prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici iz Srbije 5 dana boravili u Svetom Petru Orehovcu

“Da sam imala prilike organizirati ovakvu razmjenu trajala bi barem dva  dana duže.“ U evaluacijskoj anketi napisala je to jedna od anketiranih učenica OŠ Ivo Andrić iz Pranjana u Srbiji. Ona i njenih petero prijatelja boravili su na učeničkoj razmjeni kod učenika OŠ Svetog Petra Orehovca od 2. do 7. prosinca. Povod je bio projekt „I tvoj glas može biti dio rješenja“, kojeg ove dvije škole zajednički provode tijekom ove školske godine, a pod pokroviteljstvom mreže Akademije srednjoeuropskih škola (ACES).

U projektu su se fokusirali na solidarnost prema slijepoj i slabovidnoj djeci, zato su tijekom razmjene posjetili i Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ (3.12.2015.). Na druženju s njihovim učenicima u središtu pažnje bila je knjiga „Nulti sat“, koju su učenici Orehovca „pretvorili“ u zvučnu knjigu.

Na tom je susretu bilo vrlo zabavno jer mu je prisustvovao i Siniša Cmrk, autor knjige „Nulti sat“. Svojim duhovitim nastupom nikog od djece, i prisutnih odraslih, nije ostavio ravnodušnim. Svi su se dobro zabavili, ali su imali priliku biti i kreativni i autoru reći svoje ideje za nastavak knjige „Nulti sat“, koju je autor nedavno započeo pisati.

Tijekom razmjene učenici iz Pranjana i Orehovca imali su priliku o problemima i potrebama slijepe populacije učiti i u Hrvatskoj knjižnici za slijepe gdje su vidjeli kako se pripremaju knjige za tisak na brajevom pismu, te strojeve za tisak knjiga na brajici. U Hrvatskoj knjižnici za slijepe ravnateljica Sanja Frajtag i njeni suradnici pokazali su im i studio u kojem se pripremaju zvučne knjige za slijepe.

U evaluacijskim anketama učenici su napomenuli i da su o problemima slijepih naučili puno i iz dokumentarnog filma  „Hrabro i na rezultat“, autora Dejana Ačimovića, koji je u filmu ispričao životnu priču slijepog paraolimpijca Petra Bešlića.

Tijekom razmjene u Orehovcu snimali su i još jednu zvučnu knjigu. Ovaj puta knjigu kratkih priča, snimali su učenici Pranjana, a zajedno su započeli snimati i radijsku igru na temu tolerancije, a toleranciju i suživot različitih imali su priliku praktično provoditi u djelo tijekom ove razmjene.

Orehovčani su učenike iz Pranjana vodili i pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić. Ona im je pojasnila ulogu pravobranitelja za djecu, a učenica Kana Halić Kordić, članica Mreže mladih savjetnika, govorila je o čemu to djeca savjetuju pravobraniteljicu. Učenici Orehovca svojim su kolegama iz Pranjana pokazali i folklorne običaje svoga kraja, vodili su ih u kuće svojih sumještana, a kako se živi u orehovečkom kraju gosti iz Srbije mogli su svakodnevno uočavati u kućama svojih domaćina. Naime, učenici iz Pranjana bili su smješteni u obiteljima učenika OŠ Sveti Petar Orehovec kako to preporuča mreža ACES, s ciljem da djeca o kulturi drugih uče neposredno u okruženju obitelji.

No, osim učenja o kulturi i solidarnosti, učenici iz Pranjana i Orehovca tijekom razmjene su se i dobro zabavili. Po mišljenju većine anketiranih najzabavnije su bile sportske aktivnosti, igranje Kahoot kvizova te posjet Muzeju iluzija. Zabavnom i poučnom  ocijenili su i radionicu „Okus doma“. Gosti radionice bili su Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije i Nigerijac Prince Wale Soniyiki. Oni su zajedno kuhali nigerijsko jelo moin moin i pričali djeci o problemima azilanata.

Filmaši Svetog Petra Orehovca sve su aktivnosti tijekom razmjene marljivo snimali, tako da će krajem ožujka za kad je planirana druga učenička razmjena svojim prijateljima u Pranjane na dar ponijeti i film o zajedničkom druženju u Orehovcu.  

Učenici OŠ Ivo Andrić iz Pranjana u Srbiji, njih šestoro, bili su gosti OŠ Sveti Petar Orehovec od 2. do 7. prosinca.