prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tajna zebrinog uzorka

Zebre (Equus quagga), zajedno s magarcima pripadaju porodici konja (lat. Equidae) i ujedno su jedine životinje iz te skupine koje nikada nisu bile pripitomljene.

Jeste li se ikada pitali zašto zebre imaju pruge? Dugo se nije znalo što je uzrok takvom obojenju krzna.

Zebre u Africi na različitim staništima, od savana, polupustinja, otvorenih šumskih staništa pa sve do planinskih krajeva. Čini se da su uvjeti na takvim staništima utjecali na neobičnu prilagodbu zvanu pruge.

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju pojavu pruga. Jedna od njih kaže da su se razvile kako bi se zebre lakše obranile od predatora, najčešće lavova. Naime, vrlo guste pruge na većim udaljenostima daju privid sive boje što je izvrsna prilagodba na uvjete titrajućeg zraka vrućih savana. Osim toga, kako zebre žive u krdima, one su im poslužile kao dodatna zaštita od predatora budući da se krdo kretanjem doima poput jako velike životinje. Time lakše uspijevaju otjerati ostale životinje i zbog toga rjeđe postaju ručak nekog predatora.

Ipak, u posljednje se vrijeme raznim pokusima i istraživanjima pokušalo doći do pravog odgovora, pa tako znanstvenici iz Švedske i Mađarske tvrde da su riješili zagonetku pojave pruga. Oni smatraju da su zebre evolucijom razvile takav uzorak kako bi se obranile od muha koje piju krv. Upravo taj pravilan raspored crnih i bijelih pruga uzorkuje da se svjetlost odbija tako da smeta muhama te ih stoga one ne napadaju. Da bi to dokazali, znanstvenici su proveli zanimljiv pokus.

U prirodu su postavili 3D modele konja s krznom obojanim u bijelu, crnu i smeđu boju te model s prugama poput zebrnih. Namazali su ih ljepilom i čekali, a nakon par sati su uočili razliku. Oni modeli koji su bili obojani u crno i smeđe na sebi su imali puno veći broj zalijepljenih muha u odnosu na bijeli model dok model s crno-bijelim prugama najmanje privlači muhe.

Objašnjenje se, tvrde znanstvenici, krije u refleksiji svjetlosti. Naime, crna i smeđa boja reflektiraju svjetlost u horizontalnoj ravnini, što privlači muhe, dok bijela reflektira sve valne duljine i u puno manjoj mjeri je privlačna muhama. Međutim, kombinacija crne i bijele boje, u prugama kao kod zebrinih najmanje je privlačna insektima. Upravo taj uzorak reflektira svjetlost na način koji zapravo odbija muhe.

Na kraju, vjeruje se da ove teorije djelomično objašnjavaju pojavu pruga, iako znanstvenici diljem svijeta još uvijek rade na ovom zanimljivom problemu budući da postoji još mnogo pitanja na koja tek treba odgovoriti.

Članak je preuzet s portala Biologija.com.hr