prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zabava na ledu

Led je, ako to niste znali, vodena krutina. Na temperaturi od 0 stupnjeva Celzijusa i nižoj, voda se zaledi. Ako se to dogodi – onda znamo da je zima, a ako ima snijega onda se možemo grudati, skijati, raditi snješka i sanjkati se. Prvo što otkrivamo kod leda je da je hladan, da nije baš tako krut kako se čini i da vrlo sklizak. I zbog toga može biti i jako zabavan.

I upravo nam to njegovo svojstvo nudi brojne mogućnosti zabave!

Brzo klizanje

Za sve koji su željni akcije i gladni brzina – brzo klizanje je pravi sport. To je sport koji se odvija na terenu za hokej ili umjetničko klizanje, pri čemu se klizači utrkuju na okrugloj stazi dužine 111 metara u grupama od četiri do šest natjecatelja. Za razliku od atletskih natjecanja, ovdje štoperica ne igra nikakvu ulogu. Bitan je samo redoslijed prolaska kroz cilj. Prva dvojica klizača idu dalje, a ostali ispadaju i tako sve do finala.

Iako se prvi puta službeno na Zimskim olimpijskim igrama pojavilo tek 1992. godine, brzo klizanje na kratkim stazama je zaista brzo osvojilo i gledatelje i sportaše. Kako i ne bi kad se na ledu pri velikoj brzini u relativno malenom krugu vrti grupa klizača od kojih svaki pokušava nadmudriti i prestići druge. Vrlo su česti i padovi koje zaustavljaju debele strunjače postavljene oko ograde klizališta. Na Olimpijskim igrama u pojedinačnim disciplinama voze se utrke na 500 m i 1000 m te štafetne utrke na 3000 m za žene i 5000 m za muškarce.

Eisstock i Curling

Boćanje na ledu nije doslovan prijevod za eisstock ali ga svakako najbolje opisuje. Pravila su vrlo slična, a umjesto boća igra se s čunjevima s drškom koji klize po ledenoj plohi ukupne dužine 42 m i širine 4 m. Curling je sličan eisstocku, ali nije toliko sličan boćanju. U ovoj ekipnoj igri, u kojoj kamene ploče morate doklizati što bliže središnjem polju, mora se puno mesti. Metenjem se led otapa i postaje skliskiji pa tom radnjom ispred svoje ploče vrijedni curling igrači pokušavaju pomesti što bolji rezultat.

Penjanje u ledu

Pri spominjanju penjanja po ledenim slapovima mnogima na pamet pada romantika, no malo je toga romantičnog u sportu u kome plazite po ledu koji se pod vama topi. A vi naoružani do zuba sjekirama za led, špičastim derezama na nogama i smiješnim šupljim vijcima koje za ukopčavanje osiguranja zabijate u skrućeno tijelo slapa, dok oko vas poput oštrih gelera pršte komadići i ranjavaju vas po licu – jedinom otkrivenom dijelu tijela.

No ipak, činjenica da se penjete po nečemu što će već sutra izgledati drugačije ili uopće neće postojati zaista djeluje donekle romantično. Ponekad se pri penjanju po slapu čuje zvuk još nezamrznutog vodenog toka ispod ledenog oklopa, što čitavoj slici još nestvarniju dimenziju. Bitno je napomenuti da je za penjanje po slapovima nužno završiti alpinističku školu, a za nju je pak obavezna suglasnost roditelja.

Ledeno skulptorstvo

Riječ je o kombinaciji leda i umjetnosti odnosno o kiparenju u ledu. Umjetnici kažu da je led vrlo zahvalan medij no pri takvom kiparenju postoji i jedna kvaka. Ako imate ambicija ostaviti svoja nezaboravna umjetnička ostvarenja u nasljedstvo generacijama koje dolaze, držite se mramora i njemu sličnih materijala. Trajnost ledenih skulptura vrlo je neizvjesna. Ponekad se radi o samo par sati, a u najboljem (ili najhladnijem) slučaju izdržat će do proljeća.

U svijetu se svake godine održava Međunarodni festival snijega i leda na kome se okupljaju ledokipari. Za izradu skulptura koriste se klasični i specijalizirani kiparski alati, a jedan od najegzotičnijih i vrlo često upotrebljavanih je i motorna pila.