prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svijet u našoj učionici

U Osnovnoj školi Ivan Filipović i Osnovnoj školi Mladost iz Osijeka, posljednje tri godine se na satima geografije “putuje u svijet”. Učiteljice geografije Nikolina Mandić Gregić i Antonija Kojundžić uključene su u Microsoftov projekt Skype in the Classroom, pomoću kojeg učenicima dovode svijet u učionice.

Skype in the Classroom je Microsoftov alat pomoću kojeg se učenici mogu povezati sa bilo kojim dijelom svijeta. Alat omogućuje upoznavanje ljudi koji su voljni podijeliti svoja znanja s učenicima i učiteljima, ali i predstavljanje vlastitog okruženje putem Skypea. Na ovaj način daleka područja učenicima „dolaze“ u njihovu učionicu bez da su ograničena prirodnim granicama. 

Zašto koristiti Skype in the Classroom?  

Korištenjem alata Skype in the Classroom učenici će:  

  • upoznati prirodno-geografske, društvene, kulturne i gospodarske značajke različitih dijelova Zemlje  
  • koristiti  i primjenjivati stečena znanja za izradu samostalnih materijala kao što su prezentacije, plakati, video sadržaji i novinarski članci   
  • sudjelovati u razgovoru s ljudima iz drugih dijelova svijeta  
  • razvijati toleranciju i podići razinu ekološke svijesti  

Za korištenje ovog Microsoft alata potrebno je: računalo, projektor, zvučnici, mikrofon i internetska veza.  

Pet načina korištenja Skype in the Classroom: 

1. Virtual Field Trips – uzbudljiva putovanja, u kojima učenicima, stručnjaci na terenu pokazuju i govore o svom području.

2. Skype Lessons – unaprijed pripremljene nastavne jedinice koje učenicima preko Skypea održavaju stručnjaci za određena područja.

3. Skype Collaborations – suradnja među učiteljima koji zajedno sa svojim učenicima rade na zajedničkom projektu (slika: potapanje brodova u geografskoj mreži).

                           

4. Mystery Skype –igra pogađanja s odgovorima da ili ne, igra koju razredi igraju međusobno (slika Mystery Skypea u Indiji).  

                                 

5. Guest Speakers – stručnjaci i učitelji koji drže predavanja i razgovaraju s učenicima o određenim temama.  

Savjeti učiteljica: „Dopustite svojim učenicima smijeh, komentare i međusobnu interakciju, kao i interakciju s predavačem. Zabavite se i uživajte u novom iskustvu!“.

Iskustva nakon Skype in the Classroom:

Podijelite povratnu informaciju o vašem zadovoljstvu i zadovoljstvu vaših učenika suradnjom s predavačem koristeći e-poštu ili suradničke alate kao što su Yammer ili Edmodo. Za sudjelovanje moguće je ostvariti certifikate i značke, moguće je pratiti prijeđene kilometare koristeći Skype in the Classroom. Ukoliko vam se sviđa ovakav način rada, podijelite ga sa svojom zajednicom stručnjaka i kolega u školi, na razini stručnih vijeća i aktiva ili s roditeljima. Potaknite učenike da svoje dojmove i stečena znanja prikažu radom u alatima kao što su OneNote, Sway ili PowerPoint. 

Skype in the Classroom alat je kojim se u nastavi geografije učenicima mogu približiti gotovo svi prostori koji se istražuju u nastavi geografije u osnovnim i srednjim školama jer je zbog svoje jednostavnosti danas raširen na svim kontinentima. Baza aktivnosti svakodnevno se nadopunjuje i otvara nove mogućnosti, a smatra se kako je ovakav pristup nastavi putem Skype aktivnosti bolji i od najboljeg radnog listića.