prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U posjetu Drakuli – Učitelji Osnovne škole Ivana Mažuranića posjetili Rumunjsku

Kao jedna od osam škola partnera u projektu „Migration“ KA2 Erasmus+ programa Osnovna škola Ivana žuranića poslala je četiri nastavnice na projektni sastanak i aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u Buzau u Rumunjskoj. Mirna Katičić, Mirela Klarić, Andreja Pranjić i Slađana Raguž sudjelovale su na projektnim događanjima od 25. do 29. studenoga 2016. godine.  

Kako je ovo bilo prvo okupljanje predstavnika škola partnera u projektu, po prvi su puta uživo nastavnice razgovarale sa svojim kolegama iz Austrije, Italije, Njemačke, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Turske s kojima su već više od godinu dana u svakodnevnom kontaktu za potrebe pisanja prijave i postavljanja odobrenog projekta u svojim školama. Projektni su sastanci održani tijekom tri dana, a aktivnosti stručnog osposobljavanja svih pet dana. Tijekom boravka u Rumunjskoj nastavnice ove vinkovačke osnovne škole promatrale su sat engleskog jezika s temom migracija, predstavile hrvatski obrazovni sustav, sudjelovale u radionicama primjene dramskih metoda u nastavi, analizirale uključenost umjetničkih sadržaja u opći kurikulum, radile na osmišljavanju tehnika kojima se potiče stvaralaštvo učenika, razgovarale o problematici uključivanja migranata u obrazovni sustav, sudjelovale na međunarodnom mrežnom seminaru o početnim vještinama čitanja i pisanja s mogućom primjenom metoda i u kasnijem razvoju djeteta. Uz navedene sadržaje, imale su priliku i malo bolje upoznati mjesto Buzau, ali i Transilvaniju gdje su obišle dvorac Bran kojeg Bram Stoker u svom romanu opisuje kao Drakulin dvorac, a Vlad Tepes koji je neko vrijeme živio u ovom dvorcu smatra se predloškom za nastanak lika grofa Drakule. Tijekom obilaska Transilvanije posjetile su i srednjovjekovnu tvrđavu Rasnov i dvorac Peles u kojem je stolovala rumunjska kraljevska obitelj.

Dojmovi o Rumunjskoj koje su ove nastavnice donijele sa sobom u Hrvatsku izuzetno su pozitivni, smatraju Rumunjsku lijepom zemljom koja u Hrvatskoj, prema njihovom mišljenju, nije dovoljno poznata, a Rumunje izuzetno dobrim domaćinima. Kako se i Slavonce u Hrvatskoj smatra dobrim domaćinima, priliku da opravdaju taj glas nastavnici i učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića dobit će u ožujku sljedeće godine kada se u toj školi, u našem gradu, održava sljedeći projektni sastanak s aktivnostima učenja, podučavanja i osposobljavanja u okviru projekta Migration.