraljice Jelene izuzetno je važan za hrvatsku povijest. Iako nije sačuvan u cijelosti, najveći dio teksta je ipak jasan i nedvojbeno spominje kraljicu Jelenu, ženu kralja Mihaela Krešimira II. i majku kralja Stjepana Držislava. Otkrivanjem veze ovih dvaju kraljeva preko Jelene – supruge i majke – popunjene su praznine u rodoslovlju hrvatskih vladara, a dan kraljičina ukopa jedan je od rijetkih pouzdanih nadnevaka u starijoj hrvatskoj povijesti.

Sve ove povijesne činjenice kao i ponos na bogatstvo povijesnih nalaza grada Solina potaknuli su učitelje i odgojitelje osnovnih škola da mlađim naraštajima prenesu bogato znanje i ponos baštinjenja danog naslijeđa. U prekrasnom ambijentu starohrvatskoga lokaliteta uz rukavac rijeke Jadro, hrvatskog Jordana, svoje su likovne radove izložili učenici četiriju osnovnih škola koji su kroz radove prikazali bogati opus shvaćanja starohrvatske povijesti. Osnovni motivi prikazani na učeničkim likovnim radovima bili su krunidba kralja Zvonimira i kraljica Jelena. Glavni cilj poticajnog likovnog stvaralaštva kod učenika osnovnih škola bio je razvijanje svijesti o potrebi očuvanja materijalne i kulturno-povijesne baštine Republike Hrvatske i nacionalnoga identiteta.

Na samom završetku programa upriličeno je uprizorenju krunidbe kralja Zvonimira koji su priredili Povijesne postrojbe “Kliški uskoci”, Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon”,a u suradnji s povijesnim postrojbama Vitezovi kralja Zvonimira (Knin), Vitezova Vranskih (Pakoštane), Praetoriani Croatorum (Klis – Split), a u okviru projekta arheološkog turizma “Regnum Croatorum”. Ponosni su što su bili dijelom ove lijepe priče, maleni učenici vesele se svim budućim suradnjama kojima će svojim malim djelima pridonijeti očuvanju od zaborava bogate kulturno povijesne baštine njihovog grada Solina.