prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U Litvi otvorena izložba „Marko Marulić – europski humanist“

Nakon Martynas Mažvydas Nacionalne knjižnice Litve te regionalnh knjižnica u Šiauliaiju i Klaipėdi, izložba Marko Marulić – europski humanist otvorena je 22. lipnja i u Regionalnoj knjižnici u Kaunasu. Riječ je o izložbi koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pripremila u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Litvi povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije kako bi Europi, ali i svijetu, predstavila neke od najznačajnijih osoba iz hrvatske povijesti.

Izložba će u Kaunasu biti otvorena do 7. srpnja 2020. godine, a nakon ljetne stanke nastavlja svoje putovanje po Litvi.

Na otvorenju izložbe pozdravne su govore održali Reda Puzerauskienė, zamjenica ravnateljice  Regionalne knjižnice u Kaunasu,  Jūratė Norvaišienė, predsjednica Odbora za kulturu, obrazovanje i znanost Gradskog vijeća Kaunasa, te i Krešimir Kedmenec, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Litvi.

Izložba Marko Marulić – europski humanist ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a posebna zahvala upućuje se partneru izložbe Književnom krugu Split i dr.sc. Bratislavu Lučinu, voditelju Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga MARVLIANVM, na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe.

Izložba na 12 izložbenih panoa (na litavskom i engleskom jeziku) kroz Marulićev životni i stvaralački put predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Temelj izložbe prikaz je života i rada Marka Marulića kroz uvid u najčitanija Marulićeva djela koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode. Uz tekstualni i slikovni sadržaj dat je osvrt na Marulićev utjecaj na europske uglednike.

Međunarodno značenje Marulićeve pojave dodatno je predstavljeno preslikama priloga o Marulićevu životu i djelu iz brojnih svjetskih enciklopedija, leksikona, kataloga i bibliografija te književno-povijesnih priručnika. Također se njegov rad povezao s radom njegovih suvremenika, među kojima svakako valja istaknuti Litavca Martynas Mažvydasa, autora i urednika prve tiskane knjige na litavskom jeziku. Osim panoa, izložene su i dvije Marulićeve knjige iz fonda Martynas Mažvydas Nacionalne knjižnice Litve. To su Judita prevedena na litavski  te De institutione bene vivendi per exempla sanctorum izdana u Kölnu 1530.

Pripremljen je  prigodni katalog izložbe kao trajni podsjetnik na izložbu koja predstavlja i vezu između Hrvatske i Litve, njihovu sličnu povijest kao i stvaralaštvo. Temelj je to suradnje ovih dviju zemalja u Europskoj uniji i van njenih granica.